fbpx

Ha azt szeretnéd, hogy üzleted sikeres legyen, a megfelelő üzleti modell kialakítása az első lépés. A Business Model Canvas egy hatékony eszköz, amely lehetővé teszi a vállalkozók számára, hogy átfogó képet kapjanak az üzleti modelljükről. A cikkünkben bemutatjuk, hogyan lehet lépésről-lépésre elkészíteni a saját Business Model Canvas-t, beleértve az összes blokkot. Ha követed az útmutatónkat, akkor biztosan előrébb jutsz az üzletedben, és egy erősebb üzleti modellt hozol létre.

Mi az a Business Model Canvas?

A Business Model Canvas egy nagyszerű eszköz, amely segít abban, hogy átláthatóbbá és érthetőbbé váljon az üzleted, amit kitaláltál.

Kilenc kulcsfontosságú területre osztja az üzleti modellt. Ezek a területek a vásárlói szegmens, az ajánlat, a csatornák, az ügyfélkapcsolatok, a bevételek, a kulcs erőforrások, a kulcsfontosságú tevékenységek, a partnerek és a költségek.

A Business Model Canvas segítségével jobban megértheted, hogy kik az ügyfeleid, mit kínálsz nekik, hogyan jutsz el hozzájuk, hogyan tartod velük a kapcsolatot, milyen bevételeid vannak, milyen erőforrásokra van szükséged, milyen tevékenységeket végzel, kik a partnereid és milyen költségeid vannak.

Az üzleti modell canvas segít átfogó képet kapni az üzleti tevékenységről, és lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat hatékonyan használd fel a profit maximalizálása érdekében.

Az eszköznek az a nagyszerű előnye, hogy könnyen alkalmazható bármely vállalkozásban, akár egy kis boltban, akár egy nagyvállalatban. Azonban fontos megjegyezni, hogy a BMC csak egy eszköz, és nem egy teljes üzleti terv helyettesítője.

Business canvas model

Hogyan kezdjünk neki a Business Model Canvas készítésének?

Ha eldöntötted, hogy elkészíted az üzleti modell canvas-t az üzleted számára, akkor néhány lépést kell követned, hogy hatékonyan és hatásosan elvégezd a feladatot.

1. Gyűjtsd össze a szükséges információkat

Először is, gyűjtsd össze a szükséges információkat az üzletedről, beleértve az üzleti céljaidat, a vevőidet, az értékedet, a bevételeidet és költségeidet. Ezenkívül érdemes megvizsgálni a piacodat, a versenytársaidat és a lehetőségeidet is.

2. Rajzold fel az alapvető struktúrát

A következő lépés az üzleti modell canvas alapvető struktúrájának megrajzolása. Használj papírt és ceruzát vagy pedig online eszközt, mint például a Canva vagy a Business Model Fiddle.

3. Töltsd ki a blokkokat

Töltsd ki a blokkokat az előző lépésben összegyűjtött információkkal. Légy konkrét és részletes, és használj egyértelmű nyelvezetet.

A Business Canvas Model egy nagy táblázat, amelyet kilenc blokkra osztunk fel:

Vásárlói szegmensek

Az első blokk a “Customer Segments”, azaz a Vásárlói szegmensek, amelyek meghatározzák, kik a célpiacod, milyen igényeik vannak, és milyen problémákat tudsz megoldani nekik.

Ez a blokk arra összpontosít, hogy megismerd azokat a vásárlói csoportokat, akiknek a termékedet vagy szolgáltatásodat szánod. A sikeres üzleti modell kialakítása alapvetően azon múlik, hogy pontosan meghatározd, kik a vásárlóid, és hogyan tudod elérni és meggyőzni őket.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudd kialakítani ezt a blokkot, fontos, hogy alaposan átgondold a vásárlóidat, és megértsd, milyen szükségleteik vannak, milyen problémáikat szeretnéd megoldani, és milyen elvárásaik vannak a termékekkel vagy szolgáltatásokkal szemben.

Ehhez segítségedre lehet a piackutatás, ahol felmérheted a vásárlói igényeket és preferenciákat, illetve a vásárlói visszajelzéseket is figyelembe veheted.

Üzleti modell vászon vásárlói szegmensek

Tehát a vásárlói szegmensek blokkban meg kell határoznod, hogy:

 • kik a vásárlód,
 • milyen szükségleteik vannak,
 • milyen problémáikat szeretnéd megoldani,
 • milyen elvárásaik vannak a termékekkel vagy szolgáltatásokkal szemben.

Ezen információk alapján csoportokba rendezheted a vásárlóidat, és definiálhatod az egyes szegmensek jellemzőit.

Az egyes vásárlói szegmenseknek eltérő lehet a viselkedése, preferenciái és szükségletei, ezért fontos, hogy az üzleti modellünknek megfelelően megfelelően szegmentáljuk és célzottan szólítsuk meg őket. Ez lehetővé teszi számodra, hogy hatékonyabban kommunikálj velük.

A vásárlói szegmensek blokk meghatározása az üzleti modell alapját jelenti, és segít abban, hogy hatékonyabban és célzottabban kommunikálj a vásárlóiddal.

Ajánlat

A második blokk a “Value Proposition”, vagyis az Ajánlat, amely megmutatja, hogy milyen konkrét értéket kínálsz a vásárlóidnak, és miért éppen te vagy a legjobb megoldás az ő problémáikra.

Az ajánlat röviden arról szól, hogy milyen problémára nyújt megoldást a termék vagy szolgáltatás, és milyen előnyöket biztosít a vásárlóknak. Az ajánlat részletesen bemutatja, hogy milyen jellemzőkkel rendelkezik az általad kínált termék vagy szolgáltatás, és miért éri meg azt megvásárolni.

Két fő része van: az első az ügyfélszegmensre fókuszál, és bemutatja, hogy milyen problémákat oldunk meg nekik, milyen igényeikre felelünk meg. A második része pedig arra fókuszál, hogy mi tesz téged  másoktól jobbá, mit kínálsz, ami másoknál nem elérhető.

Az ajánlat meghatározása során fontos figyelembe venni a vásárlói szegmenseket, mert a vásárlói szegmensekre kell épülnie, és az általuk várt értékekre kell fókuszálnia. Az ajánlat megalkotásához előzetes piackutatásra van szükség, és arra, hogy pontosan ismerd a vásárlói igényeket.

Az ajánlatnak kell a terméked középpontjában állnia, és azokat az előnyöket kell bemutatnia, amelyeket az ügyfelek számára nyújt. Az ajánlatnak képesnek kell lennie arra, hogy meggyőzze a vásárlókat arról, hogy terméked a legjobb választás.

Az ajánlat blokkja tehát nagyon fontos eleme a Business Model Canvasnek, hiszen az ügyfelek megszerzése és megtartása szempontjából kulcsfontosságú. Az ajánlatnak körültekintő megalkotása segíthet abban, hogy sikeres legyen az üzleti modelled, és növekedni tudj a piacon.

Csatorna

A “Channels” blokk a harmadik, amely leírja, hogyan juttatod el az ajánlatodat a vásárlóidhoz. Ez lehet weboldal, online hirdetés, közösségi média vagy akár fizikai bolt is.

Gondold át, hogy milyen csatornákon éred el a célközönségedet, és milyen előnyöket jelent számodra az egyes csatornák használata. Például, ha online értékesítesz, akkor lehetőséged van a weboldaladon keresztül értékesíteni, ami költséghatékony megoldás, és mindig elérhető a terméked a vásárlóidnak.

Ha pedig fizikai boltod van, akkor az üzlethelyiségben történő személyes értékesítés lesz kulcsfontosságú.

Business canvas model csatorna

Az online csatornák közé tartozik még a facebook, youtube csatorna, hírlevelek, a hirdetések. Ezek a csatornák hatékonyan felhasználhatók az ajánlatod terjesztésére és a vásárlók elérésére.

A fizikai csatornák közé tartozik az kiszállítás, a saját boltod vagy a partnerboltok. Ezek a csatornák lehetővé teszik az ajánlatod személyesebb kommunikációját a vásárlókkal és segítenek abban, hogy jobban megértsd a vásárlóid igényeit.

Az optimális csatornakombináció kiválasztása segít abban, hogy hatékonyabban érj el több vásárlót és növeljed az értékesítést.

Ügyfélkapcsolatok

A “Customer Relationships” blokk a negyedik, amely leírja, hogy hogyan építed ki és tartod fenn a kapcsolatot a vásárlóiddal. Lehet, hogy online kommunikációt használsz, vagy személyes találkozókat szervezel.

Ide tartozik például az ügyfelekkel való kommunikáció módja, az ügyfél értékesítési csatornák hatékonysága, a visszajelzések figyelembe vétele és az ügyfél elégedettségének megtartása.

Az ügyfélkapcsolatok fontosságának megértése segít abban, hogyan alakítsd ki a vállalkozásod üzleti modelljét a legjobban az ügyfeleid igényei és elvárásai szerint. Például hogyan reagálsz az ügyfélpanaszokra vagy hogyan tudsz személyre szabott ügyfélszolgálatot nyújtani.

Az Ügyfélkapcsolatok blokk egyik célja, hogy olyan kapcsolatot építs ki az ügyfeleiddel, amely hosszú távon erős és fenntartható:

 • ügyfél-elégedettség figyelembevétele
 • visszajelzésre való nyitottság
 • ügyfelek igényeinek megértése
 • kapcsolatok folyamatos fejlesztése

Bevételek

Az “Revenue Streams”, azaz a Bevételek blokk az ötödik, amely leírja, hogy milyen módon tervezel pénzt keresni az üzleteddel.

Az egyik legfontosabb része a Business Model Canvasnek, hiszen ha sikeres vállalkozást szeretnél indítani, akkor fontos, hogy tudd, hogyan töltsd ki ezt a blokkot. Itt van néhány konkrét tanács:

 1. Határozd meg, hogy milyen értéket tudsz nyújtani az ügyfeleidnek! Gondold végig, milyen problémáik vannak, és hogyan tudod megoldani ezeket. Ebből kiindulva alakíts ki olyan termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyekért szívesen fizetnének az emberek.
 2. Gondold át, milyen árstratégiát szeretnél követni! Az árak megállapítása nagyon fontos kérdés, hiszen ettől függ, hogy mennyi bevételt tudsz termelni. Figyelembe kell venned az árakat a versenytársak piacán és a termék által nyújtott értéket is.
 3. Ne felejtsd el a termék vagy szolgáltatás életciklusát! Fontos, hogy tervezd meg, mikor érhető el a termék/szolgáltatás, mikor érheti el az érettségi szintjét és mikor kezd hanyatlani a termék/szolgáltatás. Ennek alapján alakítsd ki a bevételi stratégiádat.
 4. Gondolj a különböző bevételi forrásokra! A legtöbb cégnek több bevételi forrása is lehet, például az értékesítési díjak, előfizetések, hirdetések vagy bérleti díjak. Gondold át, hogy melyik bevételi források működnének a legjobban a céged számára.
 5. Próbálj ki különböző bevételi forrásokat és mérj eredményeket! Ha valami nem működik, akkor változtass és próbálj ki új dolgokat.

Ne feledd, hogy a  Bevételek blokk kulcsfontosságú a sikeres üzleti modell kialakításához és a hosszú távú eredményességhez.

Kulcs erőforrások

A hatodik blokk az “Key Resources”, azaz a Kulcs erőforrások, amelyek nélkül az üzleted nem tudna működni. Ide tartoznak a munkatársak, a technológia, az anyagok és a pénzügyi erőforrások.

A Kulcs Erőforrások lehetnek anyagiak vagy nem anyagiak, és a vállalkozás tevékenységétől függően változóak lehetnek.

Az anyagi erőforrások közé tartozhatnak például a pénzügyi források, az ingatlanok, az eszközök, a gépek, az alapanyagok vagy a raktárak, míg a nem anyagi erőforrások közé tartozhatnak a szabadalmak, a védjegyek, a know-how, az emberi erőforrások, a szaktudás, a kapcsolatok vagy a logisztikai hálózatok.

Az üzleti modellnek meg kell határozni, hogy milyen kulcs erőforrásokra van szüksége az üzleti tevékenységhez, és hogyan lehet ezeket hatékonyan használni.

Például egy webáruház számára a weboldal és az online marketing szakértő kulcsfontosságú lehetnek, míg egy pékség számára az alapanyagok és a gyártó berendezések lehetnek a kulcs erőforrások.

Fontos megjegyezni, hogy a kulcs erőforrások nem csak a vállalkozás belső erőforrásai lehetnek, hanem külső források is, például partnerek, beszállítók és influencerek is lehetnek, amelyek segítik a vállalkozást a sikeres működésben.

Összességében a „Kulcs erőforrások” blokk segít meghatározni a vállalkozás legfontosabb erőforrásait, és azok hatékony kihasználásával biztosítani a vállalkozás sikerét és fenntarthatóságát.

Kulcsfontosságú tevékenységek

A “Key Activities”, vagyis a Kulcs tevékenységek blokk a Business Model Canvas hetedik eleme, amely arra összpontosít, hogy milyen tevékenységeket kell elvégezni ahhoz, hogy az üzleti modell sikeres legyen.

Ezek a tevékenységek azok, amelyek lehetővé teszik a vállalkozás számára, hogy az ügyfelek számára értéket nyújtson és a bevételt generáljon.

Ez a blokk segít azonosítani a legfontosabb tevékenységeket, amelyekre az üzleti modell épül, és lehetővé teszi azok optimalizálását és fejlesztését a siker érdekében.

A kulcs tevékenységek lehetnek termék előállítás, szolgáltatásnyújtás, értékesítés, marketing, ügyfélszolgálat vagy akár kutatás-fejlesztés.

A kulcs tevékenységeknek összhangban kell állniuk az üzleti modell ajánlatával és üzleti céljaival, és támogatniuk kell azokat. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozásnak olyan tevékenységeket kell elvégeznie, amelyek ténylegesen hozzájárulnak az ügyfelek igényeinek kielégítéséhez és az üzleti érték növeléséhez.

Például egy olyan cég esetében, amely személyre szabott ruházatot kínál online, a kulcs tevékenységek közé tartozhat a weboldal tervezése és fejlesztése, a méretvétel és a méretre szabott varrás folyamata, az anyagbeszerzés, az online marketing tevékenységek, a vásárlói kapcsolattartás és az ügyfélszolgálat.

Fontos megjegyezni, hogy a kulcs tevékenységek állandóan változhatnak a vállalkozás fejlődésével és a piaci trendekkel. Ezért fontos az üzleti modellt időről-időre felülvizsgálni, és szükség esetén módosítani a kulcs tevékenységeket is.

Partnerek

A “Key Partnerships” blokk a Business Model Canvas egyik eleme, amely meghatározza az üzleti vállalkozásod kulcsfontosságú partnereit. Az üzleti világban az együttműködés elengedhetetlen, és a Partnerek blokk olyan lehetőségeket tartalmaz, amelyekkel az üzleti célok elérése gyorsabb és hatékonyabb lehet.

A partnerek lehetnek beszállítók, alvállalkozók, technológiai partnerek, üzleti partnerek vagy akár versenytársak is.

A cél az, hogy olyan kulcsfontosságú partnerekkel dolgozz együtt, akik segítenek abban, hogy jobban megértsd a piacot, csökkentsd a költségeket, növeld az értékesítést vagy bővítsd a termékportfóliót.

üzleti model vászon partnerek

Az üzleti vállalkozásodnak lehet többféle Partner típusa is, például stratégiai partnerek, akikkel hosszú távú együttműködést alakítasz ki, vagy beszállítók, akikkel szoros kapcsolatot tartasz fenn, hogy biztosítsd a minőségi alapanyagokat a termeléshez.

Az együttműködési típus attól függ, hogy mely területen van szükséged a támogatásra, és kivel lehet a legjobban együttműködni.

A Partnerek blokk segítségével meghatározhatod, hogy kikkel kell együttműködnöd, hogy javítsd az értékesítési folyamatot, és megnöveld a bevételt. Ezáltal segíthet az üzletednek, hogy hatékonyabbá válj, és jobban teljesítsen a versenytársakkal szemben.

Költségek

Végül, a “Cost Structure”, vagyis a Költési struktúra blokk a kilencedik, amely leírja, hogy milyen költségekkel jár az üzleted működtetése, és hogyan tervezed kezelni ezeket a költségeket.

Az üzleti modell sikeressége nagyban függ a költségek hatékony kezelésétől. A kilencedik blokk segít az üzleti tervezésben, hogy megismerjük az üzleti tevékenységünkhöz szükséges költségeket, és ezt figyelembe véve alakítsunk ki egy olyan üzleti modellt, amely lehetővé teszi számunkra a profitmaximalizálást.

Ebben a blokkban ki kell dolgozni, hogy melyek azok a kulcsfontosságú költségek, amelyek az üzlet működéséhez elengedhetetlenek.

Ilyen költségek például az alapítási és kezdeti költségek, a folyamatos működési költségek, az alkalmazotti költségek, az értékesítési és marketing költségek, a beszerzési költségek, stb.

Fontos, hogy minden költségünket alaposan megvizsgáljuk és felmérjük, hogy azok mennyiben befolyásolják az üzleti tevékenységünket.

Az üzleti modell megtervezése során fontos szempont, hogy a költségek és a bevétel aránya pozitív legyen, és hogy az üzlet képes legyen fenntartani magát.

Az üzleti modell hatékony működése és a költségek hatékony kezelése lehetővé teszi, hogy növeld a bevételeket, csökkentsd a költségeket, és ezzel növeld az üzlet profitabilitását.

Összességében a “Költségek” blokk segít abban, hogy az üzleti modelled pénzügyi szempontból fenntartható legyen.

Hogyan javítsuk az üzleti modellünket?

Ha már rendelkezel egy üzleti modell-lel, és azt szeretnéd javítani, hogy hatékonyabban és hatásosabban működjön, akkor fontos, hogy rendszeresen felülvizsgáld és finomítsd azt. Az üzleti modell javítása fontos, mert segíthet a vállalkozásnak javítani a bevételén és a profitján, valamint versenyképesebbé tenni a piaci környezetben.

Elemezzük az üzleti modellt

Az első lépés az üzleti modell javítása érdekében az elemzés. Az üzleti modellt a meglévő piaci környezetben kell vizsgálni, és azonosítani az erősségeket és a gyengeségeket. Az üzleti modell elemeinek felülvizsgálata és a hozzájuk kapcsolódó előnyök és kockázatok elemzése segíthet azonosítani azokat az elemeket, amelyek javításra szorulnak.

Figyelj a vásárlókra

Az ügyfélközpontú megközelítés kulcsfontosságú az üzleti modell javítása szempontjából. Fontos megérteni a vásárlók igényeit és elvárásait, és megtervezni az üzleti modellt ennek megfelelően. Az ügyfélkapcsolatok fejlesztése és a visszajelzési folyamatok javítása fontos a vásárlói elégedettség és hűség növelése érdekében.

Keresd a hatékonyságot

Az üzleti modell hatékonyságának javítása a költségek csökkentését és a bevételek növelését jelenti. A hatékonyság javítása érdekében az üzleti modellben azonosítani kell azokat a területeket, ahol a folyamatok optimalizálhatók vagy automatizálhatók. Az üzleti modell számos része hatékonyságjavítási lehetőségeket kínál, például a beszerzés, a termelés, a disztribúció és a vásárlói kapcsolatok területén.

Gyors áttekintés a sikeres Business Model Canvas elkészítéséhez

 1. Kezdj a célpiacod meghatározásával: A célpiacod azonosítása az egyik legfontosabb lépés a Canvas elkészítéséhez. Gondold át, hogy melyik piaci szegmensben akarsz érvényesülni, és miért éppen ott.
 2. Határozd meg a fő értékesítési csatornáidat: A terméked vagy szolgáltatásod értékesítése milyen csatornákon keresztül történik majd? A hagyományos bolti értékesítés vagy inkább online értékesítés?
 3. Az üzleti modelled: Gondolj arra, hogy hogyan állítod elő a terméket vagy szolgáltatást, és milyen módon teszed azt profitot hozóvá. Választani kell az üzleti modellek közül, mint például az előfizetői modell, a freemium modell vagy az adatok értékesítése modellje.
 4. Válaszd ki a kulcsfontosságú erőforrásokat és kulcsfontosságú tevékenységeket: Az üzleted működtetéséhez szükséges erőforrások és tevékenységek listája, amelyek biztosítják az üzleti modell fenntarthatóságát.
 5. Vizsgáld meg a költségeidet és a bevételi forrásaidat: Gondold át, hogy mennyi pénzre van szükséged a termék vagy szolgáltatás előállításához és értékesítéséhez, és melyek lesznek a bevételi forrásaid. Például az előfizetések, az értékesítések vagy az adatok értékesítése.
 6. Gondolj a partnerekre és a versenytársakra: A partnerek és a versenytársak nagyban befolyásolják az üzleted sikeres működését. Gondolj arra, hogy kik lehetnek a partnereid, és hogy kik a legnagyobb versenytársaid.
 7. Folyamatosan frissítsd a Canvas-t: Az üzleti modellek és a piaci környezet állandóan változik, ezért fontos, hogy a Canvas-t rendszeresen frissítsd és igazítsd a változásokhoz.

Mi a business model canvas?

A Business Model Canvas egy üzleti tervezési eszköz, amely egy 9-es blokkokból álló diagramot használ az üzleti modell leírására. A blokkok segítségével az üzleti tevékenység minden elemét áttekintik, a kulcsfontosságú tevékenységektől kezdve a bevételi forrásokig. A célja, hogy segítséget nyújtson az üzleti modell tervezésében, tesztelésében és fejlesztésében.

Mi a business model canvas 9 eleme?

1.         Vásárlói szegmensek
2.         Ajánlat
3.         Csatornák
4.         Ügyfélkapcsolatok
5.         Bevételek
6.         Kulcs erőforrások
7.         Kulcsfontosságú tevékenységek
8.         Partnerek
9.         Költségek

AI EXPRESS 2.0: júni 17-19.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Siess, fogytán az idő!

Ne használd a ChatGPT-t,

amíg nem láttad az új AI Express 2.0 kurzust! A marketinged szuper erőre kap.

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: