fbpx

1. Bevezetés

A spam jelentése és a kétes tartalmak felismerése napjainkban kritikus szerepet játszik az online környezetben való biztonságos navigálásban. A spam nem csupán bosszantó, hanem komoly veszélyt jelenthet az internetezők számára, hiszen különböző átverésekhez, adathalászathoz és rosszindulatú tevékenységekhez kapcsolódhat. Ez a fejezet bemutatja a spam fogalmát, történetét és fejlődését, valamint az okokat, amiért fontos képesek legyünk azonosítani a kétes tartalmakat.

Spam jelentése

A spam egy olyan internetes tevékenység, amelynek során nagy mennyiségű, nem kért tartalmat küldenek az internetezőknek, általában tömegesen és automatizált módon. Leggyakrabban e-mailben, szöveges üzenetekben (SMS), szociális média hírfolyamokban, fórumokon és blogokon jelenik meg. A spam tartalmak lehetnek reklámok, kéretlen ajánlatok, csalások, vírusok, vagy hamis információk terjesztése.

Spam története és fejlődése

A spam kifejezés eredete a Monty Python egyik szkeccsére vezethető vissza, ahol egy étteremben minden étel neve után elhangzik a “spam” szó, amely fokozatosan elnyomja a többi beszélgetést. Az internetes spam az 1990-es évek elején jelent meg először, amikor az e-mailt kezdték el terjeszteni az interneten.

Azóta a spam jelensége folyamatosan fejlődött és átalakult. A spammer-ek (spam küldők) egyre kifinomultabb és agresszívabb módszereket dolgoztak ki, hogy elkerüljék a szűrőrendszereket és eljuttassák kétes tartalmaikat az internetezőkhöz. Az e-mail spam mellett megjelentek az SMS spam, a szociális média spam és egyéb internetes spam formák is.

A “SPAM” minek a rövidítése?

A “SPAM” szó eredetileg nem rövidítés, hanem egy konkrét terméknév volt. A SPAM egy híres konzervált húskészítmény márka, amelyet a Hormel Foods Corporation hozott létre. A SPAM kifejezés az angol “spiced ham” (fűszerezett sonka) szavak összevonásából származik.

Az internetes környezetben a “SPAM” szót a következőképpen rövidíthetik:

 1. Stupid Pointless Annoying Messages (Buta, értelmetlen és bosszantó üzenetek)
 2. Sending and Posting Advertisement in Mass (Reklámok tömeges küldése és közzététele)
 3. Stuff Posing As Mail (Levélnek álcázott tartalmak)
 4. Spontaneously Posted Advertising Message (Spontán közzétett reklámüzenet)

Ezek a rövidítések az internetes kommunikációban jelennek meg a SPAM jelenségre való utaláskor.

Az e-mail spam kezdeti időszaka

Az internetes spam az e-mail fiókokat kezdte el elárasztani reklámokkal és kéretlen üzenetekkel. A kezdeti időszakban még egyszerűbb módszerekkel dolgoztak a spammer-ek, és sokan bedőltek az átverő ajánlatoknak.

A spam elleni védekezés fejlődése

A spam növekedésével és az internetezők bosszúságával párhuzamosan kialakultak a spam elleni védekezés módszerei is. A szűrőrendszerek folyamatosan fejlődnek, hogy megkülönböztessék a kéretlen tartalmakat a valódi üzenetektől, és csökkentsék a spam hatásait.

A jelenlegi helyzet és a jövő kilátásai

A spam továbbra is jelen van az online világban, de a szigorúbb szűrők és a felhasználók óvatossága egyre jobban korlátozza hatásait. A technológia fejlődésével azonban folyamatosan újabb és újabb kihívásokkal kell majd szembenéznünk a spam elleni harcban. Ebben a cikkben megismerhetjük a spam-felismerés legfontosabb módszereit és eszközeit, amelyek segítenek védekezni a kétes tartalmak ellen, és biztonságosabbá tenni az internetezést.

2. Miért veszélyes a spam?

A spam nem csupán bosszantó és időrabló, hanem komoly veszélyeket is rejt magában. A következő pontokban részletezzük, hogy miért kell komolyan vennünk a spam problémáját és milyen veszélyeket hordozhat magában:

Adathalászat és kiberbűnözés

A spam gyakran adathalászathoz kapcsolódik, ahol a támadók megpróbálják megszerezni az érzékeny információkat az áldozatoktól. Az ilyen támadások célja általában a banki adatok, jelszavak, személyes azonosítók ellopása, amit aztán kibertámadásokra vagy pénzügyi visszaélésekre használnak fel.

Vírusok és rosszindulatú szoftverek terjesztése

A spam tartalmakban gyakran rejtőznek vírusok, féregfajták és más rosszindulatú szoftverek. Ezek az elemek veszélyeztethetik az eszközeink biztonságát, adatainkat, és akár az egész hálózatunkat is megfertőzhetik.

Kétes tartalmak és hamis információk terjesztése

A spam gyakran hamis vagy félrevezető információkat tartalmazhat. Ez különösen veszélyes lehet, ha az emberek megbíznak az ilyen tartalmakban és megtévesztő információk alapján hoznak döntéseket. Ez politikai manipulációtól kezdve az egészségügyi tévhitek terjedéséig számos negatív hatással járhat.

A spam hatása az online környezetre

A spam óriási mennyiségű adatforgalmat generál, aminek következtében az internet lassabbá válhat, ami nem csak bosszantó, hanem az online szolgáltatások hatékonyságát is csökkentheti.

Az emberek elveszíthetik a bizalmukat

A túlzott spam árasztás miatt az emberek elveszíthetik a bizalmukat az online kommunikáció és reklámok iránt. Ez megnehezítheti az online vállalkozások működését és eredményezheti az ügyfelek elvesztését.

A spam költségei

A spam jelentős költségekkel jár a vállalkozások számára is. Az üzenetek kezelése, a spam szűrők karbantartása és a rosszindulatú támadások következményei pénzügyi terhet jelenthetnek.

Spam típusok és veszélyeik

Spam típusVeszélyek
E-mail spamAdathalászat, vírusok terjesztése, megtévesztő reklámok
Szöveges üzenetekKártékony linkek, fizetési csalások
Szociális médiaKétes tartalmak terjedése, fióklopás
Fórum és blogLinkek és hirdetések elárasztása
Spam jelentése

A spam jelentős veszélyeket hordoz magában, ezért elengedhetetlen, hogy felismerjük és megfelelően védekezzünk ellene. A következő fejezetben megismerjük a különböző spam típusokat és módszereket a kétes tartalmak felismerésére és megelőzésére.

3. A spam fajtái

A spam különböző formában jelenhet meg az online térben. A következőkben részletesen bemutatjuk a leggyakoribb spam típusokat, valamint azok veszélyeit és hatásait.

Spam jelentése: Email spam

Az e-mail spam az egyik legelterjedtebb és legismertebb spam típus. A következőkben néhány gyakori jellemzőjét és veszélyét emeljük ki:

 • Küldő:
  • A spam e-maileket általában robotok, úgynevezett “botok” generálják, amelyek tömegesen küldenek ki milliószámra e-maileket a listákon szereplő címekre.
 • Tartalom:
  • Az e-mail spam tartalma általában reklámok, kéretlen ajánlatok, pénzügyi csalások és adathalászat lehet. Ezeket a leveleket általában ijesztő vagy csábító tárgyak és szövegek kísérik, hogy felkeltsék a címzett figyelmét.
 • Veszélyek:
  • Az e-mail spam nagy mennyiségben érkezik, amely miatt könnyen elvesznek a fontos üzenetek között.
  • Az e-mailekben található linkek és mellékletek veszélyes lehetnek, mivel vírusokat és rosszindulatú szoftvereket terjeszthetnek.

Spam jelentése: Szöveges üzenetek (SMS) spam

A mobiltelefonok terjedésével egyre gyakoribbá vált a szöveges üzenetekben kapott spam. Ezeknek az üzeneteknek a jellemzői és veszélyei a következők:

 • Küldő:
  • A szöveges üzenetek spamjét gyakran kereskedelmi vállalkozások vagy csalók küldik, akiknek célja általában termékek vagy szolgáltatások népszerűsítése, vagy adathalászattal személyes adatok megszerzése.
 • Tartalom:
  • A szöveges üzenetekben kapott spam tartalma gyakran tartalmaz promóciós ajánlatokat, kéretlen reklámokat, nyereményjátékokat, vagy hamis értesítéseket.
 • Veszélyek:
  • A szöveges üzenetek spamjei nem csak bosszantóak, de akár pénzügyi károkat is okozhatnak a felhasználóknak, ha például megtévesztő fizetési kérelmeket tartalmaznak.

Spam jelentése: Szociális média spam

A szociális média platformok is gyakori célpontjai a spammer-eknek. Az alábbiakban néhány példa a szociális média spam típusokra és veszélyeire:

 • Küldő:
  • A szociális média spamet általában hamis fiókok és automatizált botok hozzák létre, amelyek nagy mennyiségű tartalmat posztolnak.
 • Tartalom:
  • A szociális média spam tartalma lehet kétes linkek, kéretlen reklámok, csalások, politikai vagy ideológiai propaganda.
 • Veszélyek:
  • A szociális média spam terjedése zavarhatja az online közösségek működését és bizalmatlanságot kelthet az ott lévő információkkal szemben.

Spam jelentése: Fórum és blog spam

Az online fórumok és blogok sem menekülnek a spam támadásoktól. A fórumokon és blogokon jelentkező spam jellemzői és veszélyei:

 • Küldő:
  • A fórum és blog spamet gyakran automatizált botok hozzák létre, amelyek megjelennek a fórumokon és blogokon, és ott tartalmat posztolnak.
 • Tartalom:
  • A fórum és blog spam tartalma gyakran tartalmaz linkeket más weboldalakra, reklámokat, vagy tartalomgyártók által nem kívánt tartalmakat.
 • Veszélyek:
  • A fórum és blog spam zavarhatja a normális közösségi tevékenységet és csökkentheti az ilyen platformok használhatóságát.

Spam jelentése: A spam típusok veszélyei

Spam típusVeszélyek
Email spamAdathalászat, vírusok terjesztése, információlopás
Szöveges üzenetekPénzügyi veszteségek, megtévesztő ajánlatok, csalások
Szociális médiaDezinformáció, bizalmatlanság, közösségi zavarok
Fórum és blogTartalomzavarral járó, hitelesség csökkenése
Spam jelentése

A spam fajtái eltérő módon jelentkeznek, de mindegyiküknek komoly veszélyei vannak. A következő fejezetben megismerhetjük, hogyan ismerhetjük fel a kétes tartalmakat és milyen módszerekkel védekezhetünk hatékonyan ellenük.

4. Hogyan ismerjük fel a kétes tartalmakat?

A kétes tartalmak felismerése az online térben rendkívül fontos annak érdekében, hogy megvédjük magunkat a spamtől és más rosszindulatú tevékenységektől. A következő módszerek segítenek azonosítani és megkülönböztetni a valódi tartalmakat a kétesektől:

Gyanús e-mailek és üzenetek jellemzői

 • Feladó címe:
  • Ellenőrizd az e-mail feladó címét, különösen, ha ismeretlen vagy gyanús.
 • Tárgysor:
  • Legyél óvatos a túl csábító vagy ijesztő tárgysorokkal ellátott e-mailekkel.
 • Linkek és mellékletek:
  • Ne kattints ismeretlen linkekre vagy nyisd meg gyanús mellékleteket.
 • Nyelvezet és helyesírás:
  • Figyeld meg a rossz nyelvtani szerkezeteket, helyesírási hibákat, mert ezek árulkodó jelek lehetnek.
 • Kérés személyes információkra:
  • Soha ne adj ki személyes vagy pénzügyi információkat kétes e-mailekben.

Felismerési jelek a szociális médiában

 • Profil információk:
  • Ellenőrizd a kétes profilokat, amelyek kevés vagy hamis információt tartalmaznak.
 • Tartalom minősége:
  • Gyanakvásra adhat okot az állandóan megosztott kétes tartalmak jelenléte.
 • Követők és követettek száma:
  • Ha egy profilon meglepően sok követő vagy követett található, az gyanús lehet.
 • Hamis vagy manipulált hírek:
  • Ellenőrizd a forrásokat, mielőtt megbízol egy hírben vagy cikkben a szociális médián keresztül.

Fórumok és blogok spammerjei

 • Névtelen felhasználók:
  • Figyeld meg azokat a felhasználókat, akik nem mutatják be magukat vagy nem rendelkeznek valós profilinformációkkal.
 • Linkek és reklámok:
  • Vigyázz a fórumokon és blogokon elhelyezett kétes linkekre és reklámokra.
 • Tartalmi hűség:
  • Ha egy felhasználó vagy cikk gyakran ismétlődő, túl lelkes ajánlásokkal rendelkezik, az gyanús lehet.

Átverő weboldalak és linkelési praktikák

 • URL címek:
  • Ellenőrizd a weboldalak URL címeit, különösen azokat, amelyek furcsa karaktereket vagy elírásokat tartalmaznak.
 • HTTPS jelenléte:
  • Győződj meg róla, hogy az érzékeny adatokat kérő weboldalak rendelkeznek-e HTTPS protokollal.

Átverő weboldalak felismerésének módszerei

MódszerÁtverő weboldalak jellemzői
URL ellenőrzéseGyanús karakterek, elírások
HTTPS jelenléteHiányzik vagy nem megfelelően konfigurált
DesignGyenge minőségű, nem professzionális megjelenés
TartalomTúl csábító, megtévesztő vagy kétes információk
Spam jelentése

Az online kétes tartalmak felismerése és megelőzése segíthet védekezni a spam és egyéb veszélyek ellen. Fontos, hogy tudatosan és óvatosan navigáljunk az interneten, és ne essünk áldozatul a csalók és rosszindulatú szereplők átveréseinek. Az alábbi fejezetben megtaláljuk a spam elleni hatékony védekezési módszereket és eszközöket.

5. Hogyan kezeljük a spamet?

A spam elleni hatékony védekezés érdekében számos módszer áll rendelkezésünkre. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan kezelhetjük a spamet és hogyan védhetjük meg magunkat a kétes tartalmaktól:

Spam szűrők használata

 • E-mail szűrők:
  • Használj megbízható e-mail szolgáltatókat, amelyek hatékony spam szűrőket biztosítanak.
  • Beállíthatod a spam szűrőket magasabb szintre, hogy kevesebb kétes tartalmat kapj az e-mail fiókodban.
 • Telefonos szűrők:
  • Mobiltelefonok esetén is elérhetők alkalmazások, amelyek segítenek megakadályozni a szöveges üzenetek spamjét.

Biztonságos jelszókezelés

 • Erős jelszavak:
  • Használj erős és egyedi jelszavakat minden online fiókodhoz, hogy megnehezítsd a spammer-ek és hackerek dolgát.
 • Kétlépcsős azonosítás:
  • Engedélyezd a kétlépcsős azonosítást, ha lehetséges, mely extra védelmet nyújt a fiókodnak.

Nem kívánt üzenetek jelentése és tiltása

 • E-mailben:
  • Jelentheted a spam e-maileket a saját e-mail szolgáltatód számára.
  • Ne válaszolj a kétes tartalmakat tartalmazó e-mailekre, mivel ezzel megerősítheted az elérhetőségedet.
 • Szöveges üzenetekben:
  • A szöveges üzenetekben kapott spam jelentése többnyire az adott telefonszolgáltatónál lehetséges.

Vigyázat a nyereményjátékokkal és kéretlen ajánlatokkal

 • Nyereményjátékok:
  • Legyél óvatos a túl jónek tűnő nyereményjátékokkal kapcsolatban, melyek általában spam lehetnek.
 • Kéretlen ajánlatok:
  • Soha ne vásárolj semmit olyan ajánlatokból, amelyeket nem kértél vagy nem bízol meg.

A spam elleni védekezés módszerei

MódszerRövid leírás
Spam szűrők használataE-mail és telefonszűrők beállítása és alkalmazása
Biztonságos jelszókezelésErős jelszavak és kétlépcsős azonosítás használata
Nem kívánt üzenetek kezeléseSpam jelentése és blokkolása az e-mailben és szöveges üzenetekben
Vigyázat a nyereményjátékokkalKritikus hozzáállás nyereményjátékokhoz és kéretlen ajánlatokhoz
Spam jelentése

Az effektív spam elleni védekezés és megelőzés érdekében fontos a tudatosság és óvatosság az online környezetben. A megfelelő szűrők és védekezési módszerek alkalmazásával csökkenthetjük a spam hatásait és minimalizálhatjuk a potenciális veszélyeket. Azonban ne feledjük, hogy a kétes tartalmak felismerése és elkerülése kulcsfontosságú a személyes és pénzügyi biztonságunk megőrzésében.

6. Spam elleni fellépés és jogszabályok

A spam elleni küzdelem globális kihívás, és a jogszabályi keretek is szükségesek a hatékony védekezéshez. Az alábbiakban bemutatjuk a spam elleni fellépés főbb irányelveit és néhány fontos jogszabályt ezzel kapcsolatban:

Nemzetközi spam elleni egyezmények

 • CAN-SPAM (USA)
  • Az Amerikai Egyesült Államokban 2003-ban elfogadott törvény, amely a kéretlen e-mailek küldését szabályozza, és előírja a címzett opt-out lehetőségét.
 • CASL (Kanada)
  • Kanada Anti-Spam törvénye, amely a kéretlen e-mailek, szöveges üzenetek és más online kereskedelmi tevékenységek elleni intézkedéseket tartalmazza.
 • GDPR (Európai Unió)
  • Az Európai Unió által elfogadott Általános Adatvédelmi Rendelet, amely szigorúbb szabályokat ír elő a személyes adatok kezelésére és az e-mail hozzájárulásra.

Országos és regionális spam törvények

 • Spam Act (Ausztrália)
  • Ausztrália spam törvénye, amely szigorúan szabályozza a kéretlen üzenetek és adathalászatot az országban.
 • Spamhafter (Németország)
  • Németország spam törvénye, amely megtiltja a kéretlen reklámokat és egyéb üzeneteket.
 • InfoSoc Directive (Európai Unió)
  • Az Európai Unió Szerzői Jogi Irányelve, amely tartalmazza az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló tájékoztatást.

Hatékony bejelentési rendszerek és szervezetek

 • FTC (Federal Trade Commission, USA)
  • Az Egyesült Államok kormányzati szerve, amely foglalkozik a fogyasztóvédelemmel és a spam elleni fellépéssel.
 • Spamhaus Project
  • Nemzetközi nonprofit szervezet, amely a világ egyik legnagyobb spam-adatbázisát tartja nyilván, és segít a spammer-ek azonosításában és blokkolásában.
 • CERT (Computer Emergency Response Team)
  • Nemzetközi szervezetek és kormányzati szervek által létrehozott hálózat, amely a kiberbiztonsági incidensekkel foglalkozik, ideértve a spam és kártevők terjesztését is.

Nemzetközi spam elleni jogszabályok

JogszabályLeírás és cél
CAN-SPAM (USA)Kéretlen e-mailek szabályozása és opt-out lehetőség
CASL (Kanada)Kéretlen e-mailek és szöveges üzenetek elleni intézkedések
GDPR (Európai Unió)Szigorú szabályok a személyes adatok védelmére
Spam Act (Ausztrália)Kéretlen üzenetek és adathalászat szigorú tiltása
Spamhafter (Németország)Kéretlen reklámok és üzenetek tilalma
InfoSoc Directive (Európai Unió)Elektronikus kereskedelmi szolgáltatások szabályozása
Spam jelentése

A nemzetközi spam elleni egyezmények és országos jogszabályok célja az online tér tisztaságának megőrzése és a felhasználók védelme a kétes tartalmaktól. Az ilyen szabályozások betartása és az említett szervezetekkel való együttműködés kulcsfontosságú a spam probléma csökkentésében és a kiberbiztonság javításában.

AI EXPRESS 2.0: júni 17-19.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Siess, fogytán az idő!

Ne használd a ChatGPT-t,

amíg nem láttad az új AI Express 2.0 kurzust! A marketinged szuper erőre kap.

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: