Milyen eszközök kellenek online oktatóanyag értékesítéséhez?

Erdélyi Norbert

Hogyan védem meg a videóimat? Hogyan vezetem be a kártyás a fizetést? Hogyan állítom be az ismétlődő kártyás fizetést? Hogyan fogom automatizálni a számlázást?

Ha úgy döntöttél, hogy online oktatóanyag formájában szeretnéd értékesíteni a tudásodat, az első, ami eszedbe jut, hogy hogyan kell ezt technikailag megoldani. Milyen szoftverek, milyen wordpress pluginok kellenek? Hogyan védem meg a videóimat? Hogyan vezetem be a kártyás a fizetést? Hogyan állítom be az ismétlődő kártyás fizetést? Hogyan fogom automatizálni a számlázást? Elég átadni egy letölthető ZIP-ben a terméket vagy csak online legyen elérhető?

Letölthető oktatóanyag vs. online nézhető oktatóanyag: előnyök – hátrányok

Letölthető oktatóanyag

Előnyök:

 • Befektetés nélkül elkezdheted: Woocommerce-ben létrehozol egy új terméket, bepipálod, hogy virtuális és letölthető legyen.
 • Alapszintű technikai ismeretekkel is elkezdheted: A Woocommerce-ben az új termék létrehozásánál csak feltöltöd a ZIP-et, a Woocommerce csak a fizető ügyfeleidnek engedi letölteni.
 • Nem kell ismétlődő fizetéshez külön fizetőkapu: Az ingyenes Barion-Woocommerce plugin is megoldja ez egyszeri díj levonását.

Hátrányok:

 • Nem tud frissülni az anyag, ha pl. változtatni kell egy-egy videón, azt újra minden egyes ügyfélnek el kell küldeni
 • Technikai segítséget kell nyújtani, ha egy-egy ügyfél nem tudja lejátszani a gépén a videókat.
 • Az anyagod nincs teljesen biztonságban: feltölthetik fájlmegosztókra, videós oldalakra, kézről kézre járhat
 • A szervereden kell tárolni az összes oktatóanyagot (egy 20-30 képernyővideóból álló anyag kb. 1 Gigabyte)
 • A letöltős anyag csak egyszeri díjas lehet, nem jutsz ismétlődő bevételhez
 • Csak egyszerre tudod odaadni az anyagot, ütemezve nem
 • Nehezebb visszajelzést kérni az ügyfelektől

Online nézhető oktatóanyag

Előnyök:

 • Az anyagod biztonságban van, a videókat nem lehet letölteni, csak a fizető ügyfelek nézhetik online
 • Mindenki le tudja játszani a videókat, nem a saját szervereden tárolod, hanem a videómegosztó (Vimeo) szerverén
 • Ismétlődő profithoz is juthatsz (ha előfizetéses a terméked)
 • Ha egy videó vagy PDF változik, vagy frissül azonnal ki tudod cserélni, vagy hozzá tudod adni a meglévő anyaghoz.
 • Be tudod állítani, hogy ne az egész anyagot egyszerre add oda, hanem ütemezve biztosíts hozzáférést a tartalmakhoz.
 • Azonnal visszajelzést kaphatsz az ügyfelektől, ha pl. bekapcsolod a kommenteket wordpressben a videóid alatt

Hátrányok:

 • Vannak kezdeti költségek (videó kiszolgáló, fizetőkapu, membership rendszer, előfizetés kezelő plugin)
 • Technikai ismereteket igényel (be kell állítani a szoftvereket)

Online elérhető oktatóanyag értékesítésének technikai háttere, összefoglaló táblázat

Sokféle szoftver, wordpress plugin, fizetőkapu, membership rendszer létezik, a számodra legjobb megoldás megtalálásához először azt kell megérteni, hogy mi a feladat, amit meg kell oldani, és mivel oldod meg az adott feladatot:

Fontos megjegyezni, hogy az online oktatóanyag értékesítésében nem az a kihívás, hogy megtaláld és beállítsd az eszközöket.  Az online oktatóanyag értékesítésében az a nehéz, hogy rájöjj mi kell az embereknek, és  olyan oktatóanyag készíts, amit szeretni fognak. Ettől függetlenül persze fontos a technika is, és tudom, hogy ha technikai megoldások rendszere összeáll a fejedben, könnyebben kezdesz bele az oktatóanyagot létrehozásába.

Ez nem egy kizárólagos lista, jóval inkább azoknak az eszközöknek a gyűjteménye, amit mi a netjet.hu-n ismerünk és használunk.

Mi a feladat? Mivel oldod meg? Milyen díja van?
1 Felvenni a videókat Camtasia – képernyőfelvevő szoftver Egyszeri 10%9,05 EUR
2 Megvédeni a videókat Vimeo.com Pro csomag 240 USD / év
3 Eladni a terméket Woocommerce – a wordpress webshop plugin ingyenes
4 Bankkártyás fizetés Barion Smart Gateway 1 -1,5% díj / tranzakció
5 Hozzáférést adni a termékhez Woocommerce Memberships plugin 149 USD / év
6 Előfizetőssé tenni a szolgáltatást Woocommerce Subscriptions 199 USD/év
7 Ismétlődő kártyás fizetés automata díjlevonással WooCommerce Subscription Fizetőkapu (Barion, SimplePay, CIB)

 

egyszeri 35 000 Ft + áfa
8 Automatikusan számlázni Szamlazz.hu Digital csomag + Woocommece Számlázz plugin 1 242 Ft+áfa / hó + egyszeri 10 000 Ft
9 Ádatni az anyagot úgy, hogy átlátható legyen (LMS) Thrive Apprentice vagy
LearnDash vagy
összeállítod magad wordpressel
67 USD /év,
159 USD/év,
ingyenes

Vannak olyan megoldások is, amik ezek közül a feladatok közül többet is megoldanak. Amiért jelen cikk írója az ilyen „all in one” megoldásokat kerülni javasolja, annak az oka a következő:

Ha egy-egy szoftver később nem válik be, le tudod cserélni. Nem leszel az adott eszköz rabja: anélkül tudsz váltani, hogy az egész rendszeredet át kellene alakítanod.

Pl.: Jelen ismeretünk szerint a Barion a legkedvezőbb díjú online kártyaelfogadó rendszer, és van hozzá olyan fizetőkapu is, ami az ismétlődő fizetéseket is tudja kezelni. De ha pl. díjat emelnek, vagy változtatnak a szolgáltatás feltételein, megvan a lehetőséget váltani.  Míg ha egy „minden-egyben” plugint használsz, amibe be van építve valamilyen fizetőkapu (Braintree, Paypal stb) azon nem tudsz változtatni az egész rendszered  újragondolása nélkül.

1. Felvenni a videókat: Camtasia – képernyőfelvevő szoftver

Ha online oktatóanyagot készítesz, a legegyszerűbb ha képernyővideókat csinálsz. A legnépszerűbb szoftver ehhez a Camtasia

Egy ilyen képernyővideó azt tudja, hogy felveszi azt, amit te a monitorodon csinálsz, és felveszi a hangodat, miközben magyarázod, hogy mit csinálsz

camtasia_record

Camtasia felveszi videóra, amit a képernyőn csinálsz és mondasz

 

Nem kell szerepelni, csak a hangodra van szükséged.  A szoftvernek van próbaverziója is, de az a legújabb kiadásokban már mindig beleteszi a vízjelet is a kész videóba. Ha a célközönségednek ez nem gond, akkor elkezdheted a próbaverzóval is, és később, az oktatóanyagod profitjából beruházol a teljes verzióra.

A Camtasia használatáról nemrégiben írtunk a netjet.hu-n:
Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni?

Mint minden más megoldásnak, a Camtasiának is vannak költségkímélőbb vagy ingyenes alternatívái, erről szól ez a cikk: 6 Best Free Alternatives To Camtasia 2020 For Mac And Windows

Mi van, hanem képernyővideókat készítesz?

Ha nem képernyővideókat készítesz, akkor csak simán leülsz a kamera elé felveszed magad. Ezt telefonnal is meg lehet csinálni, a kép biztosan jó lesz.

Tipp: A telefont is fel tudod tenni egy kameraállványra: ha a szelfibotról lecsavarod a telefontartót, pont akkora a menet, hogy rá tudod tekerni az állványra.

kamera_allvany_selfiebot

Szelfibot telefontartója pont rámegy a kamerállványra

A hangra azonban oda kell figyelni, a telefonok, vagy kamerák beépített mikrofonja elég vacak, visszhangos hangot vesz fel. Ezért szükséged van egy csiptetős mikrofonra: olyat vegyél, aminek van saját tápja (azaz kell bele elem). Mi ezt a típust használjuk: BOYA BY-M1 Omni Directional Lavalier Microphone

2. Megvédeni a videókat: Vimeo.com Pro csomag

Vimeo.com – ide töltöd fel a videókat, és innen, egy rövid kóddal beteszed az oldaladba, egy olyan aloldalra, amihez csak a fizető ügyfél fér hozzá. A vimeóban állítod be, hogy sehová máshová ne lehessen betenni a videót, csak az általad megadott, saját domainedhez.  Így véded meg attól, hogy letöltsék, vagy bármilyen más oldalon felhasználják.

Ehhez a Vimeo PRO csomagot kell venni, ami 240 USD/év.

vimeo_embed

Csak oda lehet beágyazni a videót, amit itt beállítasz

3. Eladni a terméket: Woocommerce webshop plugin

Woocommerce – ez a wordpress legnépszerűbb webshop rendszere, ezen keresztül veszik meg a digitális terméket.  Amikor új termékként felviszed az oktatóanyagodat, be kell pipálni, hogy „virtuális” a termék.

 

4. Bankkártyás fizetés Barion Smart Gateway

Mostmár minden valamirevaló weboldalon lehet bankkártyával fizetni.  A bankokkal való szerződés még mindig nehézkes, és egy bank mindig többet kér el, és több feltételt szab, mint egy fintech cég.  A netjet.hu-n a Barionnal van a legjobb tapasztalatunk, 1-1,5% a tranzakciós díj, és további 0,1% amikor a számládra kiutalod a pénzt.

A Bariont és a Woocommerce-t egy payment gateway plugin, azaz egy fizetőkapu bővítmény köti össze.  Ha egyszeri díjas az oktatóanyagod, akkor elég az ingyenes plugin:  Barion Payment Gateway for WooCommerce

 

5. Hozzáférést adni a termékhez – Woocommerce Memberships

Woocommerce Memberships – ez a woocommerce tagsági rendszere, ez csinálja azt, hogy az ügyfél addig, amíg ki van fizetve a díj, hozzáfér a tartalomhoz (ez 149 USD/év).

Létrehozol egy tagságot (membership) és beállítod, hogy ehhez a tagsághoz melyik termék megvételével (ez lesz a digitális oktatóanyagod) fér hozzá a vevő.

membership_oldalak_megvedese

Itt állítod be, hogy csak a fizető ügyfelek lássák a tartalmakat

Ezután beállítod, hogy ebben a tagságban melyik oldalak legyen védettek. Ha más látja, aki nem előfizető, azt írja majd ki, hogy „sajnálom, ez a tartalom csak előfizetőknek elérhető”

6. Előfizetőssé tenni a szolgáltatást Woocommerce Subscriptions

Ha havi díjban, vagy éves díjban gondolkozol, akkor nem elég a Memberships plugin és az egyszeri fizetést megoldó gateway, kell még olyan plugin is, és egy olyan gateway is, ami az előfizetéseket kezeli.

A Woocoommerce Subscriptions azt csinálja, hogy bankkártyáról automatikusan levonja a havi/éves stb. díjat.  Ha telepítve van ez a plugin, akkor az adott membershipnél már beállíthatod, hogy a hozzáférést csak addig adja, amíg az adott időszaki díj rendezve van.

Ennek a szoftvernek a díja 199 USD/év

subscription_meddig_tart

Ha telepítve van a Subscriptions, akkor a membershipbe beépül, és addig tart a tagság, amíg az előfizetés tart

7. Ismétlődő kártyás fizetés automata díjlevonással

WooCommerce Subscription Fizetőkapu (Barion, SimplePay, CIB)

Az ismétlődő díjlevonás lehetőségét mindenekelőtt engedélyeztetni kell a Barionnal is. A feltételeik jól érthetőek, meg lehet nekik felelni. Ezenkívül ők is megnézik a rendszered, hogy minden jogi feltételt, tájékoztatást kiírtál-e.

Az ismétlődő fizetéshez nem elég a sima fizetőkapu:  A bankkartyas-fizetes.hu oldalt jegyző Transgate Kft. fejlesztéseként elérhető az ismétlődő fizetéshez szükséges gateway. Van egy ingyenes tesztelési lehetőség, és ha minden oké, csak akkor küldik majd a számlát. A működéshez szükség van arra, hogy az ioncube loader működjön a szervereden.

8. Automatikusan számlázni

Szamlazz.hu Digital csomag és a Woocommece Számlázz plugin

A szamlazz.hu-t a Woocommerce-szel összekötő plugin automatikusan létrehozza az e-számlát, amikor egy megrendelés teljesített állapotba kerül.  A plugin ingyenes verziójából azonban már kivették az automa számlázást, de az egyszeri 10 000 Ft-os díj mindenképpen megéri a kényelmet.

szamlazz_automatizalas

szamlazz.hu integráció automata számlakészítés adott státusznál

9. Átadni az anyagot úgy, hogy átlátható legyen

Ennél a pontnál van a legnagyobb kavarodás a fejekben.

Tehát már megvan a termék, a kártyás fizetés, a tagság, a megvédett oldalak: mostmár csak az a kérdés, hogyan adott át átlátható és számodra is könnyen kezelhető módon az anyagot. Erre vannak az LMS, azaz Learning Management System pluginek.

Egy-két videót könnyű átlátható módon átadni, de ha vannak modulok, fejezetek,  leckék, és mindegyiken belül sok-sok videó, akkor ezt valahogyan strukturálni kell.

Most figyelj: az LMS-nek nem az a dolga, hogy megvédje az oldalakat, nem az a dolga, hogy levonja a pénzt, nem az a dolga, hogy kezelje a tagságot – ezt megcsinálja a többi plugin. Az LMS szépen, átláthatóan és kezelhetően adja át a tartalmat a vevőnek.

Hogyan lehet ezt megoldani?

A legegyszerűbb az, ha magadtól átgondolod, megcsinálod wordpress alapon. Létrehozol egy külön menüt, amiből elérhetőek pl. a modulok, és létrehozod az oldalakat, ahová meg beilleszted a videókat. A netjet.hu-n sok oktatóanyagnál ezt a megoldást alkalmazzuk. Annyi hátránya van, hogy sok videó, sok oktatóanyag után már kissé nehezen lesz kezelhető.

sajat_lms

Saját fejlesztésű LMS megoldás a WordPress Dominancia tanfolyamhoz

 

Thrive Apprentice

A Thrive Themes konverzió fókuszált pluginokat készít, és a LMS-jük is illik a többi pluginjukhoz: az a cél, hogy egyszerűen, és átlátható legyen neked is felvinni a tartalmat és az ügyfeleknek is fogyasztani a tartalmakat.  Egy oldalhoz csak 67 USD/év, de érdemes megvenni a fullos csomagjukat, amiben éves díjért az összes többi plugin is benne van.

Az oktataónyagodat úgy tudod felvinni, hogy kurzusokba, azon belül, modulokba, és azon belül leckékbe rendeződik. A designnál egy kicsit megköti a kezed, de pont ez a lényeg, hogy egyszerű legyen és minden aloldal ugyanúgy legyen felépítve.

thrive_apprentice

Így néz ki a Thrive Apprentice-szel készített kurzus oldal

Amikor készen vannak a Thrive Apprentice-szel felvitt oldalaid, akkor ezeket az oldalakat a Woocommerce Membershipben társítod hozzá az adott tagsághoz, és így véded meg, hogy csak a fizető ügyfél láthassa.

Learndash

A Learndash a legnépszerűbb wordpress LMS. Nagyon sok olyan funkciója van, amire az online kurzus értékesítők azt mondják, hogy “ahha, pont ez kell nekem.”

 • A kurzus tartalom felépítése fogd és húzd alapú (drag and drop)
 • Gutenberg-szerű blokkos lecke szerkesztő
 • Újrahasznosítható tartalmak (ez akkor jön jól, ha vannak átfedések az oktatóanyagaid között)
 • Beépített Kvíz szerkesztő
 • Ütemezhető tartalom (hogy ne egyszerre add át a teljes anyagot)
 • Privát vagy publikus fórum a kurzus résztvevőinek
learndash

Így néz ki egy Leardash-sel létrehozott kurzus

Konklúzió:

Az online oktatóanyag biznisz legnagyobb kihívása, hogy megtudd mi kell az embereknek és el tudd készíteni azt a tartalmat, ami tetszik nekik, és amiért fizetni is fognak. Ehhez képest a technikai megoldások beszerzése egyszerű, de át kell látni a rendszert. A minden-egyben megoldásokat nem javaslom, mert könnyen a rendszer rabja lehetsz. Érdemes külön-pluginokkal megoldani a digitális oktatóanyag értékesítést és előfizetést:

 1. Camtasia –videók készítése
 2. Vimeo – videók megvédése
 3. Woocommerce – a termék eladása
 4. Barion – kártyás fizetés
 5. Woocommerce Memberships – a tagsági rendszer
 6. Woocommerce Subscriptions – az előfizetési rendszer
 7. WooCommerce Subscription Fizetőkapu – ismétlődő díjlevonás
 8. Szamlazz.hu Digital csomag + Woocommece Számlázz plugin – automata számlázás
 9. Anyag átadásához LMS, azaz Learning Management System – Thrive Apprentice, Learndash,  vagy saját magad készítette aloldalak
ÚJ

Hogyan állítsd be 15 perc alatt a bankkártyás fizetést a weboldaladon?

Kösd össze a Stripe kártyaelfogadót Woocommerce shopoddal

Azonnal fizethetnek bankkártyával, egyszeri díjat, előfizetést is. Erdélyi Norbert és Erdélyi-Búza Renáta marketing szakértők magyarázatával. Negyedóra múlva ilyenkor már kártyával is lehet a weboldaladon fizetni.

 

Ehhez kapcsolódik

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: