Hogyan kell képernyővideót készíteni?

Erdélyi Norbert

A képernyővideókat eladhatod oktatóanyagként, válaszolhatsz benne kérdésekre etc. Egyszerű megcsinálni a Camtasia nevű szoftverrel.

Egy képernyővideó azt tudja, hogy felveszi azt, amit te a monitorodon csinálsz és felveszi a hangodat, miközben magyarázod, hogy mit csinálsz. Faék egyszerű, mégis nagyon hasznos eszköz ez az online értékesítésben.

Sok mindenre használhatod: eladhatod oktatóanyagként, válaszolhatsz benne gyakori kérdésekre etc. Elvileg egyszerű megcsinálni a Camtasia nevű szoftverrel, mégis száz buktatója van. Jelen cikk szerzője 2011 óta készít képernyővideós oktatóanyagokat. Ebben a cikkben azt mutatom meg, hogyan kell jól csinálni: kevés mega, full HD, meggyőző szöveg. Ím:

A képernyővideó felvétel technikai háttere:

Két dolog kell ahhoz, hogy profi legyen a képernyővideód. Az első, a könnyebb, hogy jól állítsd be a technikai hátteret, és legyen egy rendes mikrofonod. Nehogy a végén 600 megás legyen az 5 perces videód, amit alig lehet hallani.
A másik, a nehezebb, hogy össze kell hangolni azt amit csinálsz, azzal, amit magyarázol. Ellenkező esetben hosszan fogsz őőő-getni és összevissza hadonászni az egérrel. Ez utóbbit gyakorolni kell, olyan 5 videó után lehet belejönni.

Mire használhatsz képernyővideókat?

Csalihoz

Csinálhatsz képernyővideóval a feliratkoztató oldalra és 30 másodperces promó videót, amiben elmondod miért érdemes feliratkozni. És képernyővideóban prezentálhatod a lead magnetet is feliratkozás után
Ha nincs energiád videón (ha mondjuk nem vagy magabiztos, rosszak a fények, a háttérben látszana a szárítókötél, vagy rossz a hajad, vagy meg vagy hízva, vagy nem bírsz sok szöveget megtanulni, vagy tán mindez egyszerre) akkor kapóra jön, hogy megcsinálod a prezentációt, és felveszed Camtasia-val: Az emberek hallják a hangodat, ez nagyobb bizalmat épít, mint egy sima PDF.

Oktatóanyaghoz

Ha oktatást, tanfolyamot értékesítesz, evidencia, hogy képernyővideókat használj.

Félreértések eloszlatására, evidenciák magyarázására

Ha a vevőid nem teljesen értik, hogyan kell webshopból rendelni, terméket letölteni, megrendelési feltételeket elfogadni, akkor ezeket vedd videóra – ezek legfeljebb egy percesek legyenek – és tedd a gyakori kérdések közé, vagy egy „Segédletek” menüpontba az oldaladon.

Milyen szoftver kell képernyővideó készítéshez?

A Camtasia-nál nincs jobb.  Jelen cikk írásának idején a 9. kiadásnál tart, 199 dollárba kerül, ami nagyjából 55 000 Ft-nak felel meg. Van 30 napos próbaverzió, de az egy vízjelet tesz a videókra, amint MP4-gyé alakítod. Érthető a védelem a gyártó cég részéről, hiszen a neten csak úgy hemzsegnek a crackelt szériaszámot ajánló oldalak. A 8-as, 7-es kiadás 30 napos próbájában még nem volt ilyen vízjeles védelem. Léteznek ugyan ingyenes, tán olcsóbb alternatívák, hasonló szoftverek, mint a Camtasia, ezek közül én néhányat kalandvágyból megnéztem, de egy sincs olyan jó, mint ez a 199 dolláros megoldás.

A Camtasia 9-ek megvan az a nagy előnye, hogy képes kezelni az MTS kiterjesztésű fájlokat, amit a videokamerák készítenek. Annyit kell csinálni, hogy importálod, amit a kamerád készített. (Az enyém egy Canon HF 200-as).

Sőt, az okostelefonok által létrehozott 3gp formátumot is kezeli, bár ehhez kell egy is trükk: Ha felmásoltad a számítógépre az androidos telód által készített videó fájlt, akkor át kell nevezni MP4-re. Jobb gomb kattintás a fájlra, átnevezés, és a kiterjesztést kell átnevezni 3gp helyett mp4 legyen. Ekkor a Windows harsány jajszóval figyelmeztet, hogy „a fájl így nem lesz használható”, de ezt figyelmen kívül kell hagyni.

E kettőből (MTS és 3GP) következik, hogy a Camtasiát nemcsak képernyő-, hanem rendes videók vágásához is tudod használni, és feleslegessé teszi pl. a Sony Vegas használatát. Tény, hogy a Sony Vegas mérhetetlenül több funkcióval kecsegtet a vágás, a videó effektek terén, de online marketing célra a Camtasia tudása bőven elég.

Milyen mikrofon kell a képernyővideó felvételhez?

Egy olyan fejhallgatós mikrofont vegyél, aminek van külön mikrofon csatlakozója. Fontos, hogy a készülék mikrofonját stabilan oda tudd hajlítani a szád elé. Alapkövetelménynek tűnik, de sok vacak van, aminek lötyög, nem áll meg a helyén a mikrofonja. Nekem egy Genius HS-04SU modellem van, 2008-ban vettem, akkor 5999 Ft volt, most jóval olcsóbb, és vannak már többet ígérő modellek, ám nekem eszem ágában sincs lecserélni.


Az én példányomba már belevájta magát vasfogával az irigy idő, melyet én némi cellux és 2 db. 47 mm-es éjfekete színű kábelkötegelő közbeiktatásával, közel új állapotúvá restauráltam. Ez a rögzítés ugyan a jobb fülhallgató állítási lehetőségeit a nullával tette egyenlővé, de bízom abban, hogy a fejkörméretem már nem nő.

Milyen képernyőfelbontás az ajánlott?

A videókat, amelyeket az oktatóanyagokhoz veszek fel én 1500 x 844-es méretben veszem fel, de a képernyőm 1920 x 1200-as felbontáson áll. Ezt azért kell így csinálni, hogy a képernyőn még elférjen, értsd: ne lógjon bele a felvételi területbe a felvevő panel, és mellette még elférjen egy szövegszerkesztő, amin a videód szkriptje meg van írva.

A legideálisabb az, ha két monitort használsz, a laptopra még rákötsz egy monitort. Én mindig így csinálom. Így a felvételi terület mellett még bőven van helyed már szoftvereket megnyitni, ezek nem látszódnak a felvételen, de segítenek neked „puskázni”

 

Hogyan készítsd elő a képernyővideó felvételt?

Ha a böngésződet veszed fel, előtte érdemes törölni a keresési előzményeket, a böngésző cache-ét, ne legyenek megnyitva olyan böngészőfülek, amik elterelik a figyelmet, ne maradjon a keresőmezőben semmi beírva.
Nyisd meg a Camtasiát, kérj egy új projektet (New Project) és kattints a RECORD gombra.

Hogyan állítsd be a felvételi területet?

Javaslom a 1500 x 844-es méretet, ezen minden jól látszik, de választhatsz bármilyen más, 16:9-es képarányú felbontást. Soha nem az egész képernyődet kell felvenni – mert azon sok felesleges, zavaró dolog látszódnék – mindig csak a monitorod ilyen arányú és méretű része szerepeljen a felvételen.

A felvevő panelen állítsd be, hogy 16:9-es legyen a képarány és rögzített legyen az aránypár, így húzással a megfelelő méretűvé tudod tenni a területet.

Ha megvan a terület, kattints a piros REC gombra, és visszaszámlálás után indul a felvétel. Nézd meg, hogy be van dugva a mikrofon, be is van kapcsolva a mikrofon (a fentebb ajánlott Genius típuson van egy ON/OFF kapcsoló) és még így is csinálj egy 5 másodperces próbafelvételt, amikor különböző hangerővel mondod: „pam-pam-pam.” Ez segít megtalálni a megfelelő beszéd hangerőt, és arra is jó, hogy ellenőrizd, a kép és a hang a helyén van. (Már jártam úgy, hogy felvettem 20 percnyi oktatóvideót kikapcsolt mikrofonnal)

Ha elindult a felvétel, nagy levegőt venni (utólag kivágod) és indulhat a szöveg. Kész vagy, megnyomod a STOP-ot és kisvártatva a felvételed megjelenik a Camtasia szerkesztőjében, mint új projekt. Ha megvan ez, akkor mentsd el a projektet. Ez a projekt fájl az, amit lehet szerkeszteni.

Mi van, ha tüsszented, köhögnöd kell felvétel közben?

Megnyomod a pause gombot, ilyenkor a felvétel leáll, és ha újraindítod onnan folytatódik tovább. Ha már 5-10 perce beszélsz, olykor jólesik egy korty tea, vagy egy torok köszörülés, de ennek nyílván nem kell hallatszania a felvételen.

Ha mégis becsúszik egy köhintés, vagy valamilyen baki, akkor sem kell kétségbeesni, ilyenkor el kell hallgatni kb. 10 másodperce, és folytatni onnan, ahonnan elrontottad. Majd szerkesztéskor kivágod a bakit, de a 10 másodperces hallgatás azért fontos, mert vágáskor azonnal látod hol a baki, ott ahol 10 mp. csend van, ahol ellaposodik a hanghullám.

Hogyan lesz a nyers fájlból mp4 videó?

A projekt fájt (*.trec kiterjesztésű) lehet a Camtasiaval szerkeszteni, feliratkozni, nagyítani, vágni, zenét tenni alá stb. Ha kész, akkor készítesz belőle egy MP4 fájlt. Röviden ez a lényeg, de lássuk a részleteket.

Bakik, nagylevegők, őőő-zések, köhintések kivágása

A kijelölő lejátszófejen van egy zöld és egy piros zászlócska. Ha ezeket jobbra, balra húzod, akkor ami e piros és zöld jelölő között van, az a kijelölt terület, DELETE gombbal lehet kivágni ami nem kell. Ha nagyobb, hosszabb bakit vágsz ki, az könnyebb. Egy kis „őőőő”-zés pontos kijelöléséhez rendesen fel kell nagyítani a sávot. A nagyító csuszka gomb a lejátszó sáv felett van.

Kurzor megjelenítése

Ha valamilyen szoftver beállításait mutatod, akkor muszáj mutatni a kurzort, hogy a nézők is lássák pontosan hová kattintasz. Ehhez mutatni is, és hanggal jelölni is kell a kattintást.

A bal oldali menüsorban menj oda, hogy Cursor effects, és megjelenő ablakból fogd meg a sárga tele karikát és egyszerűen húzd rá a videó sávra. Utána fogd ugyanígy a left click és right click kiemelést (highlight) és hangot (sound) és húzd rá ezeket is a videó sávra. Amikor kész a videó, sárgán látszik a kurzor, és hangot ád a kattintás.

Személyes adatok kitakarása

Jelszavak, kártyaszámok, esetleg linkek kitakarása úgy a legegyszerűbb, ha elhomályosítod. Így látszik is, hogy van ott valami (pl.: ide kell bepötyögni a kártyaszámot) de a konkrét adatsor nem kiolvasható.

A bal oldali menüből válaszd az Annotations-t majd a Blur & Highlights-ot, és a Blur-t, ami ugye homályosítást jelent (ikonja apró vízcsepp) húzd a videó sávon oda, amit nem akarsz mutatni. Ha a helyén van, akkor még tudsz állítani azon, hogy mikor kezdődjön és meddig tartson. Képernyőn tudod beállítani a méretét, hogy mekkora területet takarjon ki. Felvétel közben, ha ilyen szenzitív adatot adsz meg, közben ne görgesd a képernyőt, hogy könnyű legyen utólag kitakarni.

Először 2008-ban csináltam ilyet, amikor megmutattam, hogyan kell PayPallel fizetni, az akkori weboldalamon. A személyes adatok bepötyögésekor fel-le görgettem a képernyőt. Vért izzadva sikerült csak elhomályosítani, mert a tartalom mindig „kicsúszott” a homályosító terület alól.

Szövegek, videó felirat berakása

Ugyanitt az Annotations-nál van az is, hogy szövegeket, cetliket, beszédbuborékokat tehetsz a képernyőre. Ugyanúgy megy ez is, mint a homályosítás (blur) fogod, odahúzod a videó sávra, ahol látni akarod. Ha már a helyén van, be tudod állítani a videó sávon, hogy mikor kezdődjön és meddig tartson a kiírás. A képernyőn pedig tudod állítani a méretét és duplakattintással az elemre be tudod pötyögni a szöveget.

Fontos megjegyezni itt, hogy ha feliratozást akarsz tenni a videódra, akkor azt is ezzel az Annotations-zel csináld meg. Az automatikusan, de hang nélkül lejátszódó facebook videók esetében nagyon hasznos felirat. Ha a Camtasia beépített feliratkészítőjével csinálod (Captions) akkor sima Mp4-é rendereléskor nem fog látszódni a felirat. De ha Annotations-zel csinálod, nincs ilyen gond.

Ránagyítás egy adott területre

Gyakran van, hogy a felvétel egy részletére rá kell nagyítani, egy linkre, egy színkódra, vagy bármilyen apró részletre, ami nem látszik tökéletesen a képernyőn.

A bal oldali menüsorban menj oda, hogy „Animations” és „Zoom-n-Pan” a videó sávban a lejátszófej ott legyen, amikor el akarod kezdeni a nagyítást. A Zoom csúszkát állíts 100% fölé addig a mértékig, amíg nagyítani szeretnél. A nagyított terület elhelyezkedését úgy tudod állítani, hogy a Zoom-n-Pan kis előnézeti képernyőjén húzod és ha még kell méretezed a kijelölt, nagyítás alá eső területet.

Ha már nem kell nagyítás, akkor a lejátszófejed oda állítod, ahol nagyításnak meg kell szűnnie és megnyomod a Zoom-n-Pan felületen ezt a két gombot: Actual Size majd Scale to Fit.

Logók és képek berakása

Bármilyen képet, hangot, sőt videót importálhatsz a File – Import Media paranccsal. A leggyakoribb a logó és a lower-third (a neved és a titulusod). Ezeket fájlként importálod, és a oda húzod a lejátszósávra. A logónak végig kell látszódnia, tehát annak a sávját húzd ki a videó végéig. A képernyőn méretezd át, húzd ki a jobb vagy a bal sarokba. Érdemes olyan 10%-ot visszavenni az átlátszóságból, így vízjelnek fog tűnni. Ha a logo képre kattintasz, a jobb oldalon jelenik meg a terület, ahol az átlátszóságot le tudod venni 90%-ra (opacity)

Renderelés, azaz mentés MP4-ben

Ha kész a vágás, és minden klappol, akkor nézd meg még egyszer, nehogy hiba maradjon benne. Ha így is minden oké, akkor lehet MP4-et csinálni belőle. A Camtasia több opciót is ad, akár kapásból tölti fel neked a Youtube-ra is, én jobban szeretem a gépemen látni előbb az MP4-et, és majd én eldöntöm, mit csinálok vele, hová töltöm fel.


Kattints a menüsorban arra, hogy „share” és válaszd azt, hogy „local file” majd „Add, edit preset”.
Majd válaszd azt, hogy NEW.
Preset name: mp4 oké
File format: mp4
Kattints: Tovább
Controller: NE legyen bepipálva, hogy Produce With Controller
Size: Use editing dimensions (tehát akkora legyen, amekkorában felvetted)
Video settings:
Frame Rate: 10
Keyframe every 5 seconds
Video Quality: 40 %
Color mode: NTSC
Audio settings:
Encode audio: BEKAPCS
Bit rate: 112 kbps
Még egy TOVÁBB és BEFEJEZÉS

Ha ez így megvan, akkor rendereléskor előjön majd ez az újonan létrehozott beállítás. Ezt válaszd, add meg a fájnevet, és “Befejezés” Így a videó nagyjából 1,5x vagy 2x akkora lesz megában, mint amilyen hosszú percben.

 

ÚJ

Akarsz több vevőt?

Kis változtatások = +37% konverzió (átlagban)
Bárki meg tudja csinálni: 5 dolgot cserélj ki a weboldaladon, nőnek a konverziók. 5 harcedzett online marketing technika, Erdélyi Norbert (képünkön) magyarázatával.

 

Több vevőt akarok!

 

Ehhez kapcsolódik

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: