fbpx

Ezt az pár alaplépést mindenkinek tudnia kell, mert a domain, worpress tárhely megléte az online értékesítés kiindulópontja. Hogyan regisztrálj domain nevet és wordpress tárhelyet, hogyan telepíts gyorsan egy wordpresst? Közérthető útmutató kezdőknek emberi nyelven.

.hu domain név regisztráció

Domain regsiztráció az mhosting.hu-n.

Találj ki egy domain nevet. Milyen a jó domain név?

 • könnyen megjegyezhető,
 • rövid (2-4 szótag)
 • ékezetek nélkül is legyen értelmes
 • ne legyen benne kötőjel
 • magyar piacra .hu
 • nemzetközi piacra .com (.org, .biz, nem olyan jó, a .io, a .ly elmegy)
 • ne kelljen elmagyarázni, hogyan kell leírni. Ha szóban mondod valakinek, ne kelljen visszakérdezni, hogy „várj, mi is volt, hogyan kell ezt leírni?”
 • nem kell teletömni keresőszavakkal, semmi értelme
 • márkanév, brand legyen
 • kft, bt, zrt, ne legyen benne
 • városnév ne legyen benne, felesleges

Régebben a kulcsszavakkal teletömött, hosszú domainek voltak divatban, sok vállalkozó ettől várta a jó Google helyezést. Ez már régen lejárt lemez, a márkanév domain nevek jobban működnek.  A domain név lehet a céged neve is, de ne legyen benne, hogy kft, bt, zrt.

Példa domain név választásra:

A céged neve: Maximális Tisztaság Kft. ( ez egy fiktív cégnév)
Mivel foglalkoztok? Iroda takarítással
Rossz domain név: irodatakaritas-olcson-budapest.hu
Rossz domain név: maximalistisztasagkft.hu
Jó domain név: maxitiszta.hu

Domain nevet általában ott regisztrálsz, amelyik cégnél a tárhelyet veszed. Ha most ott tartasz,  hogy csak a saját cégednek szeretnél egy domain nevet, egy weboldalt, egy tárhelyen, akkor van a legkönnyebb dolgod, mert a tárhelycsomag választásakor tudsz domain nevet regisztrálni.

Első lépésben mindig ellenőrizni kell, hogy az adott domain, amit kitaláltál, szabad-e. Minden tárhelyes cég domain regisztráló felülete egy ilyen ellenőrzővel kezdődik.

Második lépés (az mhosting.hu-n) a névszerverek beállítása. Ettől sokan megijednek, hogy „jaj, hát én ezt honnan tudjam, egyáltalán mi az, hogy névszerver”.

A helyzet az, hogy ha ugyanott veszed a domaint, ahol a tárhelyet, akkor nem kell ezzel foglalkozni. Ha még nem tudod eldönteni, akkor meg később is be lehet állítani a névszervereket.

Harmadik lépésben megadod az adataidat.

Negyedik lépés: fizetés, egy .hu domain egy évre bruttó 3000 Ft körül van.

Ha ez megvan, akkor jön a domain regisztrációhoz kapcsolódó nyilatkozat elfogadás, ez egy online doksi elfogadása egy kattintással.

Ha mindez megvan, akkor 24 órán belül él a domained. (Csak érdekességképpen, pár éve még papíralapú volt a domain regisztráció, és 14 nap kellett a bejegyzéshez)

Tárhely csomag vásárlás

Nagyon sok jó magyar hosting cég van, nehezebb rosszat találni, mint jót. Konkrét céget ajánlani ebben a cikkben nem fogok. Keress rá, hogy „webtárhely” vagy wordpress tárhely és csekkold le a véleményeket. Céges weboldalhoz, aminek az a dolga, hogy eladja a termékedet, mindegyik megfelelő választás.

wordpress tárhely
Webtárhely csomagok a rackhost.hu-n.

Disclaimer: A képernyőfotók illusztrációs célt szolgálnak, azokon bár valós ajánlatokat mutatok, de ezek nem szponzorált linkek.

Milyen wordpress tárhely kell egy céges weboldalhoz?

Ezek a tulajdonságok a tárhelyek 99.99%-án megvannak, az a ritka ahol nincs:

 • cpanel  (ez a tárhely kezelőfelülete)
 • wordpress telepítő (installatron vagy softacoulos)
 • ingyen ssl (let’s encrypt)
 • php verzió beállító (a wordpress néha szól érte, ha nem a legújabb van)
 • ssd szerver (mert ez gyorsabb)
 • legalább 5 giga tárhely (elvileg kevesebb is elég, de senki nem figyel igazán a túlméretezett képekre, amik a legtöbb tárhely helyet elveszik)
 • jó, ha egynél több domaint is hozzá tudsz rendelni (későbbi projektekhez, kampányokhoz szokás külön domaint venni)

Osztott tárhely és VPS tárhely között az a különbség, hogy az osztotton sok-sok ügyfél osztozik ugyanazon a szerveren, a VPS-nél (virtual private server) pedig saját szervert, vagy legalábbis saját partíciót kapsz. Az osztott tárhelyeknek az éves díja 10 000 Ft körül van, a VPS-eknek a havidíja ennyi.

Ha a weboldalad egy wordpress installáció lesz, ami feliratkozókat gyűjt, sales oldalakat, landing pageket vonultat fel, és termékeket ad el egy webshopban, akkor az osztott wordpress tárhely elég, nem kell VPS.

Ahol van olyan csomag, amit direkt WordPress weboldalakhoz alakítottak ki, azt érdemes választani, általában direkt így hirdetik, hogy wordpress tárhely.

SSL tanúsítvány telepítése

Figyelem: Előbb az SSL, utána a WordPress telepítés. Fordítva nem jó.
Tipp: Amíg nincs meg az SSL, a böngésződben ne nézegesd a domainedet, mert bekesseli (cache) és később törölni kell az előzményeket, hogy lásd a https előtagot.

Keresd ez: Let’s encrypt

SSL tanúsítvány több okból kell. A SEO miatt: a Google többre becsüli az oldalad, ha az HTTPS. Jobban megbíznak benned az emberek. A Chrome alapból azt írja ki, hogy “nem biztonságos oldal” ha nem HTTPS-es vagy. Gyorsabb lesz a weboldalad.

Cpaneledbe belépsz, ott megkeresed ezt az ikont: Let’s Encrypt SSL. (Ez a Sitegroundon van így, lehet, hogy más tárhelyes cégnél más az ikon és az elnevezés ugyanerre a funkcióra)

Ha ez megvan, az oldal aljára gördítve tudod kiválasztani, hogy melyik hozzáadott domainedre kéred az SSL tanúsítványt.

Kiválasztod a domaint, amihez a https-t szeretnéd

Ha kész vagy a beállítással, várj kb. 2-3 órát, mire beáll a https-ses elérhetősége a domainednek.

WordPress tárhely, a domain hozzárendelése

Ha van egy új weboldal ötleted, vagy egy kampányodhoz szeretnél venni egy új domaint, akkor nem kell új wordpress tárhely hozzá, hanem a meglévő tárhelyhez kell hozzárendelni az új domaint. Egyszerű, mint a faék.

Új domain hozzáadása a wordpress tárhelyhez, ez az első lépés

Ha ugyanott veszed a domaint, ahol a wordpress tárhelyed van

Ha a második, sokadik domainedet is ugyanott veszed, mint ahol a tárhelyet, akkor lehet, hogy ezt a lentebbi hozzárendelési folyamatot nem is kell megcsinálni, sok tárhelyes cég megcsinálja helyetted. Vagy az is lehet, hogy csak a domain hozzáadást kell megcsinálod, a névszerver beállítást nem. Ezt meg kell kérdezni az adott szolgáltatótól.

Mindenesetre nem árt tudnod, hogyan működik ez az egész domain hozzárendelés folyamat. (Simán meg tudod csinálni egy perc alatt, másolás beillesztéssel)

Ha máshol veszed az új domaint

A netjet.hu-nál a siteground wordpress tárhelyét használjuk, a magyar .hu domainjeimet az mshosting.hu-tól vagy a DotRoll Kft-től szoktam venni, a .com domaineket pedig a domain.com-tól.

1. A wordpress tárhelyen beállítod, hogy “fogadja” a domaint

Cpaneledbe belépsz és azt választod, hogy add-on domains. Beírod a domainevet, www nem kell. Utána adsz egy usernevet és jelszót, ez különben nem olyan lényeges, ha csak te fogod használni a domainhoz tartozó tárhelyet.

Ha ez megvan, akkor félig kész.
Ezután nézd meg mi a névszervere a tárhelyednek, a cpanelben a bal oldalon van, általában 2 névszerver van, így néz ki:
ns1.valami.valami.com, ns2.valami.valami.com

Hagyd megnyitva ezt az ablakot, vagy másold ki a névszervereket

2. A domainon beállítod, hogy “mutasson” a wordpress tárhelyre.

Ha máshol vetted a domaint mint a tárhelyet, akkor a domainnek is van valamilyen kezelőfelülete, beállításai. Ehhez a belépési adatokat attól a cégtől kapod, ahol a domaint veszed.

A névszerver beállításainál illeszd be azt a két névszervert amit a tárhelyed cpaneljéből másoltál ki. Ennyi az egész. Elvileg 24-36 órát kell várni, mire működni fog, de gyakorlatilag egy órán belül jó szokott lenni.

Névszerverek beállítása a dotroll.com-on (ez egy magyar cég)

WordPress telepítés: ősember módszer

WordPresst elvileg úgy kell telepíteni a szerveredre, hogy

 1. letöltöd a telepítőfájlt a wordpress.org-ról,
 2. ezt kitomörítve feltöltöd a szerveredre egy WinScp nevű FTP programmal.
 3. Ha ez kész, beírod a domain neved,
 4. ott megjelenik a telepítő, a megjelenő űrlapmezőkbe beírod a mysql adatbázisod nevét, felhasználóját és jelszavát.

Ha ez megvan, be kell pötyögni az e-mail címed, egy választott usernevet és jelszót, meg a weboldal névét (ezek utólag mind módosíthatók később) és készen is vagy.

2 perc az egész, de ma már ilyet nem csinálunk, mert a wordpress tárhelyekről egy kattintással lehet wordpresst telepíteni, és nem kell végigvinni a fenti procedúrát.

Ne vegyél meg olyan tárhelyet, amihez nincs egykattintásos wordpress telepítő (Installatron vagy Softacoulos) Persze hozzá kell tenni, hogy nehéz olyan tárhelyet találni, ahol nincs ilyen.

WordPress telepítés: fél perc alatt

Belépsz a cpaneledbe – a tárhelyes cég adja meg a belépési linket, usert és jelszót. Minden cpanel egy kicsit másképp néz ki, de a wordpress ikon alapján fel fogod ismerni a telepítőt.

Észreveszed a WordPress telepítőt? Lehet a te cpaneled nem pont ilyen, de ezt az ikont kell keresni.

Kiválasztod, hogy melyik domainedre telepíted (ha már van több is) és azon belül megadhatsz egy alkönyvtárt is, pl: “teszt”, ekkor a wordpress oldalad a domained.hu/tesz oldalon lesz elérhető.

Nem szokás ilyet csinálni, nyugodtan mehet a wordpress egyből a helyére. Nem kell attól félni, hogy bárki látogatni fogja a weboldalad félkész állapotban.

Meg kell adni a weboldal szlogenjét, leírását, az email címedet, egy erős admin usernevet és egy jelszót. Azt is be lehet állítani, hogy milyen nyelven települjön a wordpress, de ezeket utólag mint meg lehet változtatni, a wp beállításokban, tehát itt, a telepítésnél ne gondolkozz rajta sokat.

WordPress telepítése

Egyes tárhelyek felajánlanak plusz pluginokat is, mint pl. jetpack, vagy wordpress starter. Semmi szükséged nincs rá, hagyd ki. Van olyan tárhely, ahol sablont is lehet választani telepítéskor. Felejtsd el, ha rendes üzleti weboldalt akarsz, akkor vegyél meg egy profi blokkos szerkesztőt, mint a Divi vagy az Elementor.

Ha minden megvan, akkor kattints a telepítés gombra. Pár másodperc alatt kész. A megadott felhasználóneveddel és jelszavaddal a domained.hu/wp-admin linken tudsz belépni a wordpress weboldalad kezelőfelületébe.

Összefoglalás

Találj ki egy jó domain nevet, ne kulcsszavakkal telezsúfolt hosszú név legyen, hanem egy jól csengő brand név, amit könnyű megjegyezni. Ha ez megvan, vegyél hozzá egy tárhelyet, olyat, amit SSD, ahol van SSL, ahol van Cpanel, ahol van php verzió beállító, és 5 GIGA tárhely. A domain ára általában 3000 Ft / év, a tárhely ára 10 000 Ft/év körül szokott lenni. Ez az egész megvan pár óra alatt, a domainre elvileg 24 órát kell várni, de a gyakorlati tapasztalatok szerint az is megvan 1-2 óra alatt.

Ha mindez megvan, belépsz a cpanelbe, telepítesz egy wordpresst, és indulhat az online értékesítés.

Ha érdekel, hogy innen hogyan tovább, akkor ott a Netjet Campus, ahol azonnal hozzáférsz az oktatási rendszerünk videóihoz, hogy megtanulj összerakni egy olyan wordpress weboldalt, amivel elkezdheted gyűjteni a feliratkozókat és a megrendeléseket.

Előadó: Erdélyi Norbert

Hogyan szerezz vevőket mesterséges intelligenciával?

Anélkül, hogy kreatívnak és szorgalmasnak kellene lenned...

Ebből az ingyenes webináriumból megtanulod, hogyan használd ki az AI erejét a weboldalad tartalomfejlesztéséhez. Regisztrálj most!

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: