fbpx
Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni?
"
A képernyővideókat eladhatod oktatóanyagként, válaszolhatsz benne kérdésekre etc. Egyszerű megcsinálni a Camtasia nevű szoftverrel.

írta: Erdélyi Norbert

Szakterületem az online kampánytervezés. 2006-óta foglalkozom online marketinggel. A netjet.hu erre tanít: „Olyan weboldalad legyen, amit az emberek szeretnek”.

5 design trükk: Azonnal nő a konverziód

  • Trükk #3 eredmény: Kosárba tevés +64.53% +64.53%

Egy képernyővideó azt tudja, hogy felveszi azt, amit te a monitorodon csinálsz és felveszi a hangodat, miközben magyarázod, hogy mit csinálsz. Faék egyszerű, mégis nagyon hasznos eszköz ez az online értékesítésben.

Sok mindenre használhatod: eladhatod oktatóanyagként, válaszolhatsz benne gyakori kérdésekre etc. Elvileg egyszerű megcsinálni a Camtasia nevű szoftverrel, mégis száz buktatója van. Jelen cikk szerzője 2011 óta készít képernyővideós oktatóanyagokat. Ebben a cikkben azt mutatom meg, hogyan kell jól csinálni: kevés mega, full HD, meggyőző szöveg. Ím:

A képernyővideó felvétel technikai háttere:

Két dolog kell ahhoz, hogy profi legyen a képernyővideód. Az első, a könnyebb, hogy jól állítsd be a technikai hátteret, és legyen egy rendes mikrofonod. Nehogy a végén 600 megás legyen az 5 perces videód, amit alig lehet hallani.
A másik, a nehezebb, hogy össze kell hangolni azt amit csinálsz, azzal, amit magyarázol. Ellenkező esetben hosszan fogsz őőő-getni és összevissza hadonászni az egérrel. Ez utóbbit gyakorolni kell, olyan 5 videó után lehet belejönni.

Mire használhatsz képernyővideókat?

Csalihoz

Csinálhatsz képernyővideóval a feliratkoztató oldalra és 30 másodperces promó videót, amiben elmondod miért érdemes feliratkozni. És képernyővideóban prezentálhatod a lead magnetet is feliratkozás után
Ha nincs energiád videón (ha mondjuk nem vagy magabiztos, rosszak a fények, a háttérben látszana a szárítókötél, vagy rossz a hajad, vagy meg vagy hízva, vagy nem bírsz sok szöveget megtanulni, vagy tán mindez egyszerre) akkor kapóra jön, hogy megcsinálod a prezentációt, és felveszed Camtasia-val: Az emberek hallják a hangodat, ez nagyobb bizalmat épít, mint egy sima PDF.

Oktatóanyaghoz

Ha oktatást, tanfolyamot értékesítesz, evidencia, hogy képernyővideókat használj.

Félreértések eloszlatására, evidenciák magyarázására

Ha a vevőid nem teljesen értik, hogyan kell webshopból rendelni, terméket letölteni, megrendelési feltételeket elfogadni, akkor ezeket vedd videóra – ezek legfeljebb egy percesek legyenek – és tedd a gyakori kérdések közé, vagy egy „Segédletek” menüpontba az oldaladon.

Milyen szoftver kell képernyővideó készítéshez?

A Camtasia-nál nincs jobb.  Jelen cikk írásának idején a 9. kiadásnál tart, 199 dollárba kerül, ami nagyjából 55 000 Ft-nak felel meg. Van 30 napos próbaverzió, de az egy vízjelet tesz a videókra, amint MP4-gyé alakítod. Érthető a védelem a gyártó cég részéről, hiszen a neten csak úgy hemzsegnek a crackelt szériaszámot ajánló oldalak. A 8-as, 7-es kiadás 30 napos próbájában még nem volt ilyen vízjeles védelem. Léteznek ugyan ingyenes, tán olcsóbb alternatívák, hasonló szoftverek, mint a Camtasia, ezek közül én néhányat kalandvágyból megnéztem, de egy sincs olyan jó, mint ez a 199 dolláros megoldás.

A Camtasia 9-ek megvan az a nagy előnye, hogy képes kezelni az MTS kiterjesztésű fájlokat, amit a videokamerák készítenek. Annyit kell csinálni, hogy importálod, amit a kamerád készített. (Az enyém egy Canon HF 200-as).

Sőt, az okostelefonok által létrehozott 3gp formátumot is kezeli, bár ehhez kell egy is trükk: Ha felmásoltad a számítógépre az androidos telód által készített videó fájlt, akkor át kell nevezni MP4-re. Jobb gomb kattintás a fájlra, átnevezés, és a kiterjesztést kell átnevezni 3gp helyett mp4 legyen. Ekkor a Windows harsány jajszóval figyelmeztet, hogy „a fájl így nem lesz használható”, de ezt figyelmen kívül kell hagyni.

E kettőből (MTS és 3GP) következik, hogy a Camtasiát nemcsak képernyő-, hanem rendes videók vágásához is tudod használni, és feleslegessé teszi pl. a Sony Vegas használatát. Tény, hogy a Sony Vegas mérhetetlenül több funkcióval kecsegtet a vágás, a videó effektek terén, de online marketing célra a Camtasia tudása bőven elég.

Milyen mikrofon kell a képernyővideó felvételhez?

Egy olyan fejhallgatós mikrofont vegyél, aminek van külön mikrofon csatlakozója. Fontos, hogy a készülék mikrofonját stabilan oda tudd hajlítani a szád elé. Alapkövetelménynek tűnik, de sok vacak van, aminek lötyög, nem áll meg a helyén a mikrofonja. Nekem egy Genius HS-04SU modellem van, 2008-ban vettem, akkor 5999 Ft volt, most jóval olcsóbb, és vannak már többet ígérő modellek, ám nekem eszem ágában sincs lecserélni.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 1
Az én példányomba már belevájta magát vasfogával az irigy idő, melyet én némi cellux és 2 db. 47 mm-es éjfekete színű kábelkötegelő közbeiktatásával, közel új állapotúvá restauráltam. Ez a rögzítés ugyan a jobb fülhallgató állítási lehetőségeit a nullával tette egyenlővé, de bízom abban, hogy a fejkörméretem már nem nő.

Milyen képernyőfelbontás az ajánlott?

A videókat, amelyeket az oktatóanyagokhoz veszek fel én 1500 x 844-es méretben veszem fel, de a képernyőm 1920 x 1200-as felbontáson áll. Ezt azért kell így csinálni, hogy a képernyőn még elférjen, értsd: ne lógjon bele a felvételi területbe a felvevő panel, és mellette még elférjen egy szövegszerkesztő, amin a videód szkriptje meg van írva.

A legideálisabb az, ha két monitort használsz, a laptopra még rákötsz egy monitort. Én mindig így csinálom. Így a felvételi terület mellett még bőven van helyed már szoftvereket megnyitni, ezek nem látszódnak a felvételen, de segítenek neked „puskázni”

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 2

Hogyan készítsd elő a képernyővideó felvételt?

Ha a böngésződet veszed fel, előtte érdemes törölni a keresési előzményeket, a böngésző cache-ét, ne legyenek megnyitva olyan böngészőfülek, amik elterelik a figyelmet, ne maradjon a keresőmezőben semmi beírva.
Nyisd meg a Camtasiát, kérj egy új projektet (New Project) és kattints a RECORD gombra.

Hogyan állítsd be a felvételi területet?

Javaslom a 1500 x 844-es méretet, ezen minden jól látszik, de választhatsz bármilyen más, 16:9-es képarányú felbontást. Soha nem az egész képernyődet kell felvenni – mert azon sok felesleges, zavaró dolog látszódnék – mindig csak a monitorod ilyen arányú és méretű része szerepeljen a felvételen.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 3

A felvevő panelen állítsd be, hogy 16:9-es legyen a képarány és rögzített legyen az aránypár, így húzással a megfelelő méretűvé tudod tenni a területet.

Ha megvan a terület, kattints a piros REC gombra, és visszaszámlálás után indul a felvétel. Nézd meg, hogy be van dugva a mikrofon, be is van kapcsolva a mikrofon (a fentebb ajánlott Genius típuson van egy ON/OFF kapcsoló) és még így is csinálj egy 5 másodperces próbafelvételt, amikor különböző hangerővel mondod: „pam-pam-pam.” Ez segít megtalálni a megfelelő beszéd hangerőt, és arra is jó, hogy ellenőrizd, a kép és a hang a helyén van. (Már jártam úgy, hogy felvettem 20 percnyi oktatóvideót kikapcsolt mikrofonnal)

Ha elindult a felvétel, nagy levegőt venni (utólag kivágod) és indulhat a szöveg. Kész vagy, megnyomod a STOP-ot és kisvártatva a felvételed megjelenik a Camtasia szerkesztőjében, mint új projekt. Ha megvan ez, akkor mentsd el a projektet. Ez a projekt fájl az, amit lehet szerkeszteni.

Mi van, ha tüsszented, köhögnöd kell felvétel közben?

Megnyomod a pause gombot, ilyenkor a felvétel leáll, és ha újraindítod onnan folytatódik tovább. Ha már 5-10 perce beszélsz, olykor jólesik egy korty tea, vagy egy torok köszörülés, de ennek nyílván nem kell hallatszania a felvételen.

Ha mégis becsúszik egy köhintés, vagy valamilyen baki, akkor sem kell kétségbeesni, ilyenkor el kell hallgatni kb. 10 másodperce, és folytatni onnan, ahonnan elrontottad. Majd szerkesztéskor kivágod a bakit, de a 10 másodperces hallgatás azért fontos, mert vágáskor azonnal látod hol a baki, ott ahol 10 mp. csend van, ahol ellaposodik a hanghullám.

Hogyan lesz a nyers fájlból mp4 videó?

A projekt fájt (*.trec kiterjesztésű) lehet a Camtasiaval szerkeszteni, feliratkozni, nagyítani, vágni, zenét tenni alá stb. Ha kész, akkor készítesz belőle egy MP4 fájlt. Röviden ez a lényeg, de lássuk a részleteket.

Bakik, nagylevegők, őőő-zések, köhintések kivágása

A kijelölő lejátszófejen van egy zöld és egy piros zászlócska. Ha ezeket jobbra, balra húzod, akkor ami e piros és zöld jelölő között van, az a kijelölt terület, DELETE gombbal lehet kivágni ami nem kell. Ha nagyobb, hosszabb bakit vágsz ki, az könnyebb. Egy kis „őőőő”-zés pontos kijelöléséhez rendesen fel kell nagyítani a sávot. A nagyító csuszka gomb a lejátszó sáv felett van.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 4

Kurzor megjelenítése

Ha valamilyen szoftver beállításait mutatod, akkor muszáj mutatni a kurzort, hogy a nézők is lássák pontosan hová kattintasz. Ehhez mutatni is, és hanggal jelölni is kell a kattintást.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 5

A bal oldali menüsorban menj oda, hogy Cursor effects, és megjelenő ablakból fogd meg a sárga tele karikát és egyszerűen húzd rá a videó sávra. Utána fogd ugyanígy a left click és right click kiemelést (highlight) és hangot (sound) és húzd rá ezeket is a videó sávra. Amikor kész a videó, sárgán látszik a kurzor, és hangot ád a kattintás.

Személyes adatok kitakarása

Jelszavak, kártyaszámok, esetleg linkek kitakarása úgy a legegyszerűbb, ha elhomályosítod. Így látszik is, hogy van ott valami (pl.: ide kell bepötyögni a kártyaszámot) de a konkrét adatsor nem kiolvasható.

A bal oldali menüből válaszd az Annotations-t majd a Blur & Highlights-ot, és a Blur-t, ami ugye homályosítást jelent (ikonja apró vízcsepp) húzd a videó sávon oda, amit nem akarsz mutatni. Ha a helyén van, akkor még tudsz állítani azon, hogy mikor kezdődjön és meddig tartson. Képernyőn tudod beállítani a méretét, hogy mekkora területet takarjon ki. Felvétel közben, ha ilyen szenzitív adatot adsz meg, közben ne görgesd a képernyőt, hogy könnyű legyen utólag kitakarni.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 6

Először 2008-ban csináltam ilyet, amikor megmutattam, hogyan kell PayPallel fizetni, az akkori weboldalamon. A személyes adatok bepötyögésekor fel-le görgettem a képernyőt. Vért izzadva sikerült csak elhomályosítani, mert a tartalom mindig „kicsúszott” a homályosító terület alól.

Szövegek, videó felirat berakása

Ugyanitt az Annotations-nál van az is, hogy szövegeket, cetliket, beszédbuborékokat tehetsz a képernyőre. Ugyanúgy megy ez is, mint a homályosítás (blur) fogod, odahúzod a videó sávra, ahol látni akarod. Ha már a helyén van, be tudod állítani a videó sávon, hogy mikor kezdődjön és meddig tartson a kiírás. A képernyőn pedig tudod állítani a méretét és duplakattintással az elemre be tudod pötyögni a szöveget.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 7

Fontos megjegyezni itt, hogy ha feliratozást akarsz tenni a videódra, akkor azt is ezzel az Annotations-zel csináld meg. Az automatikusan, de hang nélkül lejátszódó facebook videók esetében nagyon hasznos felirat. Ha a Camtasia beépített feliratkészítőjével csinálod (Captions) akkor sima Mp4-é rendereléskor nem fog látszódni a felirat. De ha Annotations-zel csinálod, nincs ilyen gond.

Ránagyítás egy adott területre

Gyakran van, hogy a felvétel egy részletére rá kell nagyítani, egy linkre, egy színkódra, vagy bármilyen apró részletre, ami nem látszik tökéletesen a képernyőn.

A bal oldali menüsorban menj oda, hogy „Animations” és „Zoom-n-Pan” a videó sávban a lejátszófej ott legyen, amikor el akarod kezdeni a nagyítást. A Zoom csúszkát állíts 100% fölé addig a mértékig, amíg nagyítani szeretnél. A nagyított terület elhelyezkedését úgy tudod állítani, hogy a Zoom-n-Pan kis előnézeti képernyőjén húzod és ha még kell méretezed a kijelölt, nagyítás alá eső területet.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 8

Ha már nem kell nagyítás, akkor a lejátszófejed oda állítod, ahol nagyításnak meg kell szűnnie és megnyomod a Zoom-n-Pan felületen ezt a két gombot: Actual Size majd Scale to Fit.

Logók és képek berakása

Bármilyen képet, hangot, sőt videót importálhatsz a File – Import Media paranccsal. A leggyakoribb a logó és a lower-third (a neved és a titulusod). Ezeket fájlként importálod, és a oda húzod a lejátszósávra. A logónak végig kell látszódnia, tehát annak a sávját húzd ki a videó végéig. A képernyőn méretezd át, húzd ki a jobb vagy a bal sarokba. Érdemes olyan 10%-ot visszavenni az átlátszóságból, így vízjelnek fog tűnni. Ha a logo képre kattintasz, a jobb oldalon jelenik meg a terület, ahol az átlátszóságot le tudod venni 90%-ra (opacity)

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 9

Renderelés, azaz mentés MP4-ben

Ha kész a vágás, és minden klappol, akkor nézd meg még egyszer, nehogy hiba maradjon benne. Ha így is minden oké, akkor lehet MP4-et csinálni belőle. A Camtasia több opciót is ad, akár kapásból tölti fel neked a Youtube-ra is, én jobban szeretem a gépemen látni előbb az MP4-et, és majd én eldöntöm, mit csinálok vele, hová töltöm fel.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 10
Kattints a menüsorban arra, hogy „share” és válaszd azt, hogy „local file” majd „Add, edit preset”.
Majd válaszd azt, hogy NEW.
Preset name: mp4 oké
File format: mp4
Kattints: Tovább
Controller: NE legyen bepipálva, hogy Produce With Controller
Size: Use editing dimensions (tehát akkora legyen, amekkorában felvetted)
Video settings:
Frame Rate: 10
Keyframe every 5 seconds
Video Quality: 40 %
Color mode: NTSC
Audio settings:
Encode audio: BEKAPCS
Bit rate: 112 kbps
Még egy TOVÁBB és BEFEJEZÉS

Ha ez így megvan, akkor rendereléskor előjön majd ez az újonan létrehozott beállítás. Ezt válaszd, add meg a fájnevet, és “Befejezés” Így a videó nagyjából 1,5x vagy 2x akkora lesz megában, mint amilyen hosszú percben.

Hogyan kell kevés megás, FULL HD képernyővideót csinálni? 11