9 WordPress SEO eszköz és plugin, amire a Google tényleg felfigyel — II. rész

Szerző: | Wordpress

Erdélyi Norbert

Erdélyi Norbert

online marketing szakértő

A netjet.hu cikkeinek és oktatóanyagainak szerzője Erdélyi Norbert. Szakterülete az üzleti weboldak megvalósítása és értékesítési kampányok kivitelezése. 2006-óta foglalkozik online marketinggel. Az írásai célja, hogy az online marketinget és a technikai megvalósítását érthetővé tegye számodra. Bővebben a szerzőről és a netjet.hu-ról.

 

netjet.hu facebook profiljaLájkolj a facebookon:
facebook.com/netjethu

Az elmélet egyszerű, de a gyakorlat már bonyolultabb: az egyre komplexebb Google-algoritmus kívánságait kell teljesítened, a keresőoptimalizálásban egyre kiélezettebb a verseny, a konkurenseid pedig egyre tudatosabbak. Mi kell ahhoz, hogy a weboldalad minél jobb helyre rangsoroljon… de közben minél kevesebb időt tölts az optimalizálással? Itt segítenek a SEO pluginek, elemzőszoftverek és imádni való eszközök, melyek a keresőoptimalizálási munkát felgyorsítják és akár automatizálják is.

Az első részben a 9-ből az első 5 eszközről volt szó, itt a második rész a SEO eszközökkel 6-tól 9-ig:

6. WordPress Broken Link Checker

A tört linkek doktora

Lázasan keresel egy információt a neten, de csak a 404-es hibát jelző oldal tűnik fel? Ilyenkor keserű szájízzel hagyjuk el a weboldalt ahelyett, hogy örülnénk a megtalált értékes tartalomnak. (Hiszen, ugye, nem jött be a tartalom.)

A tört link egy hibás hivatkozás, amin az adott weboldalt nem tudod megtalálni. Úgy keletkezik, hogy a webfejlesztő vagy az oldal tulajdonosa rosszul helyezi el a linket az oldalán (vagy töröl egy aloldalt, viszont a rámutató hivatkozásokat elfelejti megszüntetni).

A törött link óriási gond, mert 404-es hiba keletkezik, ami megöli a felhasználói élményt – ezt pedig a Google figyeli, és idővel a Google-helyezésedet is lerontja.

Muszáj alaposan átfésülni a befelé és kifelé mutató hivatkozásokat, mielőtt komolyabb gondot okoznának. De hogyan tudod megtalálni őket? Mert az biztos, hogy nincs időd kéthetente kézzel végigkattintgatni az oldalad több száz linkjét.

Erre találták ki a WordPress Broken Link Checkert.

A népszerű WordPress-plugin végigfut a website-on, éles szemmel fedezi fel a tört linkeket és azonnal javítja őket. A tört linkeket közvetlenül a plugin oldalról javíthatod anélkül, hogy a hibás posztokat külön frissíteni kellene.

Több mint 400 000-en telepítették, a WordPress minősítő rendszerében pedig a kiemelkedően jó 4.1-es minősítést kapta a felhasználóktól. A tört linkek felfedezésekor a Broken Link Checker máris új címkét társít a hibáshoz a WordPress admin mezőben. Ezt a Tools>Broken Linksben látod.

A már felfedezett tört linkek Broken Links címkével alapértelmezettként jelennek meg a listádon. Itt új linkszűrőket is beállíthatsz, például remekül működhet egy filter, ami a kommentekben felbukkanó hibákat mutatja.

Wordpress weboldal használja

Nézzük, hogyan módosítható a linkek szerkezete!

Broken Link Checker

Ellenőrizd gyakran a Status és Link Text mezőket, hogy végleg megszabadulj a tört linkektől!

  • Edit URL–Itt szabadon szerkesztheted a linkekben lévő URL-t.
  • Unlink–A link eltávolítására szolgál (úgy is megoldható a dolog, hogy a linkszöveget érintetlenül hagyod).
  • Not broken–Előfordul, hogy rendszerhiba miatt egy linket tört linknek jelez a rendszer, de valójában rendben van és tökéletesen működik. Ezzel az opcióval jelezheted a Broken Link Checkernek, hogy tévedett. A plugin időnként újra ellenőrzi a linket, de nem észlel gondot, ha tényleg hibátlan a link.
  • Dismiss–Kiveszi a linket a Broken Links és a Redirects (újracímkézett) listákról. A linket a rendszer újra ellenőrizni fogja, és csak ezután minősíti normális linknek.
Kerüld a keresőrobotok haragját

7. Kerüld a keresőrobotok haragját!

A neten cirkáló keresőrobotok folyamatosan weboldalakat
elemeznek és jelentéseket küldenek a Google-nek.

Minél több hibát, tört linket és kulcsszó-rendellenességet találnak az oldaladon, annál valószínűbb, hogy hátrébb kerülsz a keresőben (még az is megeshet, hogy komolyabb Google-büntetést kapsz).

Mi a megoldás? Ha a weboldalon sok problémát kell egyszerre javítanod, a nofollow attribútummal megúszhatod a keresőrobot kritikáját, míg javítasz a site minőségén. A problémás linkeket rel=”nofollow” attribútummal kell ellátnod, amivel azt üzened a keresőrobotnak, hogy ne kövesse az adott oldalon lévő linket (vagy egy konkrétan hibás linket).

A rel=”nofollow” kezdetben oldalszintű metacímkeként jelent meg, ám később finomítottak rajta, és most már a weboldal egyes linkjeire is használhatod.

Így elkerülheted a kellemetlenséget, hogy a keresőmotorok megbízhatatlannak minősítsék az oldalon lévő kimenő linkeket, és a csökkenő PageRank értéked azokat az oldalakat is károsítsa, melyekre átlinkeltél. A keresőrobot csak akkor térképezi fel az oldalad, ha megszünteted a rel=”nofollow” beállítást.

Hogyan használj nofollow attribútumot a WordPressben?

Van egy faék egyszerű plugin: NoFollow Checkbox. Telepítés után nem kell semmit beállítgatni, mert egy sima pipálással beilleszthető a nofollow a link szerkesztése mezőben.

nofollow link beállítása

Csak be kell kattintanod a noffollow pipát, ha szeretnéd elrejteni a hibás linkeket a Google-keresőmotor elől. Már több mint 6000-en töltötték le (az ajánlása 4,2-es az 5-ös listán), és neked is fontos lesz, mert óriási veszélytől védi az oldalad.

Csak egy engedélyezésbe kerül, és megmenekülsz a keresőrobotok haragjától, mielőtt több hónapra kirobbantanának a Google találati lista élmezőnyéből.

8. A keresési paraméterek lexikona

Minél többet tudunk a saját oldalunkról és a konkurensek SEO-értékeléséről, annál előkelőbb pozíciónk kerülünk a keresési találatokban. Ebben segít a SEO Quake.

seoquake

A webes világban egyre erősebb a verseny, ezért kell napi szinten a topon lenned a keresőoptimalizálás valamennyi releváns területén.

Rengeteg időt és energiát spórolsz meg, ha nem ezer különböző eszközről gyűjtöd össze a SEO-infókat, hanem egy értékeléseket összegző toolról.

Az ingyenes SEOQuake-kel a keresőoptimalizálás valamennyi vonalán egy magasabb szintre lépsz. A SEOQuake eredetileg a Firefox böngésző kiegészítője volt, ám egyre jobban terjedt a keresőoptimalizálók körében.

Mára az egyik legnépszerűbb SEO-támogató eszközök egyikévé vált. Beállíthatod SeoToolbarként, hogy a böngészőbe épülő segédprogramként jelenítse meg az információkat.

Azonban még jobb megoldás a Seobar használati mód, mikor a weboldal paraméterei egy átlátszó információs csík formájában a vizsgált site-on jelennek meg (melyet tetszés szerint nyithatsz ki vagy zárhatsz be).

seo quake

Milyen paramétereket látsz a SEOQuake elemzésében?

Az Alexa-értéked. Az alexa.com-on az URL beírásával máris megtudod, hol szerepel az oldalad a globális rankingben, a világ összes weboldalának rangsorában.

Látható lesz, hányadik vagy az összes magyar oldal sorrendjében.

Az Alexa stasztikája megmutatja, melyik országból érkezik hozzád a legtöbb érdeklődő és milyen kulcsszavak alapján találnak meg.

Most csak egy nagy keresési információforrást írtunk le részletesen, de a SEOQuake-kel legalább 30 hasonlóból kapsz adatokat–egyetlen felületen (nem kell külön keresgélni őket).

Beállítható a Google Indexre (a Google linkre és PR keresésekre is), az Ask indexre, a Yahoo-keresési kritériumaira (Directory, Index és Link, Linkdomain LD és Linkdomain LD2 verzióra).

A SEOQuake az MSN adataid is előbányássza, a Technorati-indexed és a Wikipedia-helyezésed szintén megmutatja.

A SEOQuake-kel nem kell külön kutatni ezeket az oldalakat, egyben nézheted meg az összes SEO-értéked.

Használj SEOQuake-et, hogy egyszerre kövesd az összes fontos rankinget (és azt, hol helyezkednek el hozzád képest a versenytársak!).

Link Patrol

9. Link Patrol: Páncél a webspam ellen (50 $-ba kerül)

Mivel teheted tönkre a leggyorsabban a Google-helyezésed?
Néhány hibás linkkel és spammel, ami villámgyorsan eltüntet az előkelő pozícióból.

Ilyenkor kiemelkedően fontos, milyen hamar tudod javítani a hibát. Egy profi problémamegoldóra, a Link Patrolra van szükséged, ami sebészi pontossággal javítja a beteg linkeket.

A patrol szó angolul járőrt jelent, és ez a plugin tevékenységében is visszaköszön. A Link Patrol olyan, mint egy szuperképességekkel rendelkező járőr, aki eltávolítja a weboldaladat fenyegető ellenségeket, a spames tartalmakat. Ideje rendet rakni, ha a weboldalad lévő spamek és linkek egy zűrzavaros dzsungelre emlékeztetnek!

A Link Patrol idejében észleli, ha a spamek káosz-foka már a Google-rangsorolásod is veszélyezteti és riaszt, mielőtt a domainek helyzete rossz hatással lenne a rankingre.

A Link Patrol idejében észleli, ha a spamek káosz-foka már a Google-rangsorolásod is veszélyezteti és riaszt, mielőtt a domainek helyzete rossz hatással lenne a rankingre.

A plugin a Search Engine Land fejlesztése. Pajzsként védi az oldalad, azonnal megszabadít a pozíciódat gyengítő spamektől. Mindegy, hogy spamlinkről vagy spames kulcsszóról van szó, a Link Patrol gyorsan orvosolja a problémát.

Egy prémium WordPress-pluginról beszélünk, amivel tökéletesen átláthatóvá és ellenőrizhetővé válik a weboldalon lévő spamek és linkek rendszere. Látni fogod, hová vezetnek a kimenő linkek, emellett a Link Patrol rendezi az anchor texted és a spamlinkeket.

Nagyszerű a link juice problémák kezelésében. A link juice a Google-helyezésed egyik kulcsfogalma, a pozitív rangsorolási tényezők összegét jelenti. (Az értékét abból számolják ki, ahogyan az egyik oldalon lévő linked a másikra utal.)

A legfontosabb SEO-tanulságok:

 A legfontosabb SEO-tanulságok
két ingyenes SEO eszköz

És még ezen túl is a figyelmedbe ajánlok két ingyenes SEO eszközt

Meta Tags Analyzer

A Google keresőrobotok a meta tagek alapján értik meg, miről szól az oldalad. A meta tag egy HTML-nyelven írt tartalomjegyzék az oldalról, melyet a robot három paraméter mentén tud olvasni:

Title–A cím a legfontosabb, ez a kulcs a contentek dekódolásához.

Keyword–Ebben szerepel az oldal 5-10 leggyakrabban használt kulcsszava, amiket a legtöbbször az előfordulási gyakoriság alapján említenek a keyword meta tagben.

Description–200 karakteres összefoglalás az oldal tartalmáról. Még egyszerűbbé teszi, hogy a keresőrobot indexelje a website-ot a Google rendszerében.

A Meta Tags Analyzerből jobbnál jobb meta tag-ötleteket találhatsz, így könnyebb lesz a keresőoptimalizálás.

Itt találod meg:

http://smallseotools.com/meta-tags-analyzer/

Keyword Density Checker.

Az ingyenes, de remekül használható eszköz a weboldalon lévő kulcsszavak sűrűségét ellenőrzi (amit a keresőoptimalizálási szakemberek keyword densityként emlegetnek).

http://smallseotools.com/keyword-density-checker/

A Google a kulcsszavakból érti meg, miről szól az oldalad, és ennek megfelelően rangsorolja előkelő pozícióba a találati listákon. A neten megszámlálhatatlan mennyiségű website és tartalom található. A Google részben a kulcsszavak segítségével találja ki, melyik oldal lenne a legjobb találat a keresőbe beírt kulcsszavakra.

Azonban sokan túlzásba esnek a kulcsszavak szövegbe illesztésekor és túloptimalizálják a tartalmat, ami rosszabb pozícióba helyezi az oldalukat a találati listán.

A Google akkor is hátrébb rangsorol, ha aluloptimalizálod a webszöveget, és túl kevés kulcsszó szerepel az oldaladon.

A SEO-guruk szerint 2-8%-os kulcsszó sűrűség egészséges, ezt pedig a Keyword Density Checkerrel tudod ellenőrizni.

Olvastad ennek a kétrészes cikknek az első részét? Kattints, ha nem:

9 WordPress SEO eszköz és plugin, amire a Google tényleg felfigyel — I. rész

Túlbonyolítod.

Ilyen simán is lehet wP weboldalad & webshopod.

A rövid, pörgős képernyővideóban a szemed előtt lesz kész egy weboldal, le tudod másolni a lépéseket. Mások hónapokig szenvednek ezzel, pedig pofonegyszerű. A videó ráadásul ingyenes!