Hogyan pofoz helyre bármilyen sales oldalt a buyer persona módszer?

Szerző: | marketing szövegírás, Online marketing

A sales oldal írásban, hírlevél írásban, feliratkoztató oldal írásban, cikkírásban valahogy az a legnehezebb, hogy nem tudod pontosan ki olvassa. Van egy elképzelésed a célcsoportról: korcsoport, lakóhely, foglalkozás, ilyesmik: megpróbálsz nekik alkotni valamit, remélve, hogy jól reagálnak rá. És máris két lábbal állsz benne az online marketing óriási, vajasra kidülledt, baromba puffadt, hangár méretű medvecsapdájában azzal, hogy az elképzeléseidre és reményre építesz.

A buyer persona módszer nélkül csak sejtheted, hogy jó lesz a marketing szöveged, a buyer persona módszerrel meg biztosan tudod, hogy jó.

Mi is ez a buyerpersonázás?

Vannak vásárlóid. A legtöbben jó fejek, sokan szeretnek, vannak, akik néha bizalmatlanok, olykor átlagosak, sokan kedvesek, néhányan akadékoskodók: mindenfélék. Emberek.

A buyer persona, azaz magyarul a vásárlói személyiség megalkotásához a legjobb fej vevőid, az ideális vevőid tulajdonságait kell sorolnod. Ebből áll össze Az Ideális Vevő.

Neki írod a szöveget, neki csinálod a designt. A kiszámított, precíz marketing lényege az, hogy minden megnyilvánulásod az első címsortól az utolsó hírlevél aláírásig neki szól. Ezért fog 50% felett konvertálni a feliratkoztató oldalad, ezért csinál a sales oldalad minden negyedik emberből vevőt.

Ebben van egy kis játék is, mert el kell nevezned a buyer personát (p.: Kiss Zoltán, Hoszpodár Imréné Szabó Irén etc.) és el kell játszanod, hogy neki beszélsz, neki írsz, tőle kérdezel.

Ha először csinálod, akkor fura, amikor elkezdesz többet eladni miatta, akkor is fura marad, de másképp már el sem fogod tudni képzelni a szövegírást.

„Megírtam a címsort, nem tudom, milyen lett…”
A buyer persona módszer eloszlatja kétségeidet

Amikor megírsz egy címsort, hírlevelet, bármit, akkor jönnek az első kételyek: „jaj, vajon ez így oké?” A magyar vállalkozók népbetegsége a bizonytalanság, szüntelen vágy az építő kritikára: ilyenkor körbekérdezik a csoport tagokat, fórumozókat, hogy ki mit gondol, kinek mi a véleménye. Óriási tévedés. Senkinek nem kell adni a véleményére, mert senki nem ismeri a buyer personádat, csak te.

Ha összeállítottad a buyer personádat, akkor ilyen egyszerű dolgod van, hogy megtudd, hogy amit írtál az jó, vagy rossz. Ezt a 4 kérdést tedd fel magadnak. A 4 igenes lesz az, amit kitehetsz a sales oldaladra, egyébként újra kell írni:

 1. Ezeket a szavakat használja? Ha igen, akkor jó, amit írtál, ha nem, akkor nem.
 2. Megnevezted benne az ő legnagyobb problémáját? Ha igen, akkor figyelni fog, ha nem, akkor nem is érdekli a szöveg.
 3. Megmutattad azt a megoldást, amire ő vágyik? Ha igen, akkor megveszi, ha nem, akkor azt sem érti, mit akarsz neki eladni.
 4. Tudtál értelmes választ adni az ő kifogásaira? Ha igen, akkor kattint a kosárba gombra. Ha nem, akkor jót mosolyog a sablonokból összerakott kifogáskezelés blokkodon.

Ez az oka, hogy a dolog működik

Amikor először hallottam a buyer persona módszerről (vevőprofilozásnak is mondják) elég fura dolognak tűnt, akkoriban még csak célcsoportokban gondolkoztam, 2007-ben. De ha ma vevőt, érdeklődőt, feliratkozót akarsz szerezni a weboldaladdal akkor nem lehet kikerülni a vevőprofilozást.

Az utóbbi évek online marketing trendje, hogy újra, és végre megint az érték átadásról van szó

 • Kulcsszó zsúfoló (nyelvtörő!) párszáz szavas cikkek helyett 1500-2000 szavas, vagy még hosszabb, azonnali hasznot, értet adó cikkek vannak. (Nézd meg a komoly hazai marketingesek oldalait, micsoda tartalmakat adnak!)
 • Régen (2007-2010) bármilyen ingyenes PDF elég volt, hogy feliratkozókat szerezz, ma egy csali (lead magnet) olyan komolyan van megcsinálva, olyan értéket ad – nálam legalábbis így van – mintha az egy termék lenne
 • Régebben mentek ezek a szájbarágós, kilométer hosszú sales oldalak, átírt sablon szövegekkel, sötét bordó címsorral és sárga szövegkiemelésekkel, öltönyös kézfogásos sablon fotókkal.. akkor ez volt a menő, de ezen csak nevet már a mai vevő.
 • Ma olyan sales oldalt kell írni, ami értéket ad az olvasónak, már csak azzal is, hogy elolvassa. Értéket ad, mert többet tud meg a témáról, mert felnyitja a szemét, mert eddig nem látott összefüggésekre mutat rá, mert vannak rajta videók, érdekes szövegek. Én legalábbis ilyeneket írok, ezt tanítom a Futurizmo oktatóanyagban.

Ha elkötelezted magad, hogy értéked adj, akkor nem lehet más a következő lépés:
Ki az, akinek ezt adom, és mi neki az ÉRTÉK.

(ismerni kell a vevőt ahhoz, hogy precízen meg tudd határozni, hogy ő mit értékel)

De mi van, ha mellényúlsz? Tévedni szabad?

Igen, tévedni szabad, és minden valószínűség szerint fogsz hibázni is, de még úgyis működni fog.
Minél hamarabb kezdesz bele, annál biztosabban tarolsz vele.

Az emberek nincsenek hozzászokva, hogy egy olyan reklámszöveget olvassanak, ami úgy beszél hozzájuk, mintha ismerné őket.

A nagy cégek reklámjai ilyen lózungokkal vannak tele, hogy „innováció az ön otthonában”, vagy „csobbanjon nagyot a szabadság élményébe” a kkv. sales oldalakon pedig jórészt az átírt amerikai szövegsablonok vannak, ha egyáltalán használják az online marketing eszközöket és nem a nagy cégek steril szlogenjeit másolgatják (pl.: „több, mint minőség”, „az Ön szolgálatában immár 2001 óta” stb.)

És akkor jössz te, és lefestesz egy képet, egy élethelyzetet, amiről biztosan tudod, hogy a buyer personádról szól. Mintha odahuppannál mellé a kanapéra. Megmutatod neki úgy a megoldandó probléma súlyát, mintha minden napját ismernéd, és ott lennél mellette. Nézd meg a példát:

A sales oldaladon van (kéne, hogy legyen) egy „magadra ismersz” rész, a buyer persona módszer ezen keresztül mutatható meg a legjobban. Elsőnek egy saját példát hozok:

Mire lehet számítani egy online marketing szakértő sales oldalán, valami ilyesmire:


„Hatékonyabb kampányokra vágysz? Rendeld meg az X dolgot, és az egekig visszük a konverziódat”


Ezzel szemben nálam ez van:
Címsor:


Az e-mail marketing lényege fájdalmasan egyszerű.
Mégis 2 oka van, amiért eddig még nem tudtad tökéletesen megcsinálni.
Ezek közül azonban csak az egyik vonatkozik rád.

Az egyik ok:
Az a baj, hogy már túl sokat tudsz az online marketingről.
Emlékszel milyen egyszerű volt, amikor először hallottad, hogy “feliratkozás után időzíts be hírleveleket”. Olyan könnyed kis mulatságnak tetszett ez az egész: Az érdeklődő feliratkozik, megismer, megszeret, vásárol…
Lángolt szívedben a tettvágy, de elkövettél egy nagy hibát: Elkezdted gyűjtögetni az “értékes tudásanyagot”. Még egy tréning, még egy konferencia, még egy telekörmölt kis füzet. A második lapon ki van emelve: “ideális küldési időpontok” onnan egy nyíl mutat erre, ami hullámossal aláhúztál: “A/B tesztelni a tárgysorokat.” Ez mind fantasztikus, de kész van a sales funneled?
A másik ok:
Az a baj, hogy sokkal több ötleted van annál, mint amit házon belül meg tudsz valósítani.
A legjobb helyekről tanulod az online marketinget. Hetente van legalább egy olyan ötleted, ami már ki van dolgozva, csak egy weboldal vagy egy hírlevél sorozat kéne hozzá. Pörög az agyad, de a megvalósítás mintha lassított felvételben menne. Nem az információszerzéssel van a baj, pláne nem az írói tehetségeddel, hanem az idővel. Azzal, hogy neked nincs több belőle. Selejtezéskor néha kezedbe kerül egy kitépett füzetlap, pár hónapja írtad tele az ötleteiddel. A lelkiismeretedet megnyugtatja, hogy tiszteletteljes mozdulatokkal a mágnes táblára teszed, kicsit ki is simítva a meggyűrt lapot… De ki fogja megírni?


Melyik a meggyőzőbb, ez a két bekezdés, vagy a fenti általános marketinges címsor?

Jogos kérdés: Mi van, ha ezek a konkrét helyzetek nem stimmelnek teljesen?
Ez történik ekkor: Ha egyvalami stimmel, a többi az olvasó magához igazítja. De annál ugye sokkal jobban ismered a vevőidet, hogy egynél azért több dolog stimmeljen?

Két dolog járhat ilyenkor az olvasó fejében:

 1. Ez én vagyok
 2. Ez én is lehetnék

Mindkettő elég ahhoz, hogy beindítsa az alapvető pszichológiai triggert: A hasonlóság elve kimondja, hogy ha hasonlítasz hozzám, szimpatikus vagy, ha szimpatikus vagy, megbízom benned. Nézz ennek után Robert Cialdini, Persuasion című könyvében, magyarul megjelent Hatás címmel. Tudom, hogy olvastad, de ezt a részt még egyszer nézd meg.

Újabb bizonyíték a buyer persona működésére

A facebookon, a vásárlóimnak szóló zárt csoportban, ezt a két üzenet kaptam, a témához a kapcsolódó oktatóanyag kampányában. Újabb bizonyíték a buyer persona módszer működésére.

facebook

Tudod mi az érdekes ebben?

Andreát nem ismerem, értsd: még nem bízott meg kivitelezéssel, még nem találkoztunk konzultáció során, annyit tudok mindössze róla, hogy vagy egy online marketig oktatóanyagot vett tőlem, vagy egy wordpress oktatóanyagot
Krisztinát ismerem, értsd: megbízott sales funnel és csali írással, ehhez ki kellett töltenie egy elég vaskos kérdőívet (briefet) amiben mindenfélét kérdezek a vevőiről, a termékéről, a személyéről (ha a személyes márka releváns)

És nézd meg, mindketten nagyon hasonló reakciót adtak a Buyer Persona Megtalálás oktatóanyagom promójára (ezek a reakciók igazán jól esnek, és nagyon köszönöm nekik, hogy olvasnak, kattintnak, vásárolnak a weboldalamon – ezt ennél a pontnál hozzá kell tennem)

Ugyanezt magyarázom, csak egy kicsit más szempontból ebben a videóban:


Előtte-utána példatár

Sales oldalak, címsorok, feliratkoztató oldalak, hírlevelek buyer persona módszerrel és nélküle.

 

Címsor előtte:

Régi kedvenc szerencsétlenkedésem az első címsorom, 2005 őszén írtam, az akkori weboldalam weboldal tervezést adott el.  Most ne nevess:


„Ha Ön ezt az oldalt böngészi bizonyára weboldalt, vagy honlapot szeretne, netán a meglévő weboldalát készül átterveztetni”


Hogy lett ez ilyen béna?

 • Az első gondolatom az volt, hogy kiírom, hogy „kéne egy weboldal?” (ezt kellett volna csinálni)
 • De nem ismertem a vevőt, csak a célcsoportot, ezért meg akartam felelni mindenkinek, és azt mondtam, hogy ez nem jó, legyen inkább így, mert udvariasabb az, hogy „weboldalt szeretne”
 • De ez sem jó, mert mi van, ha inkább úgy ismeri a dolgot, hogy „honlap” (akkoriban sokan mondták így)
 • De ez megint nem jó, mert ha már van neki, akkor csak át akarja terveztetni (2005-ben még volt ilyen)

És lett belőle az a politikailag, jogilag korrekt semmilyen címsor, egy mindenkinek megfelelni akaró mondat, ami összesen 3 vevőt hozott. Ez van, ha nincs buyer personád.

Címsor buyer persona után

Milyen a mostani, a kivitelezést eladó címsorom a vevőprofilozós módszerrel? Így hangzik:


Szeretnéd, ha írnék neked egy olyan sales oldalt, mint amilyeneket a netjet.hu-n és a referenciák között látsz itt az oldal alján?
CTA #1 Igen!
CTA #2 Ne viccelj, még szép!


Ez annyi megrendelést hoz, hogy nem tudok már többet vállalni. Csak az idei Elit Alakulat tagoknak, nagyon régi ügyfeleknek, és közvetlen családtagjaimnak (ők is sorban állnak) tudok munkát vállalni, és ez idénre már fullon is van.

Mi itt a buyer persona meghatározása? Csak a fő pontokat nézzük.
(Látni fogod, hogy ez nem az a szokványos profilozás, hogy Kíváncsi Karcsi, 35 éves, budapesti lakos, 2 gyereke van, 5 fős céget vezet, 3-as BMW-vel jár, nem: ez annál sokkal precízebb)

 1. Felismeri a személyes márkámat (lásd: personal branding, és brand awerness)
 2. Fel van iratkozva hozzám
 3. Vett már oktatóanyagot tőlem
 4. Volt már konzultáción, és mindezek miatt egy lépés van hátra:
  Bízzon meg kivitelezéssel (szövegírás, design)

Akik nem buyer personák, értsd: akikre a fenti profil nem illik, azok biztosan valami nagyképű, manipulatív marketing szövegnek tartják a címsort, és eszük ágában sincs pont velem készíttetni a weboldalukat. És ez így van rendjén, mert ha egy nem-buyer-persona valahogy eljutna a megrendelésig, az nekem több kárt okoz, mint hasznot. (Telefonszámot kér, vagy ingyen konzultációt, vagy beleszólna mit tervezek)

Sales oldal – előtte utána #1

Előtte

Nem olyan rossz az előtte állapot sem, de ezen a  korábbi sales oldalamon csak a célcsoport meghatározásig mentem el, a buyer personára való hangolást kihagytam, nézd csak, ez a címsor

Egy régi sales oldalam buyer persona nélkül

Egy régi sales oldalam buyer persona nélkül

Ez a címsor felkelti az érdeklődést a marketing tesztekre, kimutatásokra, érdekes összefüggésekre érzékeny célcsoportban. Ennél tovább nem megy. Az eredmény: nem rossz, reális rendelési mennyiség.

Sales oldal buyer persona után

Ugyanannak az oktatóanyagnak a sales oldaláról beszélünk. (Az előtte állapot az első kiadásé, a utána állapot az újé, de a termék lényegében és ígéretében ugyanaz)


„Két weboldal közül mindig a jobb kinézetű nyer.”
Nem csak azért, amire most gondolsz. Van egy meglepőbb magyarázat is


Sales oldal buyer persona után

 

Mi itt a buyer persona profil lényege?
Több is van, de most csak erről beszélek: a szóhasználat.

A vevőim nem azt mondják, hogy a jobb, szebb, hatékonyabb weboldal, hanem: a nyertes weboldal. Konzultáción hallom sokszor „milyen designt csináljunk, hogy én nyerjem el a vevőt”

Eredmény: Kampány nyitáskor 2 percenként érkező megrendelések, és utána sales funnelben 46,8% megnyitási, 22,2% átkattintás arány:

Megnyitási és átkattintási arány

Megnyitási és átkattintási arány

Ezért használok ilyen szavakat.

Sales oldal – előtte utána #2

Buyer personázás előtt

Ez a cég szövegírással és designnal bízott meg. Az előtte állapotban ilyen volt a sales oldalunk, nem hiszem, hogy ezt valódi sales oldalnak szánták, inkább csak egy szöveges tájékoztatónak, el is takarom a linket, a célom nem az, hogy bármilyen szempontból is negatív kritikát fogalmazzak meg, azt szeretném, hogy lásd, milyen egy sales oldal a buyer persona módszer nélkül (lehet a tiéd is ilyen? Nem tudom.)

Buyer personázás előtt

Buyer persona után

A konzultációs kérdőív nagyon precízen ki volt töltve a buyer personát illetően. Nem csak a szokásos adatok voltak meg, hanem lélektani mutatók is. Ebből született ez a sales oldal, ami egy az egyben az ideális vevőnek szól:

http://www.sales-amberway.hu/

http://www.sales-amberway.hu/

Ide tartozik, hogy az új sales oldal a Divi sablonnal készült, a Vizuális Bizalomépítés oktatóanyagban tanítom az Elegant Themes féle Divi használatát.

Sales oldal példa #3

Az ügyfelem egy Sankt Pöltenben lévő fittness stúdiót vezet. Azzal kerestek meg, hogy van egy speciális csomagjuk, ami kifejezetten egy adott korosztálynak (50 körüli) szól, az ő fittness, sport, mozgás, egészséges táplálkozás igényüknek felel meg, és erre kellett sales oldalt írni.

A sales oldalt egy teljesen új wordpress-ben fejlesztettem, mert a meglévő weboldal nem volt alkalmas ilyen buyer personás, reszponzív, divi-s weboldalhoz.

A sales oldal így néz ki a buyer persona megtalálás után írt szöveggel. A címsor a teljes vevőprofilból csak egyetlen pontra épül: Julia Roberts, Harrison Ford filmjei ismertek a buyer persona számára, korban is hasonlóak, mint a buyer persona.

http://www.hifitness.at/pt/

http://www.hifitness.at/pt/

Ez németül van, magyarul ezt jelenti:
„Harrison Ford elmúlt 70, de 50-nek néz ki. Julia Roberts 50 körül van, 35-nek néz ki. Miért?
Mert személyi edzőjük van. 50 felett személyi edzőre van szükséged, hogy ledobd azt a kis túlsúlyt és olyan fitt legyél, mint a harmincas éveidben. Itt St. Pöltenben ugyanazt a személyes odafigyelést kapod meg, ahogyan a sztárokkal bánnak az ő személyi edzőik.
Itt, St Pöltenben?”

Eredmény: Az előtte állapot eredményéről nem tudok, de az utána állapotéról igen, a weboldal többszörösen kitermelte az én megbízási díjamat (157 900 HUF), ezt pár napja írta meg nekem Kálmán István, az oldal tulajdonosa.

Feliratkoztató oldal: Előtte 5-10%, utána 53,2% konverzióval

Egy újabb saját példa, az előtte állapotra nem vagyok büszke, de akkor jó ötletnek tűnt. 5-10% körül konvertált.

De itt tartozom egy vallomással, 2009 és 2014 között egyáltalán nem foglalkoztam azzal, hogy feliratkozókat gyűjtsek: 2006-ban kezdtem az online marketinget, és akkor gyerekjáték volt sokezres listát építeni, egy 2009-es kampányom (210.hu) annyi feliratkozót hozott, hogy 5 évig nem kellett újakat szereznem.

Előtte: személytelen design, a haszonra próbál fókuszálni, általános szavakat használ.
Eredménye: 5-10% közötti konverzió

Régi feliratkoztató oldal

Régi feliratkoztató oldal

Utána, buyer persona módszerrel: Személyes design, azokat a szavakat, kifejezéseket használni, ahogyan a vásárlóim beszélnek erről a témáról („eladni és listát építeni”, „rövid, pörgős képernyő videó”, „normális wordpress weboldal”)

Új feliratkoztató oldal

Új feliratkoztató oldal

Eredmény 50% feletti konverzió.

Hírlevél buyer persona előtt, után

A buyer persona arra is jó, hogy segítsen eloszlatni a kételyeidet, és megtalálni a valódi hangodat. Például egy csali tartalmát illetően vagy épp a hírlevél sorozatodban. A wellvital.hu oldal tulajdonosa azzal bízott meg, hogy írjak lead magnetet (csalit) és hírlevél sorozatot (sales funnelt).

Olyan természetes táplálékokat forgalmaz, amelyek egészségesek, segítenek mindenféle egészségtelen életmóddal kapcsolatos problémák leküzdésében. Sok, jellemzően MLM-ben forgalmazott terméknek hasonló az ígérete, és sok forgalmazó, hálózatépítő gondban van azzal, hogy „nem vagyok orvos, nem vagyok dietetikus, hivatalosan nem mondhatom ezt vagy azt a termékről”

A kitöltött konzultációs kérdőívből kiderült, hogy a buyer personának ez egyáltalán nem elvárása. A vevő nem orvost, nem természetgyógyászt akar látni, hanem egy hiteles személyiséget, aki akár ő is lehetne, akivel azonosulni tud, és aki első kézből tudja elmondani, hogy terméket fogyasztva mire lehet számítani.

Ezért a kommunikációból száműztük azokat a jogilag korrekt, óvatos, de éppen ezért semmitmondó frázisokat, mint pl.: antioxidáns, tradíció, elősegítheti, roboráló, vérképző, immunerősítő stb. És az új kommunikáció a weboldal mögött álló ember közvetlenségére és hitelességére fókuszál. Ez a példa a bemutatkozó szövegrészre:


„Szia, Jung Krisztina vagyok a wellvital.hu weboldal tulajdonosa, se orvos, se természetgyógyász nem vagyok, csak egy kisfiát egyedül nevelő anyuka, aki pici babával a hátán füvet nyír, havat lapátol, vagy kenyeret dagaszt, és ha a gyerek alszik, akkor céget vezet. Ha kíváncsi vagy mit vehetsz át a tapasztalataimból, maradj velem, és elmondom ezen néhány rövid videón. ”

+ 1 extra előny, amit a buyer persona felkutatásának köszönhetsz:

Ha a szövegeid ilyen szinten vevő specifikusak, akkor lehetetlen másolni őket. Vagy ha mégis lemásolják, akkor a másolónál nem fog működni, és a legjobb, hogy halvány lila gőze nem lesz, hogy miért.

Ha van egy jól konvertáló feliratkoztató oldalad, ami pontosan azokat a szavakat használja, ahogy a te buyer personád beszél, akkor az marketing értelemben másolás védett lesz:

Tegyük fel, látja a landing page-ed az ötlettelen konkurensed, és elkezdi másolni. Ismerős?

Azért mégse szóról szóra, hogy jogilag védhető legyen: ezt azt átír, ezt azt kicserél a designból.

Mi fog történni? Nála nem lesz sikeres az oldal, mert nála más a buyer persona, az ő vevőit nem ugyanazok a hívószavak vonzzák mint a tieidet. Vagy ha ugyanaz a buyer persona: Ha a másolód a hívószakavakat kiszedi, átírja oda a hatás.

A designt is a buyer personának csináljuk, az ő általa kedvelt színeket, hangulatokat használjuk, igaz? Ha ez lekoppintják, kicsit faragnak rajta, oda minden ereje, és nem fog működni. A buyer persona megtalálás módszer erre is jó.

Erdélyi Norbert

Erdélyi Norbert

online marketing szakértő

A netjet.hu cikkeinek és oktatóanyagainak szerzője Erdélyi Norbert. Szakterülete az üzleti weboldak megvalósítása és értékesítési kampányok kivitelezése. 2006-óta foglalkozik online marketinggel. Az írásai célja, hogy az online marketinget és a technikai megvalósítását érthetővé tegye számodra. Bővebben a szerzőről és a netjet.hu-ról.

 

netjet.hu facebook profiljaLájkolj a facebookon:
facebook.com/netjethu

10 dolog, amit rosszul tanítanak a marketing szövegírásról

 

 

Ezért hasít a guruk sales oldala, és ezért haldoklik a tiéd. Videón mutatom azt is, hogyan kell jól csinálni. Ingyenes videósorozat. Most indul: