Dobd ki a weboldalad és alakítsd át portállá!

Szerző: | Online marketing, Tartalommarketing

Képzeld csak el mennyi előnnyel jár, ha a te weboldalad az iparágad központi információs portálja. Mi van egy céges oldalon? Ajánlatkérés vagy webshop. Mi van egy portálon? Rengeteg hasznos információ ÉS egy webshop. Ha nem csak eladni akarsz, hanem informálni, tájékoztatni, segíteni, akkor sokkal, de sokkal többen vásárolnak. Ezért kell elfelejteni a klasszikus webshop modellt, szintet ugrani és portált csinálni. Egyszerűbb, mint gondolnád.

Nemrégiben  építkezéssel kapcsolatban keresgéltem. Akármilyen keresőszót írok be, van egy weboldal, egy portál, amit nem tudok kikerülni. Nem a fizetett találatok között, hanem a természetes keresési eredmények között, ott virít az első lapon minden releváns kulcsszóra.

Hogyan lehet megoldani azt, hogy a te weboldalad kikerülhetetlen legyen, hiteles, érdekes, folyamatosan frissülő, és még el is adja a terméked?

Bármikor, ha értékesítési weboldalakról beszélek, és megkérdezik, mi kell hozzá, azt mondom: legyen egy céged és egy termék, amit értékesítesz. Alapvetés, nem igaz?

De ahhoz, hogy saját portálod legyen, még ennyi sem kell. Ha egyelőre csak piacot akarsz építeni, és később dönteni el, hogy milyen terméket fejlesztesz, vagy értékesítesz a piacodnak, most az is tökéletes kiindulópont.

Eszedbe jutott valaha, hogy milyen abszurd az, hogy az internetezők válogatás nélkül mindenfélére feliratkoznak, Te pedig súlyos pénzeket fizetsz egy feliratkozó megszerzéséért? És akkor hol van még a feliratkozástól a vásárlás…

Gondold át, hogy Te hogyan tájékozódsz az interneten, ha valami érdekel:

  1. Rákeresel, ha egy konkrét téma érdekel
  2. Belájkolod, mert tetszik benne valami
  3. Valaki megosztja, mert valaki szerint neked is tetszeni
  4. Feliratkozol, mert kíváncsi vagy mi lesz még, vagy mert kapsz valamit ingyen
  5. E-mailben kaptad a linket egy olyan oldalról, ahol fel vagy iratkozva, és ez az oldal most népszerűsíti ezt az üzleti partnerét
  6. Nap mint nap megnézed, mert érdekel, és mindig frissül

Fordítsuk meg: így lesz forgalmad!

Rádkeresnek, megtalálnak

A teendő az, hogy a portálod az iparágad releváns keresőszavaira az első lapon legyen.  Ez sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

Belájkolnak

A portálodnak kell készítened egy facebook oldalt. Ez hamar megvan, de ami a facebook oldalban borzalmas, az az, hogy állandóan új és új tartalmat kell publikálnod. Egy sima értékesítési weboldalnál ez idegtépő munka, de a portálodnál erre sem lesz gondod. Ha van cikked, lesz facebook tartalmad is, lehet automatizálni.

Feliratkoznak

A portálod ugyanúgy lesz “feliratkozási ok”, mint egy céges weblapon. Viszont itt a tartalom, a hitelesség, és a nem-értékesítési jelleg miatt sokkal többen fel fognak iratkozni.
E-mailben megy ki a linked. A cikkírók vagy épp szakértők szívesen dicsekednek azzal, ha egy portál megjelentette az írásukat.

Amikor 2011-ben egy cikkem megjelent a “vállalkozói negyed” portálon, azonnal küldtem ki a listámnak a linket. Nekem is jól jött ez, mert növelte a szakértői hitelességemet. De képzeld csak el mennyi forgalmat vittem a portálra az e-mailben küldött linkkel.

Neked annyi dolgod van, hogy érdekes, hiteles és releváns tartalmat biztosítasz a portálodon. A többi gyakorlatilag jön magától – de dolgozni azért kell rajta, hogy ez megtörténjen, félreértés ne essék!

Ki fogja megírni a portálod cikkeit?

1. Te írod meg

– de gördíts lentebb, ha ez nem tetszik Ha tudsz írni, és van is kedved, akkor semmi gond: tölts fel egyszerre legalább 10-12 cikket, tagold őket kategóriákba, majd hetente legalább 2 új cikkel bővítsd a tartalmat.

2. Szakértőket keresel

Ha nem tudsz jól írni, vagy csak nincs hozzá kedved, keresd meg az iparágad szakértőit, és kérj tőlük egy-egy cikket. A lényeg, hogy ne reklám legyen, hanem hasznos tartalom, és legyen benne kérdésfelvetés, hogy lehessen kommentelni is. A szakértők örülnek a PR-nak, kérés nélkül is dicsekedni fognak a követőiknek azzal, hogy megjelent a cikkük. A szakértő ismertséget nyer, Te pedig forgalmat.

3. Importálsz

Nézz szét a külföldi portálokon, és fordíts le cikkeket. Jelöld meg a forrást, de nem kell attól tartanod, hogy a fordítás miatt lenéznek, vagy azt mondják, “ja, ezt onnan vették…”, épp ellenkezőleg, a portálod szakmai hitelét növeli ha tájékozott vagy az iparágad nemzetközi trendjeiben.

4. Blogírókat keresel

A blog.hu, vagy épp a postr.hu tele van tehetséges blogírókkal, akik nagyon gyakran címlapra kerülnek az írásaikkal, és akik egy árva fillért nem keresnek azzal, hogy írnak.  Mit gondolsz, ha párezer Ft-ot fizetnél egy jól megírt cikkért, (ami természetesen megfelel a szerkesztői alapelveidnek), vajon hányan örülnének a lehetőségnek.  És a bloggerek is szeretnek “villogni” (jó értelemben) ha egy szakportál lehozza a cikküket, és nagyon valószínű, hogy a link kint lesz a facebookjukon, meg a twitter profiljukon is, és kimegy e-mailben is az olvasóiknak. Hol kapsz pár ezresért tartalmat és látogatottságot is?

A világba nem kell még több információ. Egy hiteles forrás kell, ami közvetíti az információt.

Mi változott az online értékesítésben, ami most megkönnyíti a dolgod?

Nagyon sok minden. De a portálod szempontjából a 2 legfontosabb az, hogy a személyes tekintély helyét átvette a közösségi tekintély, és még az, hogy sokkal könnyebb portál designt készíteni, mert változtak az alapelvek.
Ezek mind a Te malmodra hajtják a vizet.

Személyes márkánál fontosabb a tartalom

2008 körül az online értékesítésben az egyéniség, a személyes blog, a személyes márka volt a hitelesség alapeleme. Ha nem néztél ki jól fotókon, nem tudtál írni, vagy makogtál zavarodban a kamera előtt, akkor nem volt esélyed “labdába rúgni” a piacon.

Most a közösségé a főszerep, a személyes blogok helyét átveszik a portálok, a személyes márkák helyett a jó ajánlatok a nyerők. Ha figyelemmel követtél az utóbbi 10 évben, emlékezhetsz,  hogy magam is a személyes márkaépítéssel kezdtem. De nézd meg most a weboldalam, nem a szakértőé a főszerep, hanem a tartalomé!  Bevallom, így sokkal több vásárlónk van.

Ezért nem kell attól tartanod, ha nem Te írod a cikkeket a portálodon, hanem mással iratod meg. Nem a szerző a fontos, hanem az információ maga.

A webdesignnál fontosabb az átlátható tartalom elrendezés

2008 körül egy portál arculat elkészítését akkori áron sem lehetett volna megúszni kb. egymilló forint alatt. Megannyi arculati elemnek kellett illeszkednie, és borzalmasan túlgondolt designok voltak akkoriban, mai szemmel nézve…

Ma az arculatot maga a tartalom elrendezése, és az illusztrációként felhasznált képek adják. Nézd csak meg milyen az origo.hu vagy az index.hu arculata.

A képeken kívül mi az egyedi design elem? Egy logó és egy szín. Az origóé türkizkék, az indexé narancssárga. Nézz meg többi hasonló portált, vs.hu, valasz.hu – mind ugyanolyan.

Ha van egy logód, és ki tudsz mellé választani egy színt, java részben kész van a portálod arculata.

Nézzünk most csak 2 példát.

http://kp.hu
Készház Portál.
Ha építkezés témában keresel, mindig rájuk találsz.

keszhazportal

Szép a design?
Nem annyira, de nem is lényeges, mert jók a képek, és jó tartalmi elrendezés.

Ki a szerző?

Nem derül ki azonnal, de nem is érdekes, mert a jó tartalom a hangsúlyos.

Honnan profitál a cég?

A saját szolgáltatását értékesíti.  Ők csak egyetlen egy dolgot csinálnak abból, ahogyan profitálni lehet egy portálból  – a többit módszert lásd lentebb – és a referenciáikat tekintve, igen valószínű, hogy elég jól csinálják.


A második kedvencem ez a lakberendezési magazin.
Minden nap új cikket postolnak a facebookon, a link mindig a portálra visz.

 

http://lakbermagazin.hu

Szép a design?
Itt igen, de itt is a képek és az elrendezés miatt.

Ki a szerző?

Nem derül k, nem is érdekes.

Honnan profitál a cég?

Reklámfelületet ad el.

És ez a portál is csak egyetlen egy dolgot csinál abból, ahogyan profitálni lehet egy portálból  – a többit módszert lásd lentebb – és a 149 000 főt számláló facebook rajongói oldalukat tekintve, joggal feltételezhető, hogy ők is elég jól csinálják.

5 módszer hogyan legyen a portálodból bevételed

1. Adhatsz el hirdetési felületet

Ez a legegyszerűbb megoldás, s bár sokkal több profittal járó dolgot is tehetsz, de tény, hogy ha látogatott az oldalad, pénzt kérhetsz a hirdetési felületért.

2. Létrehozhatod a portálod, előfizetéses, prémium verzióját

Ha a tartalmak segítségével sikerül kialakítanod egy közösséget, létrehozhatsz egy zárt, VIP csoportot, fórumot, ahol havi díjat kérhetsz a tagságért.

3. Eladhatod a saját terméked

Kulcsfontosságú, hogy a portálodon fel lehessen iratkozni. A pénz a listában van, ez alapvető, ugye? Ha egy-egy olvasó feliratkozott, küldhetsz ajánlatot is neki, megfelelő mennyiségű hasznos tartalom után.

4. Eladhatod mások termékeit

Keress rá arra, hogy “partnerprogramok”, számos olyan cég van, aki tisztes jutalékot fizet, ha a termékét rajtad keresztül veszik meg. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy előbb vagy utóbb meg is fognak keresni olyan ajánlatokkal, hogy küldj ki a listádra egy ajánlót, és jutalékot fizetnek a vásárlások után. Ebben a profitálási módban az a jó, hogy az eladott termékek / szolgáltatások után nem neked kell számláznod, jótállást, vagy ügyfélszolgálatot biztosítani.  Ha olyan “lusta” vagy mint én, akkor ezt imádni fogod.

5. Fejleszthetsz terméket

Kideríted, hogy mire van szüksége a piacnak, legyártod, vagy épp megírod és eladod nekik. Erre van kitalálva a piaci bevezetési kampány. Zéró rizikóval pont azt adod el, amire valós igényt mértél fel.

Ha saját médiád van, saját piacod van, akkor azt gyakorlatilag úgy váltod pénzre, ahogyan csak szeretnéd.

5 érv, hogy miért most építs saját portált az iparágadban

1.    Ahhoz, hogy elkezd, még nem kell, hogy készen legyen a terméked, ki legyen dolgozva a szolgáltatásod, sőt még cég sem kell hozzá. Egyelőre elég piacot építeni. Könnyebb egy piacnak terméket adni, mint egy termékhez piacot keresni.
2.    Nem kell, hogy neved legyen a piacon. Nem Neked kell ismertnek lenni, hanem a portálodnak.
3.    Nem kell írónak lenned, elég, ha ügyes szerkesztő vagy, és mások cikkeit közvetíted.
4.    Nem kell fenntartanod egy technikai csapatot, WordPressel simán megoldod.
5.    Mert ha nem te csinálod meg, akkor megcsinálja más.

Erdélyi Norbert

Erdélyi Norbert

online marketing szakértő

A netjet.hu cikkeinek és oktatóanyagainak szerzője Erdélyi Norbert. Szakterülete az üzleti weboldak megvalósítása és értékesítési kampányok kivitelezése. 2006-óta foglalkozik online marketinggel. Az írásai célja, hogy az online marketinget és a technikai megvalósítását érthetővé tegye számodra. Bővebben a szerzőről és a netjet.hu-ról.

 

netjet.hu facebook profiljaLájkolj a facebookon:
facebook.com/netjethu

Új: weboldalból portált 10 perc alatt [VIDEÓ]

Ha nem csak eladni akarsz, hanem informálni, tájékoztatni, segíteni, akkor többen vásárolnak. A sales helyett a tartalom legyen a fókuszban! Videón mutatom hogyan csináld meg.

portálépítés