fbpx

Az AI chatbotok népszerűbbek, mint valaha, de hogyan döntsd el, melyik a legjobb?

Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia átalakította azt, ahogyan dolgozunk, szinte bárkinek lehetőséget adva kódírásra, képek létrehozására, blog cikkek vagy épp marketing szövegek írására. (Lásd még: Divi AI)

A professzionális és hobbi felhasználók számára egyaránt, a generatív AI eszközök, mint például a ChatGPT, fejlett képességeket kínálnak a felhasználó által adott egyszerű promptból készült, elfogadható minőségű tartalom létrehozására.

Ahogy a Microsoft hozzáadja a GPT-4-et a Binghez, az OpenAI hozzáadja a Binget a ChatGPT-hez, és a Bard kitalálja a PaLM 2-t, az összes legújabb AI eszközzel való lépést tartani finoman szólva is megterhelő dolog. Tudni azt, hogy a három legnépszerűbb AI chatbot közül melyik a legjobb kódírásra, szöveggenerálásra vagy önéletrajzok írására, komoly kihívást jelent, ezért lebontjuk a legnagyobb különbségeket, hogy kiválaszthasd azt az egyet, ami illik az igényeidhez.

AI Chatbot FunkcióCHAT GPTGoogle BardMicrosoft Bing AI
AlapjaOpenAI GPT-4Google PaLM 2OpenAI GPT-4
Kiadás dátuma2022. november2023. április2023. március
ElérhetőségIngyenes, fizetős verzió is létezikIngyenesIngyenes, de csak Microsoft Edge-ben működik
Felhasználói felületWebes felületWebes felületWebes felület vagy mobilalkalmazás
FelhasználhatóságAlapvető nyelvi feladatokAlapvető és összetett nyelvi feladatokAlapvető nyelvi feladatok
PontosságKiváló
KreativitásKiváló
SebességGyorsGyorsGyors
Egyéb funkciókWebböngészésForrásmegjelölésForrásmegjelölés

A CHAT GPT és a Google Bard a legfejlettebb nyelvi modellek a piacon. A CHAT GPT jobban teljesít a kreatív feladatokban, míg a Google Bard jobban teljesít a pontosság terén. A Microsoft Bing AI jó választás azok számára, akik egy egyszerűbb és könnyebben használható nyelvi modellt keresnek.

  • Alapjaik: A CHAT GPT és a Microsoft Bing AI az OpenAI GPT-4 nyelvi modellre épül, míg a Google Bard a Google PaLM 2 nyelvi modellre épül. A PaLM 2 egy nagyobb és összetettebb modell, mint a GPT-4, így a Google Bard jobban teljesíthet a pontosság terén.
  • Kiadás dátuma: A CHAT GPT és a Google Bard 2023-ban jelent meg, míg a Microsoft Bing AI 2022-ben.
  • Elérhetőség: A CHAT GPT és a Microsoft Bing AI ingyenesen elérhető, míg a Google Bard meghívásos béta programban van.
  • Felhasználói felület: A CHAT GPT és a Microsoft Bing AI webes felülettel rendelkezik, míg a Google Bard webes felületen vagy mobilalkalmazáson keresztül is elérhető.
  • Felhasználhatóság: A CHAT GPT és a Google Bard alapvető és összetett nyelvi feladatok elvégzésére is alkalmas. A Microsoft Bing AI azonban csak alapvető nyelvi feladatok elvégzésére alkalmas.
  • Pontosság: A CHAT GPT és a Google Bard jó pontosságú. A Microsoft Bing AI pontossága hasonló a CHAT GPT-hez és a Google Bard-hoz.
  • Kreativitás: A CHAT GPT a legkreatívabb nyelvi modell a három közül. A Google Bard és a Microsoft Bing AI is képes kreatív szövegformátumok létrehozására, de a CHAT GPT jobban teljesít ebben a feladatban.
  • Sebesség: A CHAT GPT, a Google Bard és a Microsoft Bing AI is gyorsan dolgozik.
  • Egyéb funkciók: A CHAT GPT és a Google Bard mind rendelkezik webböngészési funkcióval, míg a Microsoft Bing AI forrásmegjelölési funkcióval rendelkezik.

AI chatbot technológia

Ahhoz, hogy megértsd a Bing, a ChatGPT és a Bard közötti különbséget, ismerned kell minden chatbot alapját.

A Google Bard a saját LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) modelljét használja, amely 137 milliárd paraméterből áll, és átáll arra, hogy egy nagyobb PaLM (Pathways Language Model) modellt használjon, amely 540 milliárd paraméterből áll.

Tehát világos, hogy a Google a saját adatkészletével képezte ki a Bardot, hogy eredeti, magas minőségű válaszokat nyújtson.

A ChatGPT a GPT (Generative Pre-Trained Transformer) technológián alapul, amely egy fejlett nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A fejlett GPT-4-et használják a ChatGPT Plus-ban, amelynek egy trillió paramétere van. Mélytanulási algoritmusokat és hatalmas mennyiségű szövegadatot használ az emberi szöveg megértésére és generálására. Így az AI képes koherens és kontextusban releváns válaszokat generálni. Továbbá a ChatGPT most már elérhető iOS-re is.

A Bing Chat ugyanazt a GPT-4 AI modellt használja, és finomhangolja a válaszokat a saját keresési adataival a nagyobb személyre szabottság és pontosság érdekében.

AI chatbot: Adatvédelemi szempontok

Az AI chatbotok inkább arra összpontosítanak, hogy a promptokhoz és a felhasználói viselkedéshez igazított válaszokat nyújtsanak.

A Google Bard, a ChatGPT és a Bing Chat gyűjti az adatokat a veled folytatott beszélgetésekről. Ezeket az adatokat felhasználják a chatbotok teljesítményének javítására, és az online tevékenységed nyomon követésére is használhatják. Ezért fontos, hogy ezt tudatában legyél, mielőtt használnád őket.

A Google kidolgozott egy átfogó irányelvek és szabályok rendszerét, hogy biztosítsa AI rendszereinek átláthatóságát, magyarázhatóságát és igazságosságát, valamint a felhasználói adatvédelmet és biztonságot.

Másrészről az OpenAI nemrég frissítette a ChatGPT adatpolitikáját. A jelentés szerint már nem használják a chat adatokat modelleik képzésére vagy javítására, hacsak a felhasználók nem választják ki kifejezetten, hogy megosztják adataikat. Ezenkívül a Bing chatbot szigorú adatvédelmi protokollokat követ, és megfelel a Microsoft szigorú adatvédelmi szabványainak.

Azt javaslom, hogy ha bármelyik három AI chatbotot használod, ne beszélj privát információkról a csevegésekben.

AI chatbot használási módok: kinek mire jó?

Az AI chatbotok, emberi beszélgetőképességeikkel, számos használati esetben ragyognak. Bármilyen szakmában dolgozol, segítőként használhatod őket, vagy általános ismereteket gyűjthetsz a mindennapi életről.

A Google Bard arra összpontosít, hogy pontos információkat adjon a promptban említett dolgokról több egyedi vázlattal.

A ChatGPT sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy számos különböző helyzetben jól teljesítsen, beleértve a tartalomgenerálást, a kreatív írást és az ötletelést.

Ezenkívül több kontextusfüggő választ generálhatsz egy chat folytatásával. A te legfőbb digitális marketinges haverod lehet blog létrehozásához, korrektúrázáshoz, fordításhoz, kulcsszó generáláshoz, SEO javaslatokhoz stb.

A Bing chatbot kiemelkedik a ténybeli kérdésekre adott gyors és pontos válaszaival.

Ideális kutatási célokra, különösen bonyolult témák esetén. Valójában a Bing weboldalak tartalmait veszi alapul és átfogalmazza saját “tudásával”.

ChatGPT, Bing Chat és Google Bard tesztelése

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyik AI chatbot ad pontosabb válaszokat, egy egyszerű promptot fogok használni a három összehasonlítására:

“Ma 5 narancsom van, múlt héten 3 narancsot ettem.
Hány narancsom maradt?”

A válasznak 5-nek kell lennie, mivel a múlt heti narancsfogyasztásom nem befolyásolja a mai narancsaim számát, amit három bot-tól kérdezünk. Elsőként a ChatGPT:

ai chatbot

A ChatGPT a legnépszerűbb AI chatbot

A ChatGPT-t az OpenAI hozta létre, és széleskörű előnézetre bocsátották 2022 novemberben.

Azóta az AI chatbot több mint 100 millió felhasználót szerzett, a weboldalát pedig havonta 1,8 milliárd látogató kereste fel. Kontroverziák középpontjában állt, különösen, amikor az emberek felfedezték a potenciálját a házi feladatok elvégzésére és néhány munkavállaló helyettesítésére.

A ChatGPT-t következetesen teszteltem a kiadása óta. A felhasználói felülete egyszerű maradt, de apró változtatások nagyban javították, mint például a másolás gomb hozzáadása, és a fiókodhoz való könnyű hozzáférés.

Bár a ChatGPT bebizonyította, hogy értékes AI eszköz, hajlamos lehet a félretájékoztatásra. Mint más nagy nyelvi modellek (LLM-ek), a GPT-3.5 nem tökéletes, mivel ember által létrehozott adatokon tanul 2021-ig.

Gyakran nem érti meg a finom különbségeket, mint például a példa matematikai kérdésünkben, amelyet helytelenül válaszolt meg úgy, hogy két narancsunk maradt, amikor ötnek kellene lennie.

Chat GPT: Hajlandó vagy extra díjat fizetni a fejlettebb verzióért?

Az OpenAI lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ingyen hozzáférjenek a ChatGPT-hez – amelyet a GPT-3.5 modell hajt – regisztrált fiókkal. De ha hajlandó vagy fizetni a Plus verzióért, akkor hozzáférhetsz a GPT-4-hez 20 dollárért havonta. A GPT-4 az összes többi AI chatbothoz képest a legnagyobb LLM, amely használatra áll. A GPT-4-nek több mint 100 trillió paramétere van; a GPT-3.5-nek 175 milliárd paramétere van. Több paraméter azt jelenti, hogy gyakorlatilag a modell több adaton tanul, ami nagyobb eséllyel válaszol helyesen a kérdésekre.

Példaként láthatod, hogy a GPT-4 modell, amely a ChatGPT Plus előfizetésen keresztül érhető el, helyesen válaszolt a matematikai kérdésre, mivel megértette a probléma teljes kontextusát az elejétől a végéig. Következőnek tekintsük meg a Bing Chat-et, ami nagyszerű módja annak, hogy ingyen hozzáférjünk a GPT-4-hez, mivel integrálva van az új Bing formátumába.

A Bing Chat: ha internet-hozzáférésű generatív AI-ra van szükséged

Ellentétben a ChatGPT-vel, amely korlátozottan egy olyan AI eszköz, amely 2021-ig terjedő információval generál szöveget beszélgetési stílusban, a Bingnek most már van egy chat opciója, amely a keresési eredményeket egy AI chatbottal folytatott beszélgetésként formázza.

Vannak más előnyei is.

A Bing Chat-et a GPT-4 hajtja, amely az OpenAI legnagyobb nyelvi modellje, és teljesen ingyenesen használható. A Bing Chat felhasználói felülete nem olyan egyértelmű, mint a ChatGPT-é, de könnyen navigálható.

Bár a Bing Chat hozzáfér az internethez, hogy naprakészebb eredményeket adjon a ChatGPT-hez képest, azt tapasztaltam, hogy hajlamosabb leállni a válaszadásban és elmulasztani a promptokat, mint versenytársa.

ai chatbot

Bing: Ha inkább vizuális funkciókat részesítesz előnyben

A Microsoft nemrégiben végrehajtott frissítések során vizuális funkciókat adott hozzá a Bing Chat-hez, amelyek mind a ChatGPT-nek, mind a Google Bardnak hiányoznak.

Ebben a pillanatban olyan kérdéseket tehet fel a Bingnek, mint például “milyen állat a Galago?” és válaszként információs kártyát kap, amely tartalmazza a fotókat, az élettartamot, az étrendet és még sok mást.

ai chatbot

Amikor chat módban használod a Binget, megkérheted, hogy készítsen neked képet. Add meg a Bingnek, hogy milyennek szeretnéd látni a képet, és hagyd, hogy a chatbot négy képet generáljon neked választásra.

A Bing Chat különböző beszélgetési stílusokat is kínál, amikor interakciót létesítesz a chatbottal, beleértve a Kreatívot, az Egyensúlyozottat és a Precízet, amelyek megváltoztatják, mennyire könnyedek vagy egyértelműek az interakciók. Végül lássuk a Google Bard-ot, amely egy másik LLM-et használ és hamarosan nagy frissítéseket kap.

A Google Bard: ha gyors, korlátlan élményre vágysz

Az AI chatbotok különböző tesztelése során láttam, hogy a Google Bard sok kritikát kapott különböző hiányosságok miatt. Nem mondom, hogy ezek alaptalanok, de azt mondhatom, hogy a Google AI chatbotjának vannak pozitívumai – és az egyik ilyen a sebesség.

A Google Bard gyorsan ad válaszokat, még akkor is, ha időnként téved. Nem gyorsabb, mint a ChatGPT Plus, de gyorsabban adhat válaszokat, mint a Bing és a ChatGPT ingyenes, GPT-3.5 verziója, bár az eredmények változhatnak.

A Bard elsőre úgy tűnt, hogy helyesen fogja megválaszolni a matematikai kérdésünket. De ugyanazt a hibát követte el, mint más botok, hozzáadva a 5 – 3 = 2 képletet.

ai chatbot

A Bard sem korlátozott egy adott számú válaszra, mint a Bing Chat. Hosszú beszélgetéseket folytathatsz a Google Barddal, de a Bing korlátozva van 20 válaszra egy beszélgetésben. Még a ChatGPT Plus is korlátozza a felhasználókat 25 üzenetre három óránként.

Bard: ha inkább egy “Google-szerű” élményt szeretnél

A Google sok AI frissítést jelentett be az I/O konferenciáján, beleértve azt is, hogyan tervezi mind a Bardot, mind a zászlóshajóját megerősíteni.

A Bardot frissítik a PaLM 2-re, amely a Google legújabb, legnagyobb LLM verziója, amelyet az eseményen jelentettek be. A PaLM 2 segíteni fogja a Bardot abban, hogy idővel több mint 100 nyelvet támogasson, valamint jelentősen javítsa a kódolási, hibakeresési és matematikai képességeit.

Jelenleg azonban azt mondják, hogy a ChatGPT több mint 80 nyelvet támogat. A Google azt is tervezi, hogy több vizuális elemet épít be a Bard platformjába, mint amennyi jelenleg elérhető a Bing chaten.

A felhasználók hamarosan képesek lesznek fotókat feltölteni a Google Lens integrációján keresztül, képeket generálni az Adobe Firefly segítségével, valamint használni a Kayakot, az OpenTable-t, az Instacartot és a Wolfram Alpha plugineket. Bár ezek a változások még nem élnek, a Google tervezi beépíteni őket az elkövetkező hónapokban.

Tanulság

A CHAT GPT és a Google Bard a legfejlettebb nyelvi modellek a piacon. A CHAT GPT jobban teljesít a kreatív feladatokban, míg a Google Bard jobban teljesít a pontosság terén. A Microsoft Bing AI jó választás azok számára, akik egy egyszerűbb és könnyebben használható nyelvi modellt keresnek.

Források:

AI EXPRESS 2.0: júni 17-19.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Siess, fogytán az idő!

Ne használd a ChatGPT-t,

amíg nem láttad az új AI Express 2.0 kurzust! A marketinged szuper erőre kap.

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: