Online oktatóanyag: ütemterv és költségek

Erdélyi Norbert

Ha okosan csinálod, gyerekjáték lesz kitermelni a belépési költséget, és kényelmes lesz a célig vezető út. Ebben a cikkben – évtizednyi oktatóanyag értékesítési tapasztalat alapján – foglalom össze mit kell csinálnod.

Bele akarsz vágni a online oktatóanyag értékesítésbe? Jó.  Ha okosan csinálod, gyerekjáték lesz kitermelni a belépési költséget, és kényelmes lesz a célig vezető út. Ebben a cikkben – évtizednyi oktatóanyag értékesítési tapasztalat alapján – foglalom össze mit kell csinálnod.

Ha nem az idődet adod el, hanem a tudásodat, az a profitod szempontjából is szerencsésebb: Szolgáltatásból, vagy fizikai termékből mindig csak véges számút értékesíthetsz, de a digitális oktatóanyag értékesítésekor nincs mennyiségi korlát. Lássuk mennyibe pénzedbe és mennyi idődbe kerül, amíg el tudsz indulni:

Pénzügyi ütemterv

Mikor mit érdemes beszerezni? Egy online oktatóanyag értékesítéséhez kell egy jó pár technikai eszköz, minél profibb rendszert akarsz, annál több plugin kell.  Nézd meg a korábbi cikkemet, ahol részletezem, hogy milyen eszközök kellenek online oktatóanyag értékesítéséhez.

Ha előfizetéses rendszert akarsz, ismétlődő kártyás fizetéssel, online nézhető videókkal és automata e-számlázással, akkor ezekre a wordpress pluginekre, szoftverekre kell beruházni:
(298 HUF/USD és 332 HUF/EUR árfolyammal számolva)

Szoftver Bruttó költségek
Camtasia – képernyővideófelvétel 269,05 EUR 89 324 HUF
Vimeo.com – videók megvédése, tárolása 240 USD/év 71 520 HUF
Barion / CIB / Simple Pay ismétlődő fizetés fizetőkapu 44 450 HUF
Woocommerce Memberships
– tagsági rendszer 149 USD/év
44 402 HUF
Woocommerce Subscriptions
– előfizetéses rendszer 199 USD/év
59 302 HUF
LearnDash
– oktatási rendszer kezelő plugin 159 USD/év
47 382 HUF
Szamlazz.hu Woocommerce plugin
– automata számlázáshoz
10 000 HUF
Összesen: 366 380 HUF
ebből visszatérő éves ktsg:
240 + 149 + 199 + 159 USD = 847 USD
252 406 HUF

 

Ha elsőre fér bele a költségvetésedbe, hogy a teljes összeget beruházd, akkor nézzük meg, hogyan tudod lépésrő lépésre, az online oktatóanyagod profitjából megvenni ezeket az eszközöket.

Beruházás lépésről lépésre (nagyon óvatos ütemterv)

A kiindulópont legyen az, hogy van egy működő vállalkozásod és van weboldalad. (Tudod, hogy a netjet.hu-n ez a séma ki van zárva:  „se ötletem, se pénzem, se cégem, de meg gyorsan meg akarok gazdagodni”)

Tegyük fel, hogy megvan a weboldalad, van webshopod, van hírlevélküldőd, de jelenleg – bármíly okból kifolyólag – 0 Ft áll rendelkezésedre, hogy befektess az online oktatóanyagod megvalósításához szükséges szoftverekbe. Hogyan fog ez összejönni?

(A folyamat hasonló lesz a Kyle MacDonald sztorihoz, aki egy piros gémkapocsból sok-sok előnyös csere folytán egy házat szerzett magának. Nézd meg a TED előadását!)

Azért nevezem óvatos ütemtervnek, mert nagy valószínűséggel az első, 0 Ft költségből előállított letölthető oktatóanyagod profitjából is lazán kijön a cca. 360e Ft.

1. Készíts el egy letölthető oktatóanyagot, adj el belépő terméket

Ennek a kezdeti költsége: 0 Ft
Cél: Legalább megvenni a Camtasiát 269 EUR

Ha képernyővideókat veszel fel, akkor használd Camtasia egyszerűbb verzióját, ezt szintén a Techsmith gyártja, a neve SnagIt. Persze ez sincs ingyen, de 15 napig ingyenesen ki lehet próbálni, éa ami  legfontosabb: nem tesz vízjelet a kész videóba.

(Ezen kívül is léteznek még ingyenes alternatívák képernyővideó rögzítésre, ha rákeresel, hogy „Camtasia free alternatives”, akkor találsz szoftver listákat, de ezeket mind ki kell próbálni, megnézni – ez idő telik.)

Mivel a SnagIt 15 napig van ingyen, ezért előbb rakd össze a videóid tartalomtervezetét, és ha már minden kész papíron, csak akkor regisztrálj.

Úgy vedd fel az első anyagodat a Snagit-tel, hogy egy modult külön termékként is tudj értékesíteni. Legyen az ára egy töredéke a teljes anyagnak, mondjuk 3 990 Ft (kontra: 49 990 Ft)

Ha készen vannak a videók, tömörítsd be őket egy ZIP-be, és hozz létre egy új terméket a Woocommerce-ben, ami legyen letölthető és virtuális.

A termék fájokhoz töltsd fel a ZIP-edet, és kész, a terméked megvásárolható, a Woocommerce csak azoknak engedi letölteni, akik fizettek érte. E-mailben küldi ki a letöltési linket (persze a biztonság nem tökéletes, de kezdetnek jó)

Írj egy értelmes sales oldalt, csinálj neki egy vállalható design valamelyik Divi Layouttal és add el a terméket a feliratkozóid körében. Egy hét alatt küldj ki 3-4 e-mailt, ami a sales oldalra linkel. Ha a terméked 3990 Ft, akkor 90 vevő fedezi az összes digitális oktatanyag szoftver bekerülési költségét.

Ha nem jön össze a teljes összeg, akkor egyelőre csak vedd meg a Camtasiát 269 EUR-ért, és 10 000 Ft-ért a Woocommerce Számlázz.hu pluginjének prémium verzióját, hogy automatikusan létrejöjjön a számla, ezzel se kelljen vacakolnod.

2.  Add el a teljes oktatóanyagot!

Költség: 0 Ft
Cél: megvenni legalább a Membership plugint 149 USD

Most csináld azt, hogy a belépő terméket megvásárló vevőknek 10 nap alatt küldött 5 db e-maillel és egy határidő ajánlattal add el a teljes oktatóanyagot. Ha ez megvan, kérj tőlük ajánlást.

Az ajánlásokat tedd fel a sales oldaladra, és így küldd ki a linkjét egy határidős ajánlattal azoknak az olvasóidnak, akik még se a belépő terméket, se a teljes terméket nem vették meg.

Ebből a két kis kampányból minden valószínűség szerint lesz annyi profitod, hogy megvedd a Woocommerce Membership pluginját 149 dollárért

Ettől ponttól kezdve megszűnnek a letölthető anyagaid, és minden csak online lesz nézhető. Ha még belefér megvenni a Vimeo.com Pro csomagját évi 240 dollárért, akkor azt is ennél a lépésnél érdemes megtenni. Ha nem, akkor a saját szervereden tárold a videóidat. Itt csak akkor lehet probléma a lejátszással, ha egyszer mondjuk 100-nál többen is nézik a videóidat.

(Youtube nem jó, mert akárhogy elrejted, és nem fogja listázni a Youtube, és letiltod a kapcsolódó videókat, akkor is, a beágyazásból megtekinthető lesz a Youtube-on, mert a Youtube logót mindig odateszi: erre valaki rákattint, megnézni a yt-on, és oda ágyazza be, ahová akarja)

3.  A következő kampány profitjából csináld meg az előfizetéses rendszert

Cél: Megvenni a  Woocommerce Subscriptions-t és a recurring payment gateway-t 199 USD + 35e Ft (+áfa)

Kb. 2-3 hónap után adj ki egy frissítést az oktatóanyagodhoz. Akiknek már megvan, csak egy belépő terméknyi, 3990 Ft-os díjat kérj el érte. Akiknek még nincs meg, nekik az egész anyag új lesz. Kisebb kampány a termékfrissítőknek, nagyobb kampány a még nem-vevőknek.

Ebből profitból érdemes megvenni az előfizetéses rendszerhez szükséges pluginokat, a 199 dolláros Woocommerce Subscriptions-t, és a Barion / CIB / Simple Pay ismétlődő fizetés fizetőkaput 35e Ft + áfáért.

4. A folyamatos profitból átalakítani a videó átadó felületet

Cél: Megvenni a LearnDash-t 159 USD

Ha már jön a profit az előfizetéses rendszerből, akkor könnyűszerrel meglesz a 159 USD LearnDash díja.  Megoldandó feladat lesz, hogy ha átalakítod a rendszert – miközben vannak előfizetők – akkor a régi oldalakat át kell irányítani az új, LearnDash-sel létrehozott tartalmakra. Ezt egy sima Redirection pluginnal meg tudod csinálni, de időbe telik: ez az ára, ha nem egyszerre ruházol be minden szoftverre.

Az átalakítást előre jelentsd be a fizető ügyfeleknek, és csinálj belőle kampányeseményt azoknak, akik még nem vettek semmit,  pl. így: „átalakul a rendszerünk, jobb lesz, szebb lesz, új funkciói lesznek: ennek örömére adott határidőtől adott határidőig X Ft kedvezménnyel csatlakozhatsz”

Mennyi idő megcsinálni az első online oktatóanyagodat?

Ha most ott vagy, hogy van weboldalad, ami működik, elad, akkor 21 nap, azaz 3 hét kell ahhoz, hogy az online oktatóanyagot készen álljon az eladásra:

Feladat Szükséges idő
Oktatóanyag kitalálás 7 nap
Oktatóanyag felvétel 7 nap
Technikai beállítások 1 nap
Sales oldal elkészítése 6 nap
Összesen 21 nap

Első hét – kitalálás

Ki kell találni, hogy mi legyen az oktatóanyagod. Az első hét kutatómunka, jegyzetelés, és ötletelés. Hétfőtől szerdáig: a témád iránti érdeklődés és kereslet megvizsgálása.

Csütörtök-péntek: oktatóanyag szerkezete, és témáinak megírása.  Hétfőn kezded és péntek délutánra kész kell legyen az oktatóanyagod tartalomjegyzéke és jegyzetei, amikből a következő hétfőn már kezdheted is a felvételeket. Ebben a fázisban csak papír-ceruza és szövegszerkesztő kell.

Második hét – felvétel

Fel kell venni az oktatóanyagodat videóra. Ha te szerepelsz a videón, akkor az hosszabb munka, mint a képernyővideókat felvenni: helyszínt berendezni, bevilágítani, szöveget nagyjából megtanulni. Utómunkálatok és renderelés: ebben az esetben rámehet 2 hét is.

Egy 20 perces képernyővideó ennyi munkaidő:

Ha képernyővideókat veszel fel, akkor így kell számolnod az idővel:

Feladat Idő
Beállítások, előmunkálatok, előkészítések 15 perc
Felvétel (bakizással, torok-köszörüléssel) 30 perc
Vágás, utómunkálatok 30 perc
Megnézni, mielőtt rendereled 20 perc
Renderelés: mp4-é alakítás 20 perc
Feltölteni a Vimeo-ra, beállítgatni 3 perc
Berakni a helyére a weboldaladon 2 perc
Összesen: 1 óra 40 perc

 

Ha most kezded, akkor egyetlen 20 perces képernyővideóra 1 óra 40 percnyi munkaidőd esik. Ebből következik, hogy egy nap alatt 4-5 ilyen videót tudsz felvenni. Tehát egy 25 videóból álló oktatóanyag felvételeire, utómunkálataira, feltöltésére, és weboldalba illesztésére simán rámegy egy hét.

Csökkenthető a videó előállítási idő?

Ha már rutinból csinálod, akkor ez az idő csökkenni fog, mert nem fogsz bakizni, ha nincs baki, gyorsabb a vágás, ha vágás közben figyelsz, és bízol magadban, akkor nem kell még egyszer megnézni renderelés előtt, ha veszel a gépedbe 16-32 Giga RAMOT, és beruházol egy új generációs i5-ös vagy i7-es processzorra, akkor a renderelés jóval gyorsabb. Jómagam 2007-től készítek online oktatóanyagokat, a netjet.hu-n az oktatóanyag kitalálás 2 nap,  és napi 10-15 videót szoktam felvenni, intenzív tempóban.

Harmadik hét – technika és sales

A technikai beállításokat egy napon belül letudod, ezt kell csinálni:

Fel kell vinni a terméket a Woocommerce-be, ez megvan 5 perc alatt.
Beállítod a membershipet, az újonnan felvitt termék alapján beállítod a tagságot, ez is kb. 5 perc.

Be kell állítani az LMS-t, ez lehet a LearnDash, lehet saját magad készítette tartalom-átadó rendszer is. (A GoDigital! Oktatóanyagban mutatok példákat) Erre rá kell szánni legalább 3-4 órát.

A harmadik héten, az első nap végére megvan az, hogy az oktatóanyag rendelhető, fizetés után az ügyfél azonnali hozzáférést kap.

Sales oldal írás – erre több napot szánj!

Harmadik hét keddtől péntekig meg kell írnod azt a sales oldalt, ami eladja a terméked, és azt a landing page-et, ami eladja a feliratkozást a csalidra.  Ez utóbbit akkor, ha nem azonnali kampányt csinálsz, hanem egy olyan sales funnelt, amibe a feliratkozással folyamatosan (pl. Facebook hirdetéssel) kerülnek be az olvasók, és a termékedet a hírlevél sorozat adja el.

A szövegírással legalább 2-3 napig kell foglalkozni. (Ha profi vagy, akkor 1 nap alatt megvan designnal együtt), ha kész a szöveg, felolvasod hangosan, minden mondatnál elgondolkozol, hogyan lehetne még rövidebb, még ütősebb, és ha már tovább nem tudod sűríteni és fűszerezni, akkor kész a szöveg, jöhet a design. Egy Divi Layouttal megvan 1 nap alatt, ha önállóan találsz ki designt, akkor is kb. 1,5 nap.

Mivel érdemes kezdeni? Facebook hirdetés vagy SEO?

A leggyorsabb megtérülése a Facebook hirdetéseknek van. Csak – könyörgöm – ne a terméket hírdesd közvetlenül, hanem a csalidat, hogy feliratkozzon, meg a cikkeidet, hogy aktiválja azt a facebook pixelt.

A feliratkozódnak és a cikkedet olvasóknak kell majd hirdetni közvetlenül a belépő terméket, és a belépő termékedet vásárló ügyfeleknek lehet hirdetni a nagy termékedet. Ez a módszer gyorsan megtérül:  Ha feliratkozás után azonnal megveszik a belépő terméket, akkor azonnal, ha a hírlevelek hatására veszik meg a nagy terméked, akkor pár nap a megtérülés.

A SEO megtérülése lassabb, de az eredménye tartós. Tegyük fel, hogy nincs mérhető, konkrét keresés az oktatóanyagodra, tehát senki nem írja be ezt a keresőbe, hogy „XYZ oktatóanyag”. De beírnak olyan kérdéseket, vagy olyan konkrét problémákat, amik a témádhoz kapcsolódnak, pl: „XYZ ötletek”, „XYZ beállítása házilag”.

Ebben az esetben a cikkeket fogsz írni, amik az ilyen keresésekre adnak választ, beállítod technikai SEO szempontból is korrekt módon, hogy minden a helyén legyen.

A lényeg, hogy minden cikknél legyen feliratkozási lehetőség a csalidra, mert ez fogja eladni az oktatóanyagodat. El fog telni jópár hónap (linképítéssel gyorsabb), amíg mérhető, jelentős forgalmat hoznak a tartalmaid. A cikkek alatti vagy exit popuban kínált feliratkozási konverzió sokkal kevesebb, mint egy kizárólag lead gyűjtési célú landing page konverziója: de a látogatókért nem kell fizetned, és a keresőforgalom folyamatos.

Konklúzió:

Az oktatóanyag bizniszbe való belépéshez meg kell venni és meg kell tanulni pár szoftvert, ezek összes költsége nagyjából 366e Ft, de okos tervezéssel nem lesz megterhelő a beruházás, mert mindig az oktatóanyag profitjából fizeted ki a következő lépést. Az első ötlettől eljutni az értékesíthető oktatóanyagig nagyjából 21 napnyi munka.

ÚJ

Hogyan állítsd be 15 perc alatt a bankkártyás fizetést a weboldaladon?

Kösd össze a Stripe kártyaelfogadót Woocommerce shopoddal

Azonnal fizethetnek bankkártyával, egyszeri díjat, előfizetést is. Erdélyi Norbert és Erdélyi-Búza Renáta marketing szakértők magyarázatával. Negyedóra múlva ilyenkor már kártyával is lehet a weboldaladon fizetni.

 

Ehhez kapcsolódik

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: