10 ok, amiért használnod kell a Canvát

Erdélyi Norbert

Kinek és mire jó a Canva? Kinek nem való? A Canva legjobb eszköz arra, hogy normális grafikai elemeket (logó, termékkép, infografika stb) készíts a weboldaladra. Van benne sok-sok sablon, de kevesebb a funkció, ezért profi grafikusoknak nem való.

Kinek és mire jó a Canva? Kinek nem való? A Canva legjobb eszköz arra, hogy normális grafikai elemeket (logó, termékkép, infógrafika stb) készíts a weboldaladra. Van benne sok-sok sablon, de kevesebb a funkció, ezért profi grafikusoknak nem való.

Érdemes30 napra kérni ingyen a PRO-t, egy hónap alatt eldől, hogy neked való-e a Canva.

Kinek és mire jó a Canva?

Egy weboldal folyamatos marketingjéhez sok-sok grafikai elem kell. Mindig kellhet egy-egy új logó új kampányokhoz, kell termékkép, borítókép a PDF csalihoz, blog cikkekhez infografika, videókhoz intro, facebook csoportokhoz borítókép.

Ezeket úgy kell megcsinálni, hogy a lehető legjobban nézzenek ki és a lehető leggyorsabban elkészüljenek. Ha magadnak csinálod a weboldalad, a Canva az egyik legjobb eszköz erre a célra. Találsz egy sablont, átírod, lemented a gépre, onnan feltöltöd a wordpressedbe és már mehet is a landing pagedre.

Kinek nem való a Canva?

Profi grafikusoknak nem való. Van sok olyan funkció, ami a Photoshopban, Illustratorban alap, a Canvából meg hiányzik.

Nem lehet egyéni grafikákat létrehozni benne, csak azt lehet, hogy a meglévő grafikai elemekből állíts össze dolgokat. Akinek ez a szakmája, az falra mászik az ilyesmitől. A Canva nem is nekik van kitalálva.  De akinek gyorsan szüksége van egy-egy látványos elemre, és magának csinálja a weboldalát, annak tökéletes választás a Canva.

Magyarul van a Canva?

Igen, van magyar fordítás, és azt kell mondanom, hogy jó a fordítás (ellentétben pl. a Divi magyar fordításával).  Ha neked regisztráció után angolul jönne be, akkor jobb felső sarokban kattints a profilképedre, és fiókbeállítások, majd nyelv: magyar.

Miért érdemes mégis angolul használni?

Két oka van:

  1. Mert ha valamit nem értesz és rá akarsz keresni, akkor a válasz úgyis angol nyelven lesz. pl: „Canva background removal usage” – erre kapsz jópár videó tutorialt.
  2. Ha átváltod az angol nyelvet, akkor a sablonok szövege is megváltozik. Akarsz egy facebook postot, nem angolul van ráírva, hogy pl. Mothers Day, hanem magyarul, hogy “anyák napja”. Ez idáig nem lenne gond, de a szöveg néha, kényére-kedvére vált a nyelvek között, és a felirat nem magyarul lesz, hanem pl. lengyelül, vagy románul. És amikor el akarod menteni akkor kapsz egy szép hosszú lengyel nyelvű fájlnevet, pl: “Ciemnoniebieski Kawa Prosty Kolaż Wpis na Facebooka.png” Ha az ilyesmit el akarod kerülni, maradj az angolnál, ha online marketinggel foglalkozol, akkor úgyis tudni kell angolul.

Mennyibe kerül a Canva?

A Pro verzió havi díja 12.95 USD, éves díjban fizetve 9.99 USD-re jön ki egy hónap. Van örök ingyenes csomag is, abból hiányzik pár funkció.

A Pro verzióhoz van 30 napos ingyenes próba (ehhez már kártyaadatokat is kérnek). Érdemes a PRO triallal kezdeni, nincs benne kockázat, és 30 nap alatt úgyis eldől, hogy kelleni fog-e ez neked vagy sem.

Ha úgy teszed fel a kérdést, hogy megér-e havi kb. 4500 Ft-ot, hogy mindig jól nézzenek ki a weboldalad marketingjéhez kapcsolódó grafikai elemek, és az elkészítésük idejét lerövidítsd, akkor a válasz egyértelmű igen. Itt a 10 ok, amiért érdemes Canvát használnod:

1. Rengeteg időt nyersz

Mielőtt a Canvát használtam, a legnagyobb időrabló a social media postok készítése volt. Photoshopot használtam. Képet keresni, rátenni a logót, átméretezni, menteni PSD-ben majd optimalizált JPG-ben, utána feltölteni a facebookra, és időzíteni.

Canvából azonnal mehet a Facebookra, időzíteni is lehet innen

A Canvával ez így megy: a sablonok közül kiválasztasz egy facebook postot, átírod a szöveget, esetleg kicseréled a képet, úgy, hogy ki sem kell menned a Canvából, majd lemented jpg-be, ami alapból a legoptimálisabb minőséget adja a legkisebb fájlméret mellett. Sőt le se kell mentened, ha nem akarod, mert a Canva össze tud kapcsolódni a facebook accountoddal, és a Canván belül is elintézheted az időzítést.

Ezt nevezem én időnyerésnek.

2. Vannak benne stock fotók is

A sales oldaladon vagy a landing pageden gyakran kell valamilyen stock fotót használni. De olyat, ami nem ilyen elcsépelt vacak, hogy “két öltönyös kéz parolázik” vagy “fehér köpenyes nő komolyan néz”, hanem olyan, aminek hangulata, egyedisége van.

Ha nem a Canvát használod, akkor az unsplash.com -ról vagy a pexels.com -ról kell ilyen képeket találnod. A képet megtalálni sem olyan könnyű, mert túl sok van, és nehéz választani. Ha megvan a kép, akkor optimalizálnod kell a méretét, mert nem lehet ilyen 500 KB-os képeket feltenni illusztrációnak a weboldaladra. Photoshopppal vagy más képszerkesztővel kell optimalizálnod úgy, hogy egy 1920 * 1080-as JPG 100 KB körül legyen.

Ezzel a folyamattal sincs gond, a Canva előtt így csináltam én is, de van ennél sokkal jobb. A Canvában kérsz egy új 1920 * 1080-as designt, és a fotók menüből betöltesz egy képet, nincs olyan sok kép, könnyebb választani, elmented JPG-ben, nem kell optimalizálni, a Canva azt is megcsinálja, és készen is vagy.

Ezt a képet egyből a legoptimálisabb méretben menti le

3. Mindenre van sablon

Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest, Youtube grafikák, bejegyzések, borítók mind ott várnak a Canvában, a megfelelő pixel méretben, csak át kell őket írni. De vannak sablonok prezentációhoz, posterekhez, brossúrákhoz, infógrafikákhoz, meghívókhoz, logókhoz és még sok más mindenhez is. Ezek nagyon jók inspirációnak, a legtöbbön alig kell változtatni a szöveg átírásán kívül.

Mindenre van sablon. Ezek jó inspirációk.

4. Sokféle betűtípus van benne

Az ingyenes verzióban is nagy választék van betűtípusokból, a PRO-ban adnak még 500+ fontot, de fel lehet tölteni saját betűtípust is. Nem tudsz olyan fontot elképzelni, ami a Canvában nem tudnál használni.

Nem tudsz olyan fontot elképzelni, ami nincs a Canvában

5. Könnyű átméretezés

A beépített méretek benne a pláne

Egyfajta képméret nem lesz jó minden platformra, ezért a Canva egy nagyon egyszerű átméretezési eszközt vezetett be.

Meg lehet adni az új méretet képpontban, vagy akár cm-ben is, és lehet választani, hogy az aktuális képet méretezze át, vagy létrehozzon egy másolatot az új méretekkel. De ez átméretező funkciónak nem is a legnagyobb előnye, hanem az, hogy vannak beépített méretek is. Tehát egy youtube csatorna borítóképből egy kattintással csinálsz facebook borítóképet, egy facebook postot azonnal átméretezhetsz insta posttá. A Canva tudja milyen grafikai megoldásokra van szükséged nap mint nap, és ezeket mindig odateszi eléd, hogy egy kattintással meg lehessen oldani mindent.

6. Fel tudod vinni a márka-elemeidet

Amikor valamit tervezel a Canvában, szükséged van a márkád színeire, a logódra, szeretnéd, hogy a weboldalad betűtípusa jelenjen meg a grafikáidon is. Ezért jó, hogy a Canvában be lehet állítani a márka-készletedet, és akkor nem kell minden egyes alkalommal beilleszteni a HEX színkódot, vagy épp feltölteni a logót.

A netjet.hu márka színkészlete

7. A grafikáidat mappákban tárolhatod

Ez egy Canva Pro funkció. Ha sok-sok grafikát létrehoztál már, akkor jó dolog, hogy ezeket különböző mappákban tudod csoportosítani.

A grafikáidat mappákban tárolhatod

8. Vannak benne animációk is

Az animációkkal azért vigyázni kell, mert könnyen az ellenkező hatást éri el: menő és figyelemfelkeltő helyett amatőr kinézetű és idegesítő lehet. Ha egy e-book borítóba vagy logóba beteszel egy előtűnési animációt, az még belefér, de ettől több már káros hatású lehet. A Canvában a legtöbb grafikai elemhez eléred az animációk opciót, ahol kiválasztod az animáció módját a beépített megjelenési módok közül. El lehet menteni gifben is. Itt a fájlmérettel kell vigyázni, legfeljebb pár száz KB legyen. Ha mp4-ben mented el, akkor videó intrónak is használhatod.

9. Átlátszó hátterek

Az átlátszó hátterű PNG fájlokat gyakran használjuk weboldal készítéskor. Ha nem a Canvában, hanem pl. Photoshopban csinálod meg, akkor mentés előtt ki kell kapcsolnod a háttér réteget, és úgy kell elmentened PNG-be. A Canvánál azonban megvan az az opció, hogy mentéskor, ha beikszeled az átlátszó háttér funkciót, akkor automatikusan kiszedi onnan a hátteret. Ez akkor nagyon hasznos funkció, ha valamilyen fehér grafikai elemet szerkesztesz, aminek átlátszónak kell lennie a weboldalon. Nyugodtan tervezheted fekete háttéren – hogy lásd mit csinálsz – elég mentéskor választani az átlátszó háttér (transparent background) funkciót.

10. Háttér eltávolító funkció

100 kattintás kontra egy kattintás. Photoshopban így lehet kiszedni a hátteret: felnagyítod a képet, és lépésről lépésre kattintgatva a kép körvonalán, kivágod a képet és beilleszted egy háttér nélküli képre, és egy másik rétegre ráteszed a hátteret. Vagy vagy van a magic hand tool, ami ezt automatizálja, de az sohasem jó igazán. Nem éri meg a fáradtságot. Éppen ezért én már rég lemondtam a háttér nélküli fotók használatáról.

A Canvában ez így működik: Fogsz egy képet, aminek ki akarod szedni a hátterét. Lehetőleg homogén hátterű képet válassz. Effects menü background remover, egy kattintás és máris nincs háttér, olyan képet vagy szín teszel mögé, amilyet akarsz.

Összefoglalás

A Canva legjobb eszköz arra, hogy normális grafikai elemeket (logó, termékkép, infografika stb) készíts a weboldaladra. Ha magadnak csinálod a weboldalad, a Canva az egyik legjobb eszköz erre a célra.

Van ingyenes csomag is, csökkentett funkciókkal, de érdemes kipróbálni 30 napra a pro verziót, hogy eldöntsd megéri-e neked azt a kb. 4500 Ft-ot, azaz 12.95 USD-t havonta.

ÚJ

Hogyan állítsd be 15 perc alatt a bankkártyás fizetést a weboldaladon?

Kösd össze a Stripe kártyaelfogadót Woocommerce shopoddal

Azonnal fizethetnek bankkártyával, egyszeri díjat, előfizetést is. Erdélyi Norbert és Erdélyi-Búza Renáta marketing szakértők magyarázatával. Negyedóra múlva ilyenkor már kártyával is lehet a weboldaladon fizetni.

 

Ehhez kapcsolódik

Netjet Campus

A Netjet Campus megtanítja hogyan készíts weboldalt, ami eladja a terméked.
Legnépszerűbb kurzusok ezek

Népszerű

Előfizetéses tagsági rendszer

Supersales Sytema

Ebben a kurzusban lépésről lépésre megmutatom, hogyan raksz össze magadnak egy előfizetéses rendszert.

Oktatási rendszer

LearnDash Oktatóanyag

Netjet Campus Classic

Hogyan készíts digitális oktatási rendszert? Mutatom részletes, érthető magyarázattal a Learndash kurzusban.

Alapmű

A Sales Oldal

Supersales Sytema

Felépítjük a sales oldaladat. Milyen neuromarketing mozgatórugókkal  működnek a szöveges és design elemek?

Woocommerce rulez!

Woocommerce webáruház

Supersales Sytema

Felépítjük a Woocommerce webshopodat, lehet egy termékes shop, lehet soktermékes webáruház, a folyamat ugyanaz.

Next level

Neuromarketing

Netjet Campus Classic

Árérzékeny vevők helyett rajongók. Tedd hozzá a mostani marketingedhez a neuromarketing technikákat.

Canva

Canva Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
A világ leghasznosabb grafikus szerkesztője, minden webes grafikát megcsinálhatsz bele, a kurzusban mutatom, hogyan.
Explainer animáció

MarketingMese Oktatóanyag

Netjet Campus Classic
Amelyik weboldalon hamarabb megérti az ajánlat lényegét a vevő, ott fog vásárolni. Ha rajzfilmvideóval magyarázod el, fel fognak rá figyelni.
Nagy klasszikus

Wordpress Dominancia

Netjet Campus Classic
Egy jól működő rendszer, amivel biztosra mész. Közérthető képernyővideókon mutatom mit kell csinálnod.
Ezeket az eszközöket is tanítom a Campusban: