fbpx
12 nyomós érv, amiért WordPressre kell váltani
"
Ezek a legfőbb érvek, amivel a wordpress meggyőzte és megtartotta a felhasználóit.

írta: Erdélyi Norbert

Szakterületem az online kampánytervezés. 2006-óta foglalkozom online marketinggel. A netjet.hu erre tanít: „Olyan weboldalad legyen, amit az emberek szeretnek”.

Ezek a legfőbb érvek, amivel a WP meggyőzte és megtartotta a felhasználóit.

A 2003-ban indult WordPress.org lett mára a legnépszerűbb tartalomkezelő. Bármit megcsinálhatsz vele: céges bemutatkozó oldalt, blogot, feliratkozó gyűjtő oldalt, kampány weboldalt, webáruházat, vagy ha kell, mindezt egyszerre.

Magyarországon a WordPress (saját üzleti weboldal céljára) 2006 körül kezdett népszerű lenni a vállalkozók körében. Egyre több az olyan vállalkozás, akik cégen belül kivitelezik weboldalukat, ők választhatnak a magyar nyelven is elérhető WordPress oktatóanyagok közül.

Nem kérdés, hogy a WordPress uralja a tartalomkezelők piacát, de vajon melyek azok a legfőbb érvek, amivel meggyőzték és megtartották a felhasználókat az évek során? Lássuk a legmeggyőzőbb 12 érvet, amiért érdemes a WordPressre váltani.

1. Ingyen van

Akár egy egyszerű céges vagy személyes blogot, akár egy nagyobb kivitelezési költségvetéssel rendelkező webáruházat szeretnénk a WordPress-szel létrehozni, hatalmas előnye, hogy maga a tartalomkezelő teljesen ingyen letölthető a wphu.org weboldalról.

Mivel a rendszer a saját webtárhelyünkre van telepítve, semmilyen havidíj, fenntartási díj, vagy bármilyen egyéb költség a WordPress részéről nincsen, és a fejlesztők az ingyenességen a jövőben sem kívánnak változtatni.

A WordPress nyílt forráskódú, ez azt jelenti, hogy a kódhoz hozzá lehet tenni, ki lehet bővíteni, ha épp olyan funkciót szeretnénk, amihez nincs elérhető meglévő bővítmény.

A nyílt forráskód miatt egyre több fejlesztő cég van, akik WordPresshez készítenek bővítményeket, amivel megvalósíthatók bizonyos, az üzleti weboldalakhoz szükséges funkciók.

 • feliratkozó űrlap
 • közösségi média megosztás,
 • exit popup ablak
 • szavazó űrlap
 • ártáblázat
 • stb

Ezeket a bővítményeket plugin-nak nevezik, túlnyomó részük ingyen elérhető, és vannak, amikért az adott készítő pénzt kér.

2. Azonnal használható és könnyen megérthető

Más tartalomkezelőkkel ellentétben a WordPress telepítés után azonnal használatba vehető. Ami a WordPress esetében alapfunkciónak számít, (pl.: kommentelési lehetőség, RSS csatornák, választható arculati sablonok) azt más, hasonló célú tartalomkezelő szoftverek csak hosszas keresgélési és konfigurálási folyamat után teszik lehetővé.

A WordPress híres “5 perces telepítés”-ét sokan ismerik:

Le kell tölteni a fájlokat a wphu.org oldalról (ez a WordPress magyar oldala) feltölteni a szerverre, ha kész, egy böngészőben megnyitni a weboldalt és követni a telepítési lépéseket. Ez 5 perc a kiírás szerint, de igazából elég 2 perc is hozzá.

Sőt: van gyorsabb is, mint az 5 perces telepítés

A legtöbb magyar tárhelyszolgáltató kezelőfelületén is (cPanel) elérhetők egy kattintásos tartalomkezelő telepítő alkalmazások (pl.: Softacoulos, Fantastico) amivel 60 másodprecen belül installálható a WordPress.

Ha kész a telepítés, egy felhasználónévvel és egy jelszóval lehet belépni a rendszerbe. Van egy kezelőfelület (back end), amit csak az adminisztrátor lát, itt lehet kezelni a weboldal kinézetét és tartalmát. A menüpontok elnevezése érthető, a menürendszer felépítése logikus, könnyű rájönni mit hol találunk.

Wordpress kívül-belül.

A WordPress kívül-belül. Bal oldalon a szerkesztő felület, jobb oldalon maga a weboldal.

Az egyszerű kezelhetőség miatt a WordPresst gyakran azzal vádolják, hogy kezdő szintű felhasználóknak való. De attól, hogy a rendszer működését könnyű megérteni, még messze nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele bármilyen kívánt funkciót megvalósítani.

3. Biztonságos

A WordPress fejlesztői komolyan veszik a tartalomkezelő biztonságát. Vannak olyan alapvető biztonsági intézkedések, amelyet mi magunk is megtehetünk weboldalunk védelme érdekében.

 • Csak megbízható helyről töltsünk le arculati sablont (theme) vagy bővítményt (plugin).
 • Frissítsük mindig a rendszert
 • Tartsuk frissen a sablonokat és bővítményeket
 • Ne “admin” legyen a felhasználónév
 • Legyen erős jelszó: legalább 15 karakter, kisbetű, nagybetű, speciális karakter
 • Töröljük ki a használaton kívüli, kikapcsolt pluginokat

A felajánlott frissítéseket mindig érdemes elvégezni, de az is beállítható, hogy a WordPress automatikusan váltson a legfrissebb verzióra nem csak az alaprendszer, de a sablonok és a bővítmények esetében is.

Ezenkívül számos olyan biztonsági bővítmény van, amivel megvédhetjük a weboldalunkat az illetéktelen felhasználóktól. Ha a WordPress plugin tárban rákeresünk arra, hogy “Security” (a.m.: biztonság) a találati lista több mint 1000 találatot hoz, van tehát miből válogatni.

4. Videót is megjelenít

A videó fontos és jól működő marketing eszköz egy kkv weboldalon. Szerencsére a WordPress minden megtesz azért, hogy egy videót a lehető legkönnyebben be lehessen tenni egy weboldalba: A Youtube videóknak elég csak a linkjét beilleszteni, a WordPress vizuális szerkesztője felismeri, hogy videóról van szó és máris beágyazza az oldalba a lejátszót.

Wordpress youtube videó

Elég beilleszteni a Youtube linket, és máris a helyén a videó.

Ha valami oknál fogva nem szeretnénk videó megosztóra feltölteni a videót, akkor a vizuális szerkesztő arra is lehetőséget ad, hogy a fájlt feltöltsük a saját szerverünkre és onnan játsszuk le.

Feltöltés után az “oldalba illesztés” gombra kell kattintani és máris ott a videó a helyén. Nincs szükség arra, hogy külön videó lejátszó bővítményt telepítsünk.

Évekkel ezelőtt még egy külön plugin kellett ahhoz, hogy mp4 videókat játsszon le a wordpress weboldalunk. De a WordPress felismerve a felhasználók ez irányú igényét, beépítette ezt a funkciót a szerkesztőbe.

5. Bármi lehet, webshop is!

A WordPress rugalmas, mindig pont azt tudja és csinálja, amit el szeretnénk vele érni. Teljesen mindegy, hogy milyen weboldalt szeretnénk vele megoldani, a WP alkalmas lesz rá. Ennek az az oka, hogy az alaprendszerhez számtalan bővítmény érhető el. Ha a WordPress.org plugin tárában  rákeresünk egy funkcióra (angol nyelven) nagyon valószínű, hogy lesz hozzá ingyenes plugin.

A webdesign tekintetében is a kezünk alá dolgozik a WordPress, a sablonkönyvtárban (Theme Directory)  gyakorlatilag végtelen számú ingyenes arculati sablon közül válogathatunk.

A WordPresst azért is szeretik a vállalkozók, mert könnyedén átalakítható webáruházzá is. Ezt úgy kell érteni, hogy a webáruház funkció utólag is hozzátehető.

Gyakori üzleti modell, hogy egy cég előbb adatbázist és piacot épít azzal, hogy a WordPress-szel létrehoz egy hasznos tartalmakat publikáló blog oldalt feliratkozási lehetőséggel. A hírlevél olvasók körében lehetősége lesz piackutatásokat, felméréseket végezni, és majd csak azután kezd el értékesíteni, ha ezen információk alapján tökéletesítette a termékét vagy a szolgáltatását.

Ahhoz, hogy egy WordPress weboldal webáruházként működjön nem kell lemondani a korábbi tartalomról, sem a korábbi arculatról. Választani kell egyet az ingyenesen elérhető webshop pluginek közül:

A top 3 wordpress Webáruház plugin:

 1. WooCommerce
 2. WP eCommerce
 3. Shopp

Ezek közül egyet telepíteni, és a weboldal a korábbi tartalom mellett kiegészül a szokásos webáruház menüpontokkal: termékek, kosár, pénztár stb.

6. Van hozzá segítség

Ha önállóan fogunk neki weboldalunk megvalósításához, a WordPress-szel kapcsolatban rengeteg segítséget találunk az interneten. Az angol nyelvű hivatalos támogató oldalon (https://wordpress.org/support/) elérhető a wordpress részletes dokumentációja, és a fórum, ahol fel lehet tenni kérdéseket (angolul). A magyar WordPress közösség fóruma itt elérhető: http://kozosseg.wphu.org/

Azonban ezeket a támogatói oldalakat, fórumokat nem úgy kell felfogni, mint egy “wordpress ügyfélszolgálatot”, ahol kötelesek válaszolni a kérdéseinkre. Itt egymásnak segítenek a felhasználók, azzal, hogy megosztják a tapasztalataikat.

Ha ezen a két hivatalos WP fórumon nem találunk megoldást, akkor elég beírni a probléma nevét a keresőbe (angolul) és számos egyéb fórum, blog fog szerepelni a találati listán, ahol meg lehet találni a megoldást.

Wordpress-szel kapcsolatos Google keresés

A WordPressel kapcsolatos problémkra mindig találsz választ a google-ban.

Mivel milliók használják a WordPresst, ezért egy közösség van körülötte, melynek tagjai tapasztalataik szerint szívesen segítenek egymásnak.

7. Okostelefonon is kezelhető

Reszponzív admin felület a WordPressben

A WordPress admin felülete is kezelhető mobilon

Az, hogy a weboldal tartalma és felhasználói funkciói elérhetőek legyenek okostelefonon és tableten is, ma már alapkövetelmény. Sajnos tény, hogy a hazai weboldalaknak csak kis része készült el úgy, hogy mobilbarát, azaz reszponzív legyen.

Pedig a WordPress alapértelmezetten reszponzív, mindig ahhoz a felülethez alkalmazkodik, amekkora képernyőn éppen nézik.

A WordPress weboldal designját az általunk választott sablon (theme) adja, a hivatalos WP sablonok természetesen reszponzívak, és ha ezeken kívül más sablont szeretnénk, akkor azok is minden valószínűség szerint mobilbarátak lesznek. (Ma sokkal nehezebb olyan theme-et találni, ami NEM reszponzív)

Már csak a reszponzivitás miatt is érdemes WordPressre váltani, azonnal és ingyen megkapjuk ezt a funkciót, ahelyett, hogy a meglévő weboldalunkat fejlesztetnénk mobilbaráttá.

Sőt, a WordPressnél nem csak maga a weboldal (front end) mobilbarát, hanem a kezelőfelület is.

Ha épp úton vagyunk, az okostelefonon is be lehet a vezérlőpultba, hogy pl. megnézzük mennyi megrendelés érkezett aznap.

8. Összekapcsolható más üzleti szoftverekkel

Az üzleti weboldalunkhoz minimálisan egy hírlevélküldő szoftvert kell használnunk. A hírlevélküldő szoftver hatalmas nemzetközi üzletág, ezért ingyenes hírlevélküldő keresésével nem érdemes foglalkozni. A WordPresshez elérhető hírlevélküldő pluginek csak nagyon korlátozott funkciókért cserébe vagy nem 100%-ig üzembiztos működés mellett ingyenesek.

A legnagyobb előfizetéses hírlevélküldő szoftverek, a Mailchimp.com , az Aweber.com rendelkeznek olyan WordPress bővítménnyel, amivel könnyen össze lehet kapcsolni a weboldalunkkal a rendszerüket. A magyar egyszeri díjas hírlevélküldő szoftver, a Webgalamb is készített wordpress plugint, amivel a wordpress felhasználók e-mail címei automatikusan bekerülnek a Webgalamb szoftverbe.

Wordpress Webgalamb

A Webgalamb WordPress pluginjával a pl.: a vásárlókat automatikusan feliratkoztatja

A hírlvélküldőkön kívül a népszerű Google Analyticsnek is van wordpress bővítménye.

Wordpress Google Analytics Plugin

A Google Analytics adataidat egy plugin segítségével a Vezérlőpulton láthtaod

Ezen kívül a legtöbb partnerprogram (affiliate) szoftver is kínál wordpress bővítményt az egyszerűbb integrációhoz.Sőt a magyar fejlesztésű szamlazz.hu a WordPresshez készült Woocommerce webáruházhoz meg tudja oldani az automatikus elektronikus számla kiállítást.

Az összes komolyabb weboldalakhoz kapcsolódó üzleti szoftvernek van WP kiegészítője, és fel van készülve az integrációra. Ezért is érdemes a WordPressre váltani.

9. Követi a webdesign trendeket

Ami ma a legmenőbb weboldal arculatnak számít, 3-4 éven belül, vagy még hamarabb elavultnak fog számítani. Nem csak a webdesign ízlés változik, de a felhasznált technikák is.

A mai WordPress sablonokban (theme) olyan funkciók számítanak alapértelmezettnek, amit évekkel ezelőtt csak webdesign szakemberek tudtak kivitelezni.

De ha valakinek WordPress weboldala van, nem kell aggódnia a folyton és gyorsan változó trendek miatt, mert egyrészt a theme-ek is folyamatosan frissülnek, lépést tartva a fejlődéssel, másrészt bármikor új arculati sablonra lehet váltani.

Hozzá kell tenni, hogy ha egy új sablont kapcsolunk be, akkor újra be kell állítani pl. a menürendszert és pár apróságot, illetve a korábbi sablon egyedi módosításai is elvesznek. De ez még mindig sokkal egyszerűbb feladat, mint újratervezni egy teljes weboldalt, ha az arculat már végképp elavul.

10. A tartalom előre időzíthető

A weboldal szöveges tartalma sokat számít abban, hogy maga az oldal hányadikként szerepel a találati listán egy Google keresésre. A hasznos, gyakran publikált cikkek sokat segítenek a helyezés javításában.

A WordPress lehetővé teszi azt, hogy előre megírjunk egy heti publikációra való vagy akár sokkal több cikket, és ezeket előre időzíthessük. A tartalom csak az általunk megadott időpontban lesz látható a weboldalon.

Ha például a Google Analytics kimutatja, hogy a legtöbb látogatónk tegyük fel este 8 és 10 között érkezik, akkor érdemes előre beidőzíteni erre az időpontra a cikkeket.

Wordpress post és page időzítés

Előre beállíthatod, hogy mikor jelenleg meg a tartalom.

Ezt a funkciót nem csak blog bejegyzéseknél (post) de oldalaknál (page) is használhatjuk. Egy piaci bevezetési kampányban így pl. meg lehet adni, hogy a megrendelési oldal csak az adott nap adott órájától, percétől legyen elérhető.

11. Több felhasználója is lehet egy weboldalnak

Ha egy weboldal igazán beindul, előfordulhat, hogy több emberre is szükségünk lesz, hogy hozzáférjen a weboldal kezelőfelületéhez. Ki lehet szervezni a tartalomfejlesztést, a pénzügyes kollegák a webáruház által regisztrált vásárlások alapján állítják ki a számlákat, kell valaki, aki válaszol a kommentekre stb.

Egyetlen WordPress weboldalhoz több különböző jogosultságú felhasználót lehet társítani, így nyugodhat adhatunk hozzáférést a vezérlőpulthoz másoknak is, a megfelelő jogosultságok beállításával nem kell attól tartani, hogy illetéktelen kezekbe kerül a weboldal.

Milyen jogosultsági szintek vannak?

 • Adminisztrátor: Minden tartalomhoz hozzáfér, írhat, publikálhat, törölhet bármit. Létrehozhat és törölhet más felhasználókat különféle jogosultságokkal
 • Szerkesztő: Közzétehet és szerkeszthet cikkeket, más felhasználókét is.
 • Szerző: Közzétehet és szerkeszthet cikkeket, de csak a sajátjait.
 • Közreműködő: Szerkeszthet cikkeket, de csak a sajátjait és nem publikálhatja őket.
 • Vásárló: (Ez csak akkor, ha van webáruház modul) Szerkesztheti saját adatai, megtekintheti eddig vásárlásait
 • Feliratkozó: Szerkesztheti saját adatait (név, e-mail, cím stb.)

12. A WordPress folyamatosan fejlődik

A WordPresst a világ legjobb fejlesztői készítik, ez is a garancia arra, hogy a rendszer egyre többet fog tudni, egyre könnyebb lesz használni. Minden frissítéssel javítják a felhasználói élmény, minden frissítés minket segít, hogy még könnyebben még gyorsabban tudjuk használni a tartalomkezelőt.

A frissítések viszonylag gyors tempóban érkeznek. Vannak kisebb, biztonsági frissítések, és nagyobb, az egész rendszert érintő fejlesztések.

A frissítések végrehajtása a lehető legegyszerűbben működik: A WordPress vezérlőpult megmutatja, ha van elérhető új verzió. Maga a frissítési folyamat általában 1 percnél rövidebb és egy gombnyomással történik. De akinek ez is sok, az választhatja azt a beállítást, hogy a WordPress automatikusan frissítsen az új kiadásokra.

Ezt a 12 pontot jegyezd meg a WordPress-szel kapcsolatban

 1. Ingyen van
 2. Azonnal használható és könnyen megérthető
 3. Biztonságos
 4. Videót is megjelenít
 5. Bármi lehet, webshop is!
 6. Van hozzá segítség
 7. Okostelefonon is kezelhető
 8. Összekapcsolható más üzleti szoftverekkel
 9. Követi a webdesign trendeket
 10. A tartalom előre időzíthető
 11. Több felhasználója is lehet egy weboldalnak
 12. A WordPress folyamatosan fejlődik

Vess egy pillantást erre az infógrafikára,

ami összefoglalja a 12 nyomós érvet a WP mellett:

12 nyomós érv, hogy a WordPressre válts

12 nyomós érv, hogy a WordPressre válts

Források: