Azt hiszed, hogy elég annyi, hogy „kis-, és középvállalkozók” vagy „2 gyermekes apukák”
A kampányban a buyer persona fogalmát ki kell egészíteni az időtényezővel: azt kell megtudni, hogy mikor mit csinál a vevőd. Miért fontos ez?
Tegyük fel, hogy a kampányban az értékesítést 4 naposra tervezed. 4 napig lehet kapni a termékedet, órára, percre, másodpercre pontosan. Sem a start előtt, sem a zárás után nem lehet megvenni. Ezért konkrétan modellezned kell, hogy ők, a leendő vevők mit csinálnak majd a négy nap alatt.
Hogyan kell ezt megtudni?
Például: csinálj egy szavazást a blogodban, vagy a facebook page-eden, tedd fel ezt a kérdést: „milyen gyakran olvasod az emailed?”
Válasz lehetőségek:
„Napi egyszer megnézem”
„Heti egyszer”
Állandóan azt nézem, írt-e valaki”
Ez arra jó, hogy tudd, mire számíthatsz, ha e-mailben értékesítesz. A válaszopciók közül szándékosan ne fedd le a teljes palettát, így teret adsz a hozzászólásoknak, pl.: „Egyik sem mert én….”
Ha egy ilyen kommentet sokan lájkolnak, feltétezheted, hogy a célpiacodat jellemzi a válasz. Ez így még jobb, mert még pontosabban megismered az embereket.
Vagy hasonló lehet ez a blogbejegyzés „Tudom, hogyan telik egy napod”
Leírsz pár felvetést, amit a célpiacról gondolsz, és ha beigazolódik ezt írják majd: „ hú honnan tudod, itt ülsz mellettem” ha nem akkor azt írják, hogy rosszul gondolod, mert így és így telik egy napom”
Mire jó ez? Pontos, első kézből származó infókat tudsz meg a célcsoportról, ami az értékesítés szempontjából kulcsfontosságú. Olyasmi ez, mint egy felmérés, de mivel sztoriba ágyazod, az olvasóid szívesen, és minden fenntartás nélkül belemennek a játékba.
Ha ehhez hasonló, sztoriba rejtett felmérést csinálsz a listádon, Te is nagyon pontosan meg tudod ismerni a célpiacodat.