Amit mindig is tudni akartál a landing page-ről, de soha nem merted megkérdezni

Szerző: | Online marketing, Webdesign

Mi az a landing oldal?

A landing page az az oldal, ahová a weboldalad látogatói például egy e-mailben kiküldött linkre, vagy egy AdWords vagy Facebook hirdetésre kattintva megérkeznek. Azaz a leendő vásárlóid, ügyfeleid ezzel az oldallal találkoznak majd először, és ez alapján hoznak döntést azzal kapcsolatban, élnek-e az ajánlatoddal, vagy inkább máshol néznek szét.

Landing Page Példa

Ez a Vizuális Bizalomépítés Oktatóanyag sales oldala, nincs rajta menü, csak a hírlevélben kiküldött linkről lehet rá érkezni. Egy célja van, hogy megmutassa a leendő vásárlónak az Oktatóanyag hasznát.

A landing oldal azonban nem egyenlő a honlapod kezdőoldalával, ahol a túl sok információ elvonja a látogatók figyelmét. A menügombok, a színes fotók, a blogod aktuális bejegyzései, és hosszan sorolhatnánk, hogy mennyi impulzus éri a honlapodra érkező felhasználót a főoldalon.

A landing page ezzel szemben egy konkrét ajánlattal várja az érdeklődőket, azzal, ami miatt eleve ráklikkeltek a hirdetésre vagy egy linkre a hírleveledben.

Azaz, ha mást találnak az érkezési oldalon, mint amit ígértél nekik, vagy túl sokat akarsz elérni egyszerre, akkor azt valószínűleg nem fogják értékelni, és egyszerűen továbbkattintanak.

Milyen célokat szolgálhat egy landing page?

Egy landing page-et alapvetően többféle cél elérésére is létrehozhatsz, de azt mindenképpen tartsd szem előtt, hogy ezek közül egyszerre csak egyet vess be, még akkor is, ha nagyon csábító akár több „call to action”, vagy leadet generáló felhívást elhelyezned rajta!

Hírnév Ügynökség Landing Oldal

A hirnevugynokseg.hu kezdőlapja egyben landing page is. A leghangsúlyosabb elem a feliratkozási e-book letöltése. Ettől függetlenül ott van a menüsor is. Az oldal teljes tartalma arra szolgál, hogy a feliratkozásról meggyőzze az olvasót.

Egy landing page-nek ez a 2 célja szokott lenni. Vagy ez vagy az:

  • A látogató vásároljon. Ez tűnik a legkézenfekvőbbnek a célok közüle, ezt megteheted úgy is, hogy a landing page-en egy kupont kínálsz. De jobban jársz, ha a második cél akarod elérni:
  • A látogató iratkozzon fel (ez a leggyakoribb landing page cél). Feliratkoztatni egyszerűbb mint eladni. A feliratkozónak később tudsz értékesíteni.

Mielőtt elkészíted az adott marketingkampányhoz a landing page-et, mindenképpen tisztáznod kell magadban, hogy mit akarsz elérni az oldallal. Ez teljesen logikusnak tűnik, mégis előfordul, hogy a landing page köszönőviszonyban sincs azzal, amit a hirdetés ígért.

Márpedig ezt a látogatók nem veszik jó néven – becsapva érzik magukat, ha, tegyük föl, egy terméket kínálsz nekik, de ehelyett csupán az e-mail címükre vagy kíváncsi azzal, hogy majd elküldöd nekik a legújabb ajánlatokat.

A landing oldalak titkos fegyverei

Ha nekiállsz az internetet böngészni, akkor számtalan cikket találsz majd azzal kapcsolatban, hogy milyen is egy igazán ütős, sok leadet vagy vásárlást generáló landing oldal. Ezek között a tippek között olyanokat találsz majd, mint hogy milyen színű legyen az „elküld” gomb, vagy hogy hová kerüljön a kép, és hová a szöveg.

Bár valószínűleg nem mindegy, hogy milyen színeket használsz, hiszen a színek pszichológiája bizonyítottan működik, és annak is lehet jelentősége, hogy a fotót vagy az illusztrációt hová helyezed el, az igazán lényeges dolgok mégsem ezek.

Mert ha nem jó az ajánlatod, akkor lehet a fogadó oldalad bármilyen precízen megtervezett, nem éred el vele a célod.

Vagyis a kulcs az ajánlat, és ha az elég figyelemfelkeltő, akkor jöhet a landing page megtervezése. Az alábbiakban adunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok alapján érdemes belefogni a munkába, azaz milyen kritériumoknak kell megfelelnie az oldalnak.

sosangol-landing-page

Részlet az sosangol.hu sales oldaláról. Ez egy olyan landing page, aminek egy célja van: értékesítse a tanfolyamot. Semmi zavaró elem nincs rajta (menüsor, social ikonok..) de mégis minden rajta van, ami meggyőzi a leendő vevőt.

Hogy néz ki a tökéletes landing page?

A landing page-et könnyű elrontani, hiszen túl sok a buktató. Elég egy rossz fősor, vagy értelmet zavaró helyesírási hibák az ajánlatban, és a látogatók fejében máris ott motoszkál a gondolat, hogy aki nem igényes a helyesírásra, hogyan kínálhat ingyenes e-könyvet, még ha abban csak a legújabb kutyakozmetikai trendekről ír is? Ezek után vegyünk sorra néhány fontos elemet, amik a jó landing oldalak elengedhetetlen kellékei.

A headline és a szöveg

Az első ezek közül a szöveg. A szöveg, ami magában foglalja a headline-t, az ajánlat megszövegezését, de akár a call to action feliratát is. Elvégre hol van az leírva, hogy ezen a gombon csak az szerepelhet, hogy „elküld”? Ha elég kreatívak vagyunk, akkor az aktuális ajánlathoz mi magunk is kitalálhatunk egy ütős szöveget.

Például azt, hogy „igen, érdekelnek a legújabb kutyakozmetikai trendek”, bár ezzel most egy kicsit talán messzire mentünk…

A headline-ok esetén nagyon fontos, hogy a hirdetés szövege, ahonnan a látogató a landing page-re érkezik, valamint az oldalon található ajánlat teljesen fedjék egymást. Ellenkező esetben az oldalra érkező konfliktusba kerül, hiszen nem azt kapja, amire számított.

Ezenkívül a fősor legyen izgalmas, olyan, amire felfigyel a látogató, és tovább akar olvasni.

ws3-landing-page

A WordPress Webshopkészítés III. Oktatóanyag landing page-je. Egyetlen célja van, hogy adja el a feliratkozást. Nincs menüsor, nincs termékértékesítés, semmi felesleges elem.

A call to action és a gombok

Miután az oldalra érkező vevő/érdeklődő elolvasta a headline-t, fontos, hogy tudja, mi a következő lépés, amit meg kell tennie. Éppen ezért a „call to action”-nek, vagyis a cselekvésre felhívásnak elég erősnek kell lennie. Ha több ötleted is van ezzel kapcsolatban, akkor érdemes tesztelni a különféle változatokat, mert néha egészen nagy különbségek mutatkoznak a kattintásokat illetően egy kis változtatás után is.

Az sem mindegy, hogy mi kerül a gombokra – az olyan szavak, mint ingyenes, vagy a „töltsd le most!” hasznos kifejezéseknek bizonyultak már eddig is, illetve érdemes a gombokat elkülöníteni a szövegtől, és valamilyen figyelemfelkeltő színbe öltöztetni.

A lényegre koncentrálj!

A legrosszabb egy landing page esetén, ha túl sok mindent pakolsz rá. Érthető, ha azt gondolod, hogy miért ne ütnél több legyet egy csapásra, de ezért akár nagy árat is fizethetsz. Ha ugyanis a látogatók zavarosnak találják az oldalt, ha telerakod egyéb oldalakra mutató linkekkel, vagy ha nem világos, hogy mit is akarsz pontosan, akkor elveszíted a lehetséges célközönségedet.

Ezért lehetőség szerint egyetlen célra koncentrálj, az azonban legyen világos üzenet! Ha például a leadek generálása az elsődleges célod, akkor maradj ennél a célnál, és ne kapcsold össze mással, mert az csak összezavarja az oldalra érkezőket.

Arra is ügyelj továbbá, hogy fölösleges dizájnelemeket se halmozz a landing page-en, mert az is zavaró lehet. A landing oldal nem arra való, hogy megmutasd, milyen kreatív vagy – ilyenkor érdemes a jól bevált, tesztelt sémáknál maradni. Igen, nehéz a kísértésnek ellenállni, hiszen mindenki szeretné közhírré tenni, mennyire egyedi, de erre számos más lehetőséged is lesz.

falkiszaritas_landing_page

A falkiszaritas.hu/epuletdiagnosztika landing oldala. Érdekessége, hogy minden blokknak van egy külön azonosítója. Úgy lehet hirdetni PPC-vel, hogy egy adott hirdetés az adott blokkra mutat az oldalon belül. Így az oldal mindig pontosan a hirdetésre válaszol, és mindig annál az elemnél “kezdődik” ahová a linket célozzuk.

A legnagyobb hibák a landing page-ekkel kapcsolatban

A landing page-ekkel kapcsolatban nagyon könnyű hibákat elkövetni, amik éppen abból adódnak, hogy nem gondoltad át alaposan az elérendő célt.

Ha nincs landing page…

A legnagyobb hiba, amit a landing page-ek esetén elkövethetsz az éppen az, ha nincs landing oldalad. Az összes többi malőr ugyanis javítható, de ha nincs hová érkeznie a látogatódnak, akkor vége a történetnek.

Képzeld el, hogy egy bicikliszervizt üzemeltetsz, és tavasszal, amikor sokan újra előveszik a bringát a garázsból, Te egy AdWords hirdetésben kínálsz a számukra kupont, amivel kedvezményesen nézethetik át a kerékpárjukat. Landing oldal híján azonban a honlapodra érkeznek a felhasználók, a főoldalra, ahol tanácstalanul néznek, mert a kuponnak se híre, se hamva.

Ebben az esetben előre megjósolható, hogy nem böngészik majd a weblapodat a kuponért, ha az nincs jól látható helyen, hanem szépen továbbállnak. Egy landing page esetén azonban egyértelmű az ajánlat és a teendő is, ezért jó esélyed van rá, hogy sokan élnek az ajánlatoddal.

Nem egyértelmű az ajánlat, vagy túl sok lehetőség közül lehet választani

A nem egyértelmű ajánlatok, vagy a zavaros call to action szintén azok közé a hibák közé tartozik, amiket sokan elkövetnek. Hogy a látogatóid figyelmét megragadd, még a kampány előtt határozd meg pontosan, hogy mi is a célod, és na hagyd, hogy a fejedben motoszkáló kisördög eltérítsen tőle.

Ha ugyanis túl sok lehetőség közül választhat a felhasználó, akkor ezek eltéríthetik őt a fő céltól, vagy egyszerűen csak ráun arra, hogy nem látja a folyamat végét.

Nem azt kapja a látogató, amit ígértél

Ezt magyarázni sem kell, hiszen teljesen egyértelmű, hogy ha a hirdetés szövegében szereplő ajánlatból semmit nem találnak a felhasználók a landing oldalon, akkor nem lesz egyszerű más cselekvésre rávenni őket.

A hatékony landing page készítése szinte művészet

Első ránézésre a landing oldalak nem tűnnek különösebben bonyolultnak, sőt! Hisz vannak bennük kötelező elemek, sémák, olyan szabályok, amiket érdemes betartani. Amitől mégis nehéz elkészíteni egy igazán jó landing oldalt, az éppen a sok kis buktató, amik rossz irányba vihetik a tervezést, és így ronthatják az oldal hatásfokát.

A nem megfelelő szövegmezők, a túl sok adat kérése, a kulcsszavak kihagyása a szövegből, a túl bonyolult landing page – ezek mind olyan hibák, amiket könnyű elkövetni egyrészt figyelmetlenségből, másrészt azért, mert aki az oldalt készíti, nincs tisztában azzal, hogy milyen is az igazán hatékony landolóoldal.

Márpedig a landing page a marketingkampány egyik fontos – ha nem a legfontosabb – eleme, amin túlságosan is sok múlik ahhoz, hogy ne szánj elég időt és energiát a megtervezésére és elkészítésére!

Erdélyi Norbert

Erdélyi Norbert

online marketing szakértő

A netjet.hu cikkeinek és oktatóanyagainak szerzője Erdélyi Norbert. Szakterülete az üzleti weboldak megvalósítása és értékesítési kampányok kivitelezése. 2006-óta foglalkozik online marketinggel. Az írásai célja, hogy az online marketinget és a technikai megvalósítását érthetővé tegye számodra. Bővebben a szerzőről és a netjet.hu-ról.

 

netjet.hu facebook profiljaLájkolj a facebookon:
facebook.com/netjethu

WEboldal átalakítás videón

Előtte-utána: Kusza weboldalból letisztult, reszponzív kezdőlap.

3 x 8 perc, könnyen érthető képernyővideók Erdélyi Norbert online marketing szakértőtől.

A videó ráadásul ingyenes!

Vizuális bizalomépÍtés

Wordpress Oktatóanyag

Vizuális Bizalomépítés 3.0 Wordpress Oktatóanyag

Két weboldal közülmindig a jobb kinézetű nyer. Ez az oktatóanyag megtanítja hogyan készíts olyan designos oldalt, ami elnyeri a vásárlók szívét.

24 990 HUF

Bővebb infó és megrendelés

Kapcsolódó videók

Videó: Ha a sales oldalad legfőbb üzenetére akarod felhívni a figyelmet, ez egy olyan módszer, hogy az olvasóid megállnak ennél a pontnál, és fel-le fogják görgetni, csak, hogy nézegessék.

Bővebben a vizuális bizalomépítésről  https://netjet.hu/vizbiz

Videó:  Van egy érdekes összefüggés egy különös állapot, az arcfelismerési képesség hiánya (prozopagnózia) és a weboldalad információ adagolása között. Elmondom a videóban.

Bővebben a vizuális bizalomépítésről  https://netjet.hu/vizbiz

48% feletti konverzió

Feliratkoztató oldal készítés oktatóanyag

Hogyan tudsz te is magasan konvertáló feliratkoztató oldalt készíteni?

Az átlag feliratkozási űrlappal 5-10% iratkozik fel, amit itt mutatok, azzal sikerült elérnem 48,2%-os konverziót is.

3 490 HUF

Bővebb infó és megrendelés

 

wordpress & Webdesign

A divi magyarul [RÉSZLETES ÚTMUTATÓ]

A divi magyarul [RÉSZLETES ÚTMUTATÓ]

Minden, amit tudni akarsz a Diviről, a legjobb prémium wordpress sablonról. Egy helyen összefoglalva, érthetően, magyarul, képernyőfotókkal. Erdélyi Norbert online marketing szakértőtől.

Érdekes

A szimpátia, ami végül a vásárláshoz vezet, érzelmi alapon az első látásra megszületik. Ezért mondom, hogy lételeme a weboldaladnak a vizuális bizalomépítés.

Olvass tovább a vizuális bizalomépítésről  itt:
https://netjet.hu/vizbiz

Hogyan lett 10 perc alatt egy kusza, nehezen átlátható oldalból egy letisztult, reszponzív, designos kezdőlap?

Rút kiskacsából gyönyörű hattyú. Nézd meg a lépéseket ezen a jól követhető, közérthető képernyővideón, Erdélyi Norbert online marketing szakértő magyarázatával.