fbpx
Milyen eszközök kellenek online oktatóanyag értékesítéséhez?
"
Hogyan védem meg a videóimat? Hogyan vezetem be a kártyás a fizetést? Hogyan állítom be az ismétlődő kártyás fizetést? Hogyan fogom automatizálni a számlázást?

írta: Erdélyi Norbert

Szakterületem az online kampánytervezés. 2006-óta foglalkozom online marketinggel. A netjet.hu erre tanít: „Olyan weboldalad legyen, amit az emberek szeretnek”.

Ha úgy döntöttél, hogy online oktatóanyag formájában szeretnéd értékesíteni a tudásodat, az első, ami eszedbe jut, hogy hogyan kell ezt technikailag megoldani. Milyen szoftverek, milyen wordpress pluginok kellenek? Hogyan védem meg a videóimat? Hogyan vezetem be a kártyás a fizetést? Hogyan állítom be az ismétlődő kártyás fizetést? Hogyan fogom automatizálni a számlázást? Elég átadni egy letölthető ZIP-ben a terméket vagy csak online legyen elérhető?

Letölthető oktatóanyag vs. online nézhető oktatóanyag: előnyök – hátrányok

Letölthető oktatóanyag

Előnyök:

 • Befektetés nélkül elkezdheted: Woocommerce-ben létrehozol egy új terméket, bepipálod, hogy virtuális és letölthető legyen.
 • Alapszintű technikai ismeretekkel is elkezdheted: A Woocommerce-ben az új termék létrehozásánál csak feltöltöd a ZIP-et, a Woocommerce csak a fizető ügyfeleidnek engedi letölteni.
 • Nem kell ismétlődő fizetéshez külön fizetőkapu: Az ingyenes Barion-Woocommerce plugin is megoldja ez egyszeri díj levonását.

Hátrányok:

 • Nem tud frissülni az anyag, ha pl. változtatni kell egy-egy videón, azt újra minden egyes ügyfélnek el kell küldeni
 • Technikai segítséget kell nyújtani, ha egy-egy ügyfél nem tudja lejátszani a gépén a videókat.
 • Az anyagod nincs teljesen biztonságban: feltölthetik fájlmegosztókra, videós oldalakra, kézről kézre járhat
 • A szervereden kell tárolni az összes oktatóanyagot (egy 20-30 képernyővideóból álló anyag kb. 1 Gigabyte)
 • A letöltős anyag csak egyszeri díjas lehet, nem jutsz ismétlődő bevételhez
 • Csak egyszerre tudod odaadni az anyagot, ütemezve nem
 • Nehezebb visszajelzést kérni az ügyfelektől

Online nézhető oktatóanyag

Előnyök:

 • Az anyagod biztonságban van, a videókat nem lehet letölteni, csak a fizető ügyfelek nézhetik online
 • Mindenki le tudja játszani a videókat, nem a saját szervereden tárolod, hanem a videómegosztó (Vimeo) szerverén
 • Ismétlődő profithoz is juthatsz (ha előfizetéses a terméked)
 • Ha egy videó vagy PDF változik, vagy frissül azonnal ki tudod cserélni, vagy hozzá tudod adni a meglévő anyaghoz.
 • Be tudod állítani, hogy ne az egész anyagot egyszerre add oda, hanem ütemezve biztosíts hozzáférést a tartalmakhoz.
 • Azonnal visszajelzést kaphatsz az ügyfelektől, ha pl. bekapcsolod a kommenteket wordpressben a videóid alatt

Hátrányok:

 • Vannak kezdeti költségek (videó kiszolgáló, fizetőkapu, membership rendszer, előfizetés kezelő plugin)
 • Technikai ismereteket igényel (be kell állítani a szoftvereket)

Online elérhető oktatóanyag értékesítésének technikai háttere, összefoglaló táblázat

Sokféle szoftver, wordpress plugin, fizetőkapu, membership rendszer létezik, a számodra legjobb megoldás megtalálásához először azt kell megérteni, hogy mi a feladat, amit meg kell oldani, és mivel oldod meg az adott feladatot:

Fontos megjegyezni, hogy az online oktatóanyag értékesítésében nem az a kihívás, hogy megtaláld és beállítsd az eszközöket.  Az online oktatóanyag értékesítésében az a nehéz, hogy rájöjj mi kell az embereknek, és  olyan oktatóanyag készíts, amit szeretni fognak. Ettől függetlenül persze fontos a technika is, és tudom, hogy ha technikai megoldások rendszere összeáll a fejedben, könnyebben kezdesz bele az oktatóanyagot létrehozásába.

Ez nem egy kizárólagos lista, jóval inkább azoknak az eszközöknek a gyűjteménye, amit mi a netjet.hu-n ismerünk és használunk.

Mi a feladat? Mivel oldod meg? Milyen díja van?
1 Felvenni a videókat Camtasia – képernyőfelvevő szoftver Egyszeri 10%9,05 EUR
2 Megvédeni a videókat Vimeo.com Pro csomag 240 USD / év
3 Eladni a terméket Woocommerce – a wordpress webshop plugin ingyenes
4 Bankkártyás fizetés Barion Smart Gateway 1 -1,5% díj / tranzakció
5 Hozzáférést adni a termékhez Woocommerce Memberships plugin 149 USD / év
6 Előfizetőssé tenni a szolgáltatást Woocommerce Subscriptions 199 USD/év
7 Ismétlődő kártyás fizetés automata díjlevonással WooCommerce Subscription Fizetőkapu (Barion, SimplePay, CIB)   egyszeri 35 000 Ft + áfa
8 Automatikusan számlázni Szamlazz.hu Digital csomag + Woocommece Számlázz plugin 1 242 Ft+áfa / hó + egyszeri 10 000 Ft
9 Ádatni az anyagot úgy, hogy átlátható legyen (LMS) Thrive Apprentice vagy LearnDash vagy összeállítod magad wordpressel 67 USD /év, 159 USD/év, ingyenes

Vannak olyan megoldások is, amik ezek közül a feladatok közül többet is megoldanak. Amiért jelen cikk írója az ilyen „all in one” megoldásokat kerülni javasolja, annak az oka a következő:

Ha egy-egy szoftver később nem válik be, le tudod cserélni. Nem leszel az adott eszköz rabja: anélkül tudsz váltani, hogy az egész rendszeredet át kellene alakítanod.

Pl.: Jelen ismeretünk szerint a Barion a legkedvezőbb díjú online kártyaelfogadó rendszer, és van hozzá olyan fizetőkapu is, ami az ismétlődő fizetéseket is tudja kezelni. De ha pl. díjat emelnek, vagy változtatnak a szolgáltatás feltételein, megvan a lehetőséget váltani.  Míg ha egy „minden-egyben” plugint használsz, amibe be van építve valamilyen fizetőkapu (Braintree, Paypal stb) azon nem tudsz változtatni az egész rendszered  újragondolása nélkül.

1. Felvenni a videókat: Camtasia – képernyőfelvevő szoftver

Ha online oktatóanyagot készítesz, a legegyszerűbb ha képernyővideókat csinálsz. A legnépszerűbb szoftver ehhez a Camtasia

Egy ilyen képernyővideó azt tudja, hogy felveszi azt, amit te a monitorodon csinálsz, és felveszi a hangodat, miközben magyarázod, hogy mit csinálsz

camtasia_record

Camtasia felveszi videóra, amit a képernyőn csinálsz és mondasz

 

Nem kell szerepelni, csak a hangodra van szükséged.  A szoftvernek van próbaverziója is, de az a legújabb kiadásokban már mindig beleteszi a vízjelet is a kész videóba. Ha a célközönségednek ez nem gond, akkor elkezdheted a próbaverzóval is, és később, az oktatóanyagod profitjából beruházol a teljes verzióra.

A Camtasia használatáról nemrégiben írtunk a netjet.hu-n:
Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni?

Mint minden más megoldásnak, a Camtasiának is vannak költségkímélőbb vagy ingyenes alternatívái, erről szól ez a cikk: 6 Best Free Alternatives To Camtasia 2020 For Mac And Windows

Mi van, hanem képernyővideókat készítesz?

Ha nem képernyővideókat készítesz, akkor csak simán leülsz a kamera elé felveszed magad. Ezt telefonnal is meg lehet csinálni, a kép biztosan jó lesz.

Tipp: A telefont is fel tudod tenni egy kameraállványra: ha a szelfibotról lecsavarod a telefontartót, pont akkora a menet, hogy rá tudod tekerni az állványra.

kamera_allvany_selfiebot

Szelfibot telefontartója pont rámegy a kamerállványra

A hangra azonban oda kell figyelni, a telefonok, vagy kamerák beépített mikrofonja elég vacak, visszhangos hangot vesz fel. Ezért szükséged van egy csiptetős mikrofonra: olyat vegyél, aminek van saját tápja (azaz kell bele elem). Mi ezt a típust használjuk: BOYA BY-M1 Omni Directional Lavalier Microphone

2. Megvédeni a videókat: Vimeo.com Pro csomag

Vimeo.com – ide töltöd fel a videókat, és innen, egy rövid kóddal beteszed az oldaladba, egy olyan aloldalra, amihez csak a fizető ügyfél fér hozzá. A vimeóban állítod be, hogy sehová máshová ne lehessen betenni a videót, csak az általad megadott, saját domainedhez.  Így véded meg attól, hogy letöltsék, vagy bármilyen más oldalon felhasználják.

Ehhez a Vimeo PRO csomagot kell venni, ami 240 USD/év.

vimeo_embed

Csak oda lehet beágyazni a videót, amit itt beállítasz

3. Eladni a terméket: Woocommerce webshop plugin

Woocommerce – ez a wordpress legnépszerűbb webshop rendszere, ezen keresztül veszik meg a digitális terméket.  Amikor új termékként felviszed az oktatóanyagodat, be kell pipálni, hogy „virtuális” a termék.

A woocommerce alapbeállításairól itt találsz egy összefoglaló videót a netjet.hu-n:
Hogyan vidd fel a termékeket a webáruházba? Hogyan kell a webshop oldalnak arculatot készíteni?

4. Bankkártyás fizetés Barion Smart Gateway

Mostmár minden valamirevaló weboldalon lehet bankkártyával fizetni.  A bankokkal való szerződés még mindig nehézkes, és egy bank mindig többet kér el, és több feltételt szab, mint egy fintech cég.  A netjet.hu-n a Barionnal van a legjobb tapasztalatunk, 1-1,5% a tranzakciós díj, és további 0,1% amikor a számládra kiutalod a pénzt.

A Bariont és a Woocommerce-t egy payment gateway plugin, azaz egy fizetőkapu bővítmény köti össze.  Ha egyszeri díjas az oktatóanyagod, akkor elég az ingyenes plugin:  Barion Payment Gateway for WooCommerce

Nézd meg videón, hogyan kell bevezetni a Barion bankkártyás fizetést:  Hogyan kösd össze a Woocommerce shopodat a Szamlazz.hu-val, Barionnal és Paypallel?

5. Hozzáférést adni a termékhez – Woocommerce Memberships

Woocommerce Memberships – ez a woocommerce tagsági rendszere, ez csinálja azt, hogy az ügyfél addig, amíg ki van fizetve a díj, hozzáfér a tartalomhoz (ez 149 USD/év).

Létrehozol egy tagságot (membership) és beállítod, hogy ehhez a tagsághoz melyik termék megvételével (ez lesz a digitális oktatóanyagod) fér hozzá a vevő.

membership_oldalak_megvedese

Itt állítod be, hogy csak a fizető ügyfelek lássák a tartalmakat

Ezután beállítod, hogy ebben a tagságban melyik oldalak legyen védettek. Ha más látja, aki nem előfizető, azt írja majd ki, hogy „sajnálom, ez a tartalom csak előfizetőknek elérhető”

6. Előfizetőssé tenni a szolgáltatást Woocommerce Subscriptions

Ha havi díjban, vagy éves díjban gondolkozol, akkor nem elég a Memberships plugin és az egyszeri fizetést megoldó gateway, kell még olyan plugin is, és egy olyan gateway is, ami az előfizetéseket kezeli.

A Woocoommerce Subscriptions azt csinálja, hogy bankkártyáról automatikusan levonja a havi/éves stb. díjat.  Ha telepítve van ez a plugin, akkor az adott membershipnél már beállíthatod, hogy a hozzáférést csak addig adja, amíg az adott időszaki díj rendezve van.

Ennek a szoftvernek a díja 199 USD/év

subscription_meddig_tart

Ha telepítve van a Subscriptions, akkor a membershipbe beépül, és addig tart a tagság, amíg az előfizetés tart

7. Ismétlődő kártyás fizetés automata díjlevonással

WooCommerce Subscription Fizetőkapu (Barion, SimplePay, CIB)

Az ismétlődő díjlevonás lehetőségét mindenekelőtt engedélyeztetni kell a Barionnal is. A feltételeik jól érthetőek, meg lehet nekik felelni. Ezenkívül ők is megnézik a rendszered, hogy minden jogi feltételt, tájékoztatást kiírtál-e.

Az ismétlődő fizetéshez nem elég a sima fizetőkapu:  A bankkartyas-fizetes.hu oldalt jegyző Transgate Kft. fejlesztéseként elérhető az ismétlődő fizetéshez szükséges gateway. Van egy ingyenes tesztelési lehetőség, és ha minden oké, csak akkor küldik majd a számlát. A működéshez szükség van arra, hogy az ioncube loader működjön a szervereden.

8. Automatikusan számlázni

Szamlazz.hu Digital csomag és a Woocommece Számlázz plugin

A szamlazz.hu-t a Woocommerce-szel összekötő plugin automatikusan létrehozza az e-számlát, amikor egy megrendelés teljesített állapotba kerül.  A plugin ingyenes verziójából azonban már kivették az automa számlázást, de az egyszeri 10 000 Ft-os díj mindenképpen megéri a kényelmet.

szamlazz_automatizalas

szamlazz.hu integráció automata számlakészítés adott státusznál

9. Átadni az anyagot úgy, hogy átlátható legyen

Ennél a pontnál van a legnagyobb kavarodás a fejekben.

Tehát már megvan a termék, a kártyás fizetés, a tagság, a megvédett oldalak: mostmár csak az a kérdés, hogyan adott át átlátható és számodra is könnyen kezelhető módon az anyagot. Erre vannak az LMS, azaz Learning Management System pluginek.

Egy-két videót könnyű átlátható módon átadni, de ha vannak modulok, fejezetek,  leckék, és mindegyiken belül sok-sok videó, akkor ezt valahogyan strukturálni kell.

Most figyelj: az LMS-nek nem az a dolga, hogy megvédje az oldalakat, nem az a dolga, hogy levonja a pénzt, nem az a dolga, hogy kezelje a tagságot – ezt megcsinálja a többi plugin. Az LMS szépen, átláthatóan és kezelhetően adja át a tartalmat a vevőnek.

Hogyan lehet ezt megoldani?

A legegyszerűbb az, ha magadtól átgondolod, megcsinálod wordpress alapon. Létrehozol egy külön menüt, amiből elérhetőek pl. a modulok, és létrehozod az oldalakat, ahová meg beilleszted a videókat. A netjet.hu-n sok oktatóanyagnál ezt a megoldást alkalmazzuk. Annyi hátránya van, hogy sok videó, sok oktatóanyag után már kissé nehezen lesz kezelhető.

sajat_lms

Saját fejlesztésű LMS megoldás a WordPress Dominancia tanfolyamhoz

 

Thrive Apprentice

A Thrive Themes konverzió fókuszált pluginokat készít, és a LMS-jük is illik a többi pluginjukhoz: az a cél, hogy egyszerűen, és átlátható legyen neked is felvinni a tartalmat és az ügyfeleknek is fogyasztani a tartalmakat.  Egy oldalhoz csak 67 USD/év, de érdemes megvenni a fullos csomagjukat, amiben éves díjért az összes többi plugin is benne van.

Az oktataónyagodat úgy tudod felvinni, hogy kurzusokba, azon belül, modulokba, és azon belül leckékbe rendeződik. A designnál egy kicsit megköti a kezed, de pont ez a lényeg, hogy egyszerű legyen és minden aloldal ugyanúgy legyen felépítve.

thrive_apprentice

Így néz ki a Thrive Apprentice-szel készített kurzus oldal

Amikor készen vannak a Thrive Apprentice-szel felvitt oldalaid, akkor ezeket az oldalakat a Woocommerce Membershipben társítod hozzá az adott tagsághoz, és így véded meg, hogy csak a fizető ügyfél láthassa.

Learndash

A Learndash a legnépszerűbb wordpress LMS. Nagyon sok olyan funkciója van, amire az online kurzus értékesítők azt mondják, hogy “ahha, pont ez kell nekem.”

 • A kurzus tartalom felépítése fogd és húzd alapú (drag and drop)
 • Gutenberg-szerű blokkos lecke szerkesztő
 • Újrahasznosítható tartalmak (ez akkor jön jól, ha vannak átfedések az oktatóanyagaid között)
 • Beépített Kvíz szerkesztő
 • Ütemezhető tartalom (hogy ne egyszerre add át a teljes anyagot)
 • Privát vagy publikus fórum a kurzus résztvevőinek
learndash

Így néz ki egy Leardash-sel létrehozott kurzus

Konklúzió:

Az online oktatóanyag biznisz legnagyobb kihívása, hogy megtudd mi kell az embereknek és el tudd készíteni azt a tartalmat, ami tetszik nekik, és amiért fizetni is fognak. Ehhez képest a technikai megoldások beszerzése egyszerű, de át kell látni a rendszert. A minden-egyben megoldásokat nem javaslom, mert könnyen a rendszer rabja lehetsz. Érdemes külön-pluginokkal megoldani a digitális oktatóanyag értékesítést és előfizetést:

 1. Camtasia –videók készítése
 2. Vimeo – videók megvédése
 3. Woocommerce – a termék eladása
 4. Barion – kártyás fizetés
 5. Woocommerce Memberships – a tagsági rendszer
 6. Woocommerce Subscriptions – az előfizetési rendszer
 7. WooCommerce Subscription Fizetőkapu – ismétlődő díjlevonás
 8. Szamlazz.hu Digital csomag + Woocommece Számlázz plugin – automata számlázás
 9. Anyag átadásához LMS, azaz Learning Management System – Thrive Apprentice vagy Learndash, vagy saját magad készítette aloldalak