fbpx

A landing page akkor hatékony, ha egyetlen konverziós célra épül fel. Legyen az bármi: vásárlás, feliratkozás, ajánlatkérés, regisztráció, a lényeg, hogy egy landing page-e csak egy cél lehet. A cselekvésre felhívás (call to action, azaz CTA) általában a gomb szövege, vagy az űrlap alatti gomb szövege.

A kattintása késztető CTA gomb ezzel a 4 tulajdonsággal bír:

#1 Felkelti a figyelmet

Mielőtt bármiről is meg akarod győzni az olvasót, még mielőtt egy betűt is elolvas, észre kell vennie az oldalon a CTA-at.  Úgy kell megcsinálni a landing oldalt, hogy a betűméretek, a design, az elemek elhelyezése, még egy gyors átgördítés esetén is a CTA-ra fókuszáltasson.

#2 Egyetlen, egyszerű, konkrét dolgot kér

A CTA-val nem szabad feleslegesen gondolkodóba ejteni az olvasót. Tehát semmi ilyesmi, hogy „több, mit webdesign” vagy „minden, ami kert”. Mitől több? Mit jelent az, hogy minden..”

Azonnal érthető konkrét dolog legyen a CTA: „Jobb weboldalt akarok”, „Kalkuláld ki a kerítésed árát” 

 #3 Egyértelműen megmutatja mi lesz a következő lépés

Most itt vagyok, ha megnyomom a gombot ide visz. Ezt kell megmutatni. Ha azt írod: „mutasd az 5 trükköt”, akkor az olvasó érti, hogy feliratkozik és ott lesz a tartalom. A fogadó oldal ebben az esetben maga a tartalom átadó oldal legyen. Azonnali ajánlat vagy megerősítést kérő oldal ilyen CTA esetében nem szerencsés.

#4 Kattintásra motivál

Nagyon egyszerűen elérhető a kattintás, ha felszólító módú igéket, és/vagy affirmatív szavakat használsz. pl: „Igen, ez nekem is kell. Oké, megrendelem. Szerezd meg a kupont! Kérd a tanulmányt.”

CTA gomb példák

Ez a 11 példa számos más tanulmányból válogatva került ebbe az összeállításba. (forrásjegyzék: ez írás alján). Az angol CTA szövegek fordításánál úgy jártam el, hogy azok magyar weboldalakon azonnal alkalmazhatól legyenenek, olykor figyelmen kívül hagyva a szó szerinti fordítás igényét.

1. CTA gomb: Kövesd a varázst! (Follow the magic)

Önmagában ez a CTA ellentmond annak, hogy „ne ejtsd gondolkodóba az olvasót”, de mint az online marketing oly gyakran, itt is a teljes képet kell nézni. A szóban forgó weboldal (lásd  a képet) önmagában is afféle „varázslatos” természeti hangulatú designnal bír. Erre a vizuális összhangra válaszol a gomb CTA. A gomb sem szokványos, kör alakú és kis nyúl ikon van benne.

Neked ez az ötlet akkor lehet jó, ha kirándulás-, utazás-, nyaralás témában értékesít a weboldalad.

cta gomb

2.  CTA gomb: Én is kártyaolvasót akarok! (Get Free Card Reader)

Ez egy teljesen egyértelmű ajánlat, semmi csavar, semmi nagy ötlet vagy izgalom. Miért működik mégis?

Mert a buyer personának szól, és a weboldal tulajdonosa tudja, hogy a vevő pont ezt akarja, pontígy, pont most. Egyszerű felépítésű landing oldal, ami a terméket használat közben mutatja, ez a fő fókuszpont.

Az űrlap egyszerű, csak 3 mező. A termék előnyét és hasznát azonnal megértetni a fotó. Ez így ez nagyon nyerő párosítás.

3.  CTA gomb: Próbáld ki a [MÁRKANÉV]!

A „próba” szó remek motiváló. Akkor is ha ingyenes, akkor is ha fizetős. Mindenki szeret egy elkötelezettség nélküli, vagy legalábbis az elkötelezettséget egy személytelen kattintással megszüntethető próbát.

Ez a próba szó ereje, próba + márkanév. Próbáld ki ezt a CTA-t, ha neked is van előfizetéses terméked.

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/basecamp-a-try.png

4.  CTA gomb: Hozd létre az önéletrajzomat! (Create My Resume)

Önéletrajzot írni a fehér laptól kezdve, mindenféle segítség, vagy sablon nélkül nagyon nehéz. Jól ismeri a buyer personáját a My Perfect Resume weboldal, ezért a landing oldalán erre a problémára fókuszál.

Miért működik ez? A neuromarketingből is ismert kontraszt elv miatt. Egy önéletrajz megírása bonyolult, a „create” szó pedig azt sugallja, hogy nagyon egyszerű. Bonyolult vs. egyszerű. Ennyire alapvető a kontraszt.

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/create-my-resume.png

5.  CTA gomb: Töltsd le a prezit! (Download the Deck)

A prezentációkat angolul úgy is nevezek, hogy “presentation deck”, azért, mert mint a kártyalapok, a prezentáció oldalai is pakliba rendeződnek. A download the deck szöveg úgy értendő, hogy “ide a paklit”, persze magyarul inkább: kérem a prezit, töltsd le a prezit.

A lényeg, hogy olyan kifejezést kell használni, amit a buyer persona használ, nem baj, ha mások, akik nem a célcsoporthoz tartoznak nem értik. Azért jó még ez a landing page, mert a gomb designja is tökéletesen passzol ehhez a képregény szerű stílushoz.

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/dowload_the_deck.png

6.  CTA gomb: Kapd meg, ami jár! (Claim your compensation)

Ez a weboldal azoknak szól, akik lekésték a gépüket és jár(na) nekik valamilyen kompenzáció a légitársaságtól.

2 dologért nagyon jó ez a landing page.

Az első az, hogy a CTA a gördítés felett tulajdonképpen háromszor is szerepel, csak mindig egy picit más formában. Mi a fő üzenet? Az, hogy neked jár valami, és ezt lehet kérni.

 • A címsor alatt: “file a claim” – nyújts be igénylést
 • A CTA: “claim your compensation” igényeld a kártérítésed (figyeld meg, hogy E/2-ban fogalmaz)
 • lentebb: “Get compensated” azaz kapd meg a kártérítést

Tehát 3-4 alkalommal mindig ugyanazt mondja, csak másképp, és ezek közül a legerősebb, legegyértelműbb felszólító mondat a CTA: claim your compensation, magyarul leginkább így hangzik jól: “kapd meg, ami jár”

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/claim_comp.png

A másik dolog, amiért ez a landing page jó, az egy lélektani mozgatórugó, tulajdonképpen a klasszikus lemaradástól való félelem (scarcity, vagy fear of missing out) átfogalmazása: “neked jár valami, neked pénz jár, a te szenvedéseid miatt téged most kárpótolni fognak, ne hagyd elveszni a pénzt, ne hagyd, hogy a “nagy gonosz” légitársaságoknál maradjon a pénzed.”

7.  CTA gomb: Gazdagodj meg lassan! (Get rich slow)

Ez a landing page a minimalista design miatt jó egyrészt, másrészt pedig azért mert szembemegy minden más pénzügyi oldallal, akik – mégha nem is ilyen kimondottan megfogalmazva – gyors meggazdagodást kínálnak.

Ennek pont az ellentétét mondja ez az oldal, itt a humor is képbe jön, a laptop előtt egyetértő, bólogató embereket képzelhetett maga elé landing page tervezője. A címsor itt erősebb, mint a CTA szövege, a gombfelirat egyszerűbb (get started).

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/get_rich_slow.png

8.  CTA gomb: Kérd a prémiumot | Hallgasd ingyen (Go Premium | Play Free)

Ez egy érdekes megoldás. Melyiket választod, ha most látod először az oldalt. Minden bizonnyal az ingyenes verziót. Bár úgy van felépítve az oldal, hogy a fizetős verziót kínáló CTA emelkedik ki a háttérből, de biztos vagyok benne, hogy mindenki előbb kipróbálja ingyen.

Azért jó a landing page, mert nincs benne nehéz döntés, az olvasónak a prémium szuper, de az ingyenes is jó. Amíg az olvasó egyik vagy másik opción gondolkozik, a Spotify-nak valószínüleg teljesen mindegy, mi lesz a döntés, mert vagy azonnal adja el a szolgáltatást vagy később.

9. CTA gomb: Küldd el a kupont | Nem érdekel

Az exit popupok ideje minden valószínűség szerint lejárt vagy le fog járni, az emberek megszokták, unják, nem hat már rég a meglepetés erejével. De mégis, ez itt egy remek példa arra, hogyan lehet izgalmasabb egy exit popup. Olyan kérdést tesz fel, amire épeszű ember – aki a megrendelésen gondolkozik – nem mond nemet. Kinek nem kell 15% kedvezmény.

Ami pedig az “igen” gombra való kattintást erősíti az az, hogy a másik gombon meg olyan szöveg van, amit épeszű ember ki nem ejt a száján: “kösz nem, én szeretek teljes áron vásárolni”. (A példában csak annyi van, hogy kösz nem érdekel, de az ilyen gomboknál a nem válasznak inkább ilyennek kell lennie).

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/send_coupon.png

10. CTA gomb: Kérd az első részt ingyen!

Ez egy fizetős podcast, és az első rész ingyenes. Ebben még semmi különös nincs, a címsor, leírás jó, de nem különösebben zseniális. A gomb szövege az, ami számít, nézd meg mennyire konkrét és speciális dolgot ad: Töltsd le ingyen az első epizód kurzus leírását.

Mert a CTA akkor jó, ha egyetlen, egyszerű, konkrét dolgot kér vagy ajánl. A CTA-val nem szabad feleslegesen gondolkodóba ejteni az olvasót. Tehát semmi ilyesmi, hogy „több, mit webdesign” vagy „minden, ami kert”.

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/nomac-cta-example-1024x687.jpg

11. CTA gomb: Hallani akarom most! (I want to hear it now)

William Chernoff, kanadai zenész landing oldala.

Miért jó ez a CTA?

megfoghatóság és vizualitás, azaz esetünkben hallhatóság: nem kertel, egyértelműen megmondja mit kapsz: a legújabb zeneszámomat. Letöltöd, a tiéd, hallgatod. Ezzel testközelbe hozza, átvitt értelemben megfogatóvá tesz az ajánlatot.

Azonnaliság: egyetlen szóval éri el: now, azaz most akarom hallani. Ezzel a szóval a CTA egyértelműen megfogalmazza, hogy mi lesz az űrlap kitöltése után a következő lépés.

E/1-ben fogalmazás, azaz ezt a gombszöveget én, az olvasó mondom.

https://netjet.hu/wp-content/uploads/2021/03/william-chernoff-1024x611.jpg

Milyen a jó Call to Action (CTA) gomb szöveg?

A digitális marketingben az elengedhetetlen része a hatékony Call to Action (CTA) gomb, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az online konverziók növelésében és az ügyfelek elmozdításában az emberek passzív figyelmétől az aktív részvételig.

A megfelelő CTA szöveg kiválasztása kritikus, mivel ez az, ami elindítja a látogatók cselekvésre ösztönzi őket. De milyen is a jó CTA gomb szöveg? Íme néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni.

 1. Egyértelmű és konkrét: A jó CTA szöveg világosan és érthetően kommunikálja, hogy mit kell tennie a látogatónak. Olyan erőteljes és konkrét kifejezéseket kell használni, mint például “Vásárolj most”, “Iratkozz fel azonnal”, “Töltsd le ingyen” stb. Kerüld a zavaros vagy félrevezető kifejezéseket, amelyek eltérítik a látogatók figyelmét.
 2. Azonnali cselekvésre ösztönző: Az ideális CTA szöveg serkentőleg hat, és azonnali cselekvésre sarkallja a látogatókat. Olyan időhatározó kifejezéseket érdemes alkalmazni, mint “most”, “azonnal” vagy “ma”, amelyek sürgősséget sugallnak. Ez segíthet meghozni a döntést a látogatók számára, hogy azonnal kattintsanak a CTA gombra.
 3. Az érték kiemelése: A CTA szövegnek ki kell emelnie az ajánlat vagy akció értékét. Kiemeld, hogy miért érdemes a látogatónak rákattintania a gombra, milyen előnyöket vagy megtakarítást érhet el. Például: “Spórolj 50% a nyári kollekcióval” vagy “Próbáld ki ingyen a legújabb alkalmazásunkat!”.
 4. Rövid és lényegre törő: A CTA szövegnek rövidnek és tömörnek kell lennie. Általában 2-5 szó hosszúságú, hogy könnyen észrevehető legyen és ne veszítse el az erejét a hosszú mondatokban. Az embereknek kevés idejük van az interneten, ezért fontos, hogy azonnal felfogható legyen a CTA gomb üzenete.
 5. Aktív és vonzó: Az aktív hangnem nagyon fontos a CTA szövegben. Az olyan igék használata, mint “töltsd le”, “vásárolj”, “iratkozz fel” stb., segítnek az embereket cselekvésre ösztönözni. Emellett használj vonzó szavakat, például “exkluzív”, “korlátozott ideig”, “ajándék” stb., hogy még vonzóbbá tedd az ajánlatot.
 6. A megfelelő szín és elhelyezés: A CTA gomb kinézete és elhelyezése is lényeges. A gombnak kontrasztos színűnek kell lennie az oldal többi részéhez képest, hogy kiemelkedjen és könnyen észrevehető legyen. Az elhelyezése pedig az oldal fontos tartalmával összhangban legyen, és nevesse ki a látogató számára, hogy merre kell kattintania.

A jó CTA gomb szöveg folyamatos tesztelést igényel. A különböző verziók kipróbálása és az eredmények elemzése segítenek megérteni, hogy melyik szöveg és elrendezés hozza a legjobb eredményeket. Ne félj kísérletezni, és mindig törekedj az optimalizálásra, hogy a CTA gombod minél hatékonyabban segítse a konverziókat és a sikeres online marketing kampányokat.

CTA gomb szöveg példák

 1. “Vásárolj most és élvezd azonnali kedvezményt!”
 2. “Iratkozz fel hírlevelünkre és kapj ingyenes útmutatót!”
 3. “Próbáld ki 30 napig ingyen!”
 4. “Foglalj asztalt most és élvezd az exkluzív menüt!”
 5. “Töltsd le most a díjnyertes alkalmazásunkat!”
 6. “Fedezd fel a titkos ajánlatunkat – csak korlátozott ideig érvényes!”
 7. “Rendeld meg most, hogy ne maradj le a különleges kiárusításról!”
 8. “Kattints ide és nyerj értékes nyereményeket!”
 9. “Regisztrálj most és vegyél részt ingyenes workshopunkon!”
 10. “Csatlakozz közösségünkhöz és élvezd az exkluzív előnyöket!”

Fontos, hogy a CTA gomb szövege az adott ajánlat vagy cselekvéshez igazodjon, és vonzó legyen a célcsoport számára. Ezen példák segíthetnek inspirálni, de mindig fontos az alkalmazkodás a célcsoport, az ajánlat és az adott weboldal vagy kampány jellemzőihez. Teszteléssel derítsd ki, hogy melyik CTA szöveg hozza a legjobb eredményeket az adott esetben.

Forrásjegyzék

AI EXPRESS 2.0: júni 17-19.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Siess, fogytán az idő!

Ne használd a ChatGPT-t,

amíg nem láttad az új AI Express 2.0 kurzust! A marketinged szuper erőre kap.

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: